Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jako clickbait dobré, to ostatní jsou jen pochybné převzaté dohady pochybného historika Čorneje dané do ještě pochybnějších souvislostí současné doby.

0 4
možnosti
PM

P62e58t78r 73M56a85n38d64a

3. 8. 2022 8:58

Za to Nejedlý, to byl historik dle vašeho gusta, že.

4 0
možnosti
AM

Kdybyste neměl co jíst, tak je Ti putna, jestli vypálíš či zboříš nějaký dům či klášter, který se za 500 let prohlásí jako nesmírně vzácné dílo !!

0 4
možnosti
Foto

Výmluva všech zlodějů, i těch komunistických.:-/

2 0
možnosti
Foto

Karma, k tomu, udělat si názor o husitech a jim blízkých stačí to, že je uznávali komunisté. Stejní barbaři, stejní zloději.

5 2
možnosti
EH

Komunistům asi imponovalo husitské sdílení majetku. Všechno ostatní se zamlčovalo. V ČR jsou stále husité borci a boží bojovníci, v zahraničí lumpové a vrazi.

2 1
možnosti

Dva nejhorší vynálezy lidstva jsou náboženství a peníze. Většina násilí v dějinách se odehrávala ve jménu prvního a(nebo) v touze po druhém.

2 2
možnosti
JM

J63a44n 51M70a26r44e70k

2. 8. 2022 15:42

Ale plná šrajtofle toho nejhoršího vynálezu vám nevadí, že?

3 1
možnosti
Foto

Dobrá diskuze a karma, Jene:-)R^

3 1
možnosti
Foto

Ono se toho dá přirovnávat mnoho a přesně jak píšete, nemá podobné porovnávání žádný význam. A to tím spíše, jak moc jsou naše představy zkreslené o tom, co se dělo a jak se žilo před 100 lety, natož ještě více do minulosti.

*

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bartolom%C4%9Bjsk%C3%A1_noc

1 0
možnosti
OD

Želivský byl Che Guevara své doby - vrah a terorista, který se stal politickým symbolem své generace. Ovšem jen tím zapadal do běžného mravu drbanů z polních vojsk, polních kazatelů a pražské "punkové husitské skupiny", která se slézala u Martina ve zdi. Ve stejné době třetina populace Nového Města chodila v sutaně, po ulicích se předháněli žebráci s bosáky o almužny před kostely, na Masném Rynku se šmelilo s odpustky - kupte si zpět své svědomí, protože ta Svatá Megalománie císaře Karla, Nový Jeruzalém měl po smrti císaře a pádu bývalého krále Říma Vendy do války s arcibiskupy sotva co do huby. Praha se rozpadala, město žilo jako Paříž koncem června 1789. Výbuch se blížil.

Jinak s katolickými institucemi všichni husité zacházeli jako se zdrojem bohatství, nejprve je hejtmané vyvraždili, vypálili, pak si zemánci kolem ožralého Vendy rozdělili půdu a lidi. Po jeho smrti to bylo jen o tom, co ukradneme než dorazí "zrzavej".

Koneckonců, tato historie okrádání církve o majetek začíná Johánkem z Pomuku. A tam začíná konec krále Václava.

Bylo to samé, co katolíci už dávno dělali židům. Viz pražský pogrom, to byla dokonale staroměstská, katolická práce. Boží verbež uctila památku Ukřižovaného tím, že si místo vigílie dala masovou řezničinu. A začalo to stejně jako Abeles a Hilsneriáda, pomluvou a lží

.Počkejte, až na Vás Stejskal vytáhne Liechtensteina, Tondu Koňase, vmete Vám, že díky Husovi máme řeč, díky řeči Králickou bibli a díky Komenskému školu, vy zase můžete flekovat Dobrovským, Balbínem, Mendelem, abyste nakonec oba došli k tomu, že v roce 1918 jsme měli na výběr rakouskou němčinu a katilockou latinu v kostele nebo prušáckou luteránskou verzi "Alles auf Deutsch" nebo nekrálovskou a necírkevní RČS.

Ono je vždy, když vytáhnete nějakého králíka z klobouku české historie, je třeba kolem domalovat tu králíkárnu, ve které vyrostl.

4 2
možnosti
JM

J47a57n 73M86a82r47e44k

2. 8. 2022 15:41

Vaše názory vám neberu, at jsou jakékoliv. Že nejde o nic vznešeného je jasné už tím, že vám sekunduje Jandová. Ale toho "Stejskala" jste si mohl odpustit. Pam Stejskal je slušný člověk, na kterého nemusíte házet bláto.

2 0
možnosti
TB

Když ono v té době se jako islámští teroristi chovali i katolíci , proto to přirovnání je dost mimo....

2 2
možnosti
JZ

Ale nikoliv, katolíci opravdu neplenili ve velkém kostely a kláštery jako radikální husité. Je třeba také rozlišovat mezi radikálními a umírněnými husity. To druzí se chovali rozumně, šlo jim pouze o skutečnou reformu církve. A tam vidím chybu katolíků, že mezi husity nerozlišovali a dlouho se bránili jednání s těmi rozumnějšími.

S vypalováním klášterů si začali fanatičtí husité, čímž českým zemím způsobili velké kulturní ztráty. Nic však nemění na faktu, že Želivský byl šílenec.

6 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 27,01
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz