Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JD

Hodnotný článek, karma R^ Kéž by všichni naši prezidenti byli nositeli takových morálních ctností, jako byl právě Emil Hácha. Jsem pro jeho historickou rehabilitaci.

4 0
možnosti
Foto

Díky a karma, Jane. Emil Hácha patří do trojice našich největších prezidentů. Masaryk, Havel, Hácha.

5 0
možnosti
Foto

S článkem nelze mít problém. Snad jediným "štěstím" pro něj bylo, že na sklonku života trpěl ve vězení těžkou arteriosklerózou a vše kolem něho už nevnímal. Jestli mi něco vadí, pak je to srovnávání s Tisem ve stejné rovině.

4 0
možnosti
JZ

J95a71n 46Z18i15e82g44l26e86r

19. 10. 2022 18:18

Jistě, srovnání s Tisem neobstojí ani náhodou.

3 0
možnosti
SB

Vzpomínám si na lidové plakáty, které v listopadu 1989 byly vyvěšeny po celé Praze.

Jeden z nich byl:

17. listopadu 1939 - Hácha protestoval

17. listopadu 1989 - Hakeš souhlasil.

2 0
možnosti
SB

Omlouvám se za překlep. Mělo tam být "Jakeš souhlasil"

Jakeš v první chvíli souhlasil s brutálním násilím policie proti studentům, zatímco Hácha o padesát let dříve protestoval.

3 0
možnosti
Foto

Díky za připomenutí. Je to široké téma "na mnoho blogů", za mě tedy alespoň tolik. Vždycky jsem měl problém s tím, že E. Beneš, který sám podlehl tlaku, možná lépe byl nucen podlehnout tlaku, musel dobře vědět, jakému tlaku byl E. Hácha u Hitlera vystaven. Ve zkratce: Beneš nechal republiku ve stavu, který můžeme nazvat nebránitelným - a co tedy Háchovi zbývalo? Pravda, Beneš Mnichov přijal a později tuto řekněme politickou chybu odčinil; Hácha takovou možnost neměl a zemřel dehonestován. Nemyslím si, že by měl být veleben, ale zasloužil si elementární úctu vzhledem ke všem okolnostem, na nichž měl i Beneš svůj podíl. --- V dalším období mnozí dnešní demokraté ochotně kolaborovali s loutkovým komunistickým režimem, který byl podřízen cizí moci, a nikdo z nich se nedostal po listopadu 1989 do takového opovržení jako po válce E. Hácha. O to víc mě těší první dvě věty perexu blogu J. Zieglera: "Je dobře, že současnost už nenahlíží na osobu protektorátního prezidenta optikou vědomého kolaboranta s nacisty. Tím nebyl v žádném případě." Souhlasím.

8 0
možnosti

J98a26k86u98b 91Š17o33l58c

19. 10. 2022 15:19

Otázka je, dívá se někdo na E. Háchu jako na zrádce? Šel do toho s tím, že se bude snažit něčemu zabránit, což bylo naivní. Pak už to bylo jenom smutné.

0 0
možnosti
LT

Dobrý článek.

Jen pár postřehů. Podle mne Hácha ani tak nepočítal s tím, že by jeho souhlas byl uznán jako neplatný kvůli jeho vynucení, ale spíše počítal s tím, že bude považován za neplatný kvůli tomu, že jako prezident neměl bez právo rozhodovat o vzdání se územní svrchovanosti sám bez souhlasu parlamentu.

Nu a Beneš a jeho postoj k Háchovi? Co je platné, že Beneš prohlásil, že se to nemělo stát, když celou dobu svými projevy z Londýna vytvářel atmosféru na to, aby se něco takového stalo.

A ne, než se někdo zeptá, Beneše opravdu rád nemám.

11 0
možnosti

Zastávám názor, že Emil Hácha by neměl být kvůli své činnosti za protektorátu zatracován a prohlašován za zrádce, protože v roli, ve které se dobrovolně ocitl, to neměl skutečně lehké, na druhé straně by ani neměl být nijak glorifikován, protože žádný národní hrdina to také nebyl. Ta pamětní deska na jeho rodném domě v Trhových Svinách je tak akorát.

8 0
možnosti
LB

Emil Hácha byl nesporně čestný člověk, který se obětoval... a vzal na sebe kříž. Edvard Beneš se k němu zachoval ostudně.

10 0
možnosti
Foto

Zajímavý článek. Emil Hácha byl nezáviděníhodném postavení, ať udělal cokoli, vždy to jedna strana vnímala jako zradu.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,70
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz