Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^

Ladislav Jakl mne nepřekvapuje. Vzal si ho k ruce Václav Klaus, který pracoval v Prognostickém ústavu pod dohledem ruských tajných služeb KGB. Není to ten Jakl, který tvrdil, že "dvojčata" v New Yorku si sundaly americké tajné služby? Proto mne proruský narativ u něho nepřekvapuje. Nejde o petrohradský trolling?

:-)

1 0
možnosti
Foto

Carské Rusko byl nevypočitetelná země, pro které dohody znamenaly pouhý cár papíru. Jediným cílem carského Ruska bylo rozšířování a získávání dalších území. Lidský život v carském Rusku neměl hodnotu ani kopějky Západ byl považován ze zemi zakaženou, kterou mnůže zachránit pravoslavné Rusko. Pokdu byl niucen car podat ruku západního velvyslanci ještě do 19 století si šel ruku umýt. Do 19 století se Rusko rozšiřovalo rychlostí 9O km. čtverečních za den. Právě díky ruským vybojům bylo Rusko zaostalou a nevzdělanou zemí. Putin na imperiální carské Rusko navazuje. Touží Rusko dál rozšiřovat, tak jak to bylo v době carů a podřizovat si další národy.

3 0
možnosti

No, já nevím, vyčítat carskému Rusku rozpínavost...

Jak to říci, zmiňujete 19. století. Století kolonialismu, kdy se každá větší země snažila rozšířit své území kde se dalo.

A vy to vyčítáte jen carskému Rusku? To mi přijde poněkud nefér. Víte, já mám pocit, že vy žijete v myšlenkách, jak se všechny země v 19 století chovaly civilizovaně (tedy samozřejmě teď mluvíme o západních zemích) a jen Rusko bylo rozpínavé a kruté. ;-D

0 4
možnosti
Foto

Putinovské Rusko je Solženicynovo, Rusko. Solženic obdivoval Putina a byl jeho přítel, Rusko varoval před demokracíí západu a považoval Ukrajinu za nedělitenou součást Ruska Židy považoval za element, který kazí ruskou duši Když Solženicyn podlehl srdečnímu infarktu, byl mu vystrojen velkolepý státní pohřeb v moskevském klášteře Donskoj. Vladimir Putin vystoupil v roli hlavního truchlícího. Dnes je Solženicyn výraznou ikonou Putinovy ideologie.

1 0
možnosti

Současné Rusko však nemá s carismem téměř nic společného.

0 1
možnosti

„Probuďte mě za 100 let a zeptejte se, co se děje v Rusku, a já okamžitě odpovím - pijí a kradou.“

Michail -Jevgrafovič-Saltykov-Scedrin, ruský spisovatel a satirik 1826 - 1889

5 0
možnosti
Foto

Však byl za to poslán do vyhnanství.

3 0
možnosti
Foto

R^Velký vzor Putina Petr I Veliký také vedl dobyvatelské války, na rozdíl od Putina ničitele také zakládal města a Rusko reformoval, proto Veliký a Putim malinký, vzrůstem i duchem. Rusko a konzervatizmus je protimluv. Otec konzervatizmu Edmund Burke řekl:" Vláda, která není schopna změny nemá právo vládnout." Rusko je neměnné, imperiální.

5 0
možnosti
Foto

Car Petr I Veliký byl krutý vládce, reformoval Rusko jenom z důvodu dalších výbojů. Reforma spočívala v tom, že nařídil se oblékat a holit jako v Evropě. Získal velkou část území, na úkor Švédů a Finů, Peršanů. Na území, které patřilo Švédům založil dnešní Petrohrad. Ten stojí na kostech milionů mužiků, kteří jej budovali. Svého vlastního syna Alexeje, umučil jenom proto, že se odmítl podřídit jeho vůli. Tímto činem ukázal i odvrácenou tvář velkého ruského reformátora – byl nemilosrdný k jakýmkoliv náznakům odporu vůči jeho absolutní vládě.

1 0
možnosti

No, on ten Solženicyn se v mnoha případech vyjadřoval jako velkoruský šovinista.

U Rusů se ten šílený velmocenský nacionalismus vůbec nevylučuje s vnitřním demokratickým cítěním.

Když je Čech demokrat a přeje si normální fungování demokratických státních institucí, tak je téměř zákonitě a vždy též demokratem navenek a nepřál by si, aby si Česká republika přivlastňovala něco, co jí nepatří.

Hodně Rusů však má naprosto demokratické smýšlení ohledně představ o vnitřním uspořádání Ruska, ale ti samí lidé schvalují třeba srpen 1968.

Je jen jeden ruský imperialismus, a sice ten tradiční. Carský imperialismus přešel v ten sovětský, sovětský imperialismus přešel v ten putinovský.

3 1
možnosti
Foto

Stalin zavraždil víc lidí než Hitler. Odhady zavražděných lidí za dob Sovětského svazu se bohužel hodně liší (od 3 milionů až po 50 milionů obětí).

10 0
možnosti
Foto

Jen bych k tomu dodal, že výše uvedená čísla se vztahují pouze na občany SSSR. Oběti z řad jiných národů jsou také odhadovány v řádech milionů.

7 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS