Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

V letech 1984 - 1989 jsem pracoval u ČSD a také jako výpravčí prodával jízdenky. Slevy a jízdné znám pořád dobře, jako málokdo. Například z Brna do Prahy stál rychlík 2. třídy 56 korun. Osobní vlak z Brna hl. nádraží do Moravského Krumlova 5 Kč. Žádné slevy pro důchodce neexistovaly. Studenti měli slevy pouze na cestování do škol na základě průkazek ŽT nebo ŽZ, jinak také platili plné jízdně.

0 0
možnosti
ZZ

Děláte pouze bouři ve sklenici vody.

penzistům je celkem jedno, jestli dostanou slevu 70, nebo 50 %.

;-)

0 1
možnosti
JZ

Tady na webu zdopravy.cz je to přesně doloženo, jak se cestovalo po železnici za socialismu. Senioři žádné slevy neměli, ty přišly až po roce 1989.

Jak se cestovalo před 30 lety? Příplatek na rychlík, senioři bez slev a maximum 120 km/h - Zdopravy.cz

2 1
možnosti
ZZ

Možná ten redaktor o tom moc neví.

;-D

0 1
možnosti
JZ

Jako daňový poplatník, který státu odvádí nemalé daně, mám právo mluvit do toho, na co je stát bude utrácet.

1 0
možnosti
ZZ

Mluvit o tom můžete, ale rozhodují jiní.

Nevím čí to byl nápad - aby se sebraly dotace z již připravené fotovoltaiky a daly se milionářům na podporu nákupu drahých osobních elektromobilů. O takových zásadních věcech se nikde nedozvíte ani slovo..

;-(

0 1
možnosti
JZ

Nikdo nechce zrušit slevy úplně. 50% stačí. Mimochodem zdarma MHD pro důchodce ve většině měst nad 70 let začalo až po listopadu. Za komunistů nic takového neexistovalo.

1 0
možnosti
KV

rychlíkový příplatek byl 16 Kč, studenti měli 50% slevu i na tento příplatek, důchodci nad 70 let měli za socialismu MHD a vlak zdarma. Té inteligence jste moc nepobral, důchodci budou méně jezdit, takže stát žádné 2 mld. neušetří.

Vy a Fiala snad zavidíte i těm důchodkyním, že si zajedou na hřbitov. I na Vás Zieglere, Jandová a Konráde, brzo dojde, ještě si pár týdnů budete chrochtat,jak jste se zbavili LBabiše, komunistů a sociálních demokratů, až dojde na Vás, tak s chrochtáním přestanete. Netušíte, že jsou tady občané, kteří mají 11 tis.důchod atd.

Před lety ODS| několikrát hlasovala proti zvýšení mateřské, potom si dala zvýšení mateřské do volebního programu a po volbách mateřskou snížila. To je demokratická pravice, její podpora rodiny atd.

0 1
možnosti
Foto

ODS toho slibovala, třeba i státem zaručený příjem, jak řekl Vlastimil Tlustý - každý občan od narození až do smrti zajištěn.

0 0
možnosti

M52a78r76t11i66n 12Š26u92l82c

20. 1. 2022 21:59

Tak v podstatě s vámi souhlasím a hlavně oceňuji to, že Fiala je ochoten přicházet a prosazovat i nepopulární opatření.

Ale jelikož já rád spíše polemizuji, upozorním na to, že uvedené slevy měly ve své době svůj (i když na můj vkus příliš sociálně-inženýrský) záměr. Když bylo potřeba stimulovat ekonomiku a inflaci, snažily se vlády nejrůznějšími způsoby (přímo i nepřímo) napumpovat mezi lidi peníze (tzv."sypání peněz z vrtulníku" formou různých dávek či úlev), aby lidi měli na více na útratu ..a stimulovat tak poptávku. A slevy na jízdném tak představovaly jednu z forem - určitý finanční příspěvek pro mladé a staré..a to jsou právě kategorie, které volné peníze nejspíše bezprostředně utrácejí za běžné věci.

https://www.penize.cz/inflace/315953-jak-rozhazovat-penize-z-vrtulniku-dejte-je-na-co-nejvic-pitomosti-a-mladym

Doba se ale změnila, peněz je mezi lidmi dost a dost, inflace roste více než je zdrávo, takže je potřeba zase utahovat měnovou politiku a snižovat peněžní likviditu. Takže ořezávání podobných benefitů dává smysl. Proto je dobře, že došlo střídání vlády za konzervativnější (pominu-li Piráty) jelikož nová vláda si spíše může dovolit rušit (a patřičně to odůvodnit) to, co zavedla vláda předchozí.

0 0
možnosti
HH

Je potřeba šetřit státní výdaje. Kde začí? U sebe? Ale to nejde! My musíme napřed najmout lidi, co to vymyslí! Tak nový náměstci, rovnou ministři atd.

Vždyť spousta lidí to přivítá. Oni totiž ještě na tu slevu nemají nárok! Čarodějka závist. Nic jiného.

0 0
možnosti
JZ

Žádná závist, ale chování rozumného hospodáře.

0 0
možnosti
JT

Tak, tak, studenti mají studovat a důchodci se starat o vnoučata.

0 0
možnosti
JT

BTW já jsem jako student jezdil z Prahy do HK osobákem za 8Kčs nebo stopem zadarmo. V té době se prodávala i vstupenka na nástupiště pro lidi bez jízdenky. Za 0,40Kčs. A na ZVS jsem taky jezdil zadarmo.

Ale to už je dávno.

0 0
možnosti
LC

Kdyby měli odvahu, zrušili by slevy úplně. Ač se mě to týká, říkám, jako odpůrce všech dotací, slevy zrušit.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz