Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velká karma za přiblížení historické osobnosti, o které jsem nevěděl skoro nic.R^

3 0
možnosti
MB

Slovo "kdyby" je v dějepise zbytečné, bezpředmětné. Existuje pouze to, co se skutečně stalo.

Takže 1914 začala 1.sv. válka, v Rusku1917 únorová revoluce, pád carského režimu, říjnová revoluce, občanská válka s odhadovanými 10-17 miliony mrtvých, vyhlášení nezávislosti Polska, Finska, Litvy Lotyšska, Estonska a emigrace inteligence cca 2 miliony osob. Nastal hospodářský rozvrat a hladomor.

...pokud by tento sled událostí nenastal, nedostali by se k moci Bronštejn, Uljanov, Džugašvili a ten kolos na východě by jistě žil a vypadal jinak. Je zbytečné přemítat o tom, co by, kdyby, jak by...

P.S.

Rus - to prý není národnost, ale je to povaha...

3 0
možnosti
MB

To mělo být pod Pavel Kuchta

0 0
možnosti
Foto

Západ cítil, že by jim vyspělé Rusko mohlo konkurovat a kazit tržní prostředí a tak jim tam poslal Lenina, aby provedl VŘSR a bylo vystaráno.

2 4
možnosti
JZ

To neudělal Západ, ale udělalo to Německo s cílem vyřadit Rusko z První světové války. USA, Velká Británie a Francie nemělo na VŘSR žádný zájem.

4 1
možnosti
PK

Tvrdit, že kdyby carské Rusko mělo 20 let míru (1911-1930) tak mi dohnalo ekonomicky vyspělé západní země - opravdu odvážné tvrzení. Už jen jejich nátura a proti tomu německý "ordnung a fleiss" ...

4 0
možnosti
Foto

Je pravda, že čím dál na východ je Slovan lenivější a lenivější. Ale i s jejich leností stačili sklízet tolik pšenice, že ji vyváželi a to za neskutečně nízké ceny, na které západoevropští zemědělci neměli. S jejich leností, pokud však měli v zádech ostře nabitý nagan v ruce politruka a v krvi několik stakanů vodky, tak dokázali vyhrát 2. světovou.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,49
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz