Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J58i25r92i 73K73u64c44e72r70a

30. 1. 2020 18:42

Velmi fandím Izraeli, který dokázal nesmírnou pracovitostí "vydupat" z celkem nehostinné země kvetoucí oázu, kde se daří zemědělství i průmyslu.

Ale - pokud tedy chce kdokoliv cokoliv udělat pro Palestinu, tak otázka Jeruzalému je prostě neuralgický bod. Podle mne je to totéž, jako kdyby Hitler válku vyhrál nebo remizoval, časem pod tlakem mezinárodního společenství zklidnil hormony a na otázku obsazení Čech a Moravy řekl, že si zaberou všechno po Český Brod a naše hlavní město bude Nový Bydžov. Vzdali bychom se Prahy? No, asi spíš než Palestinci Jeruzalému. Takže pokud jim vůbec něco chceme nabízet - a že by si lidé v tom regionu klid zasloužili na všech stranách - těžko se jim divit, že tuhle ohlodanou kost nechtějí.

3 16
možnosti

Palestinci nemají na Jeruzalém žádný nárok.

8 3
možnosti

J77i89r87i 30K39u55c60e30r58a

30. 1. 2020 19:03

To je váš zaslepený názor :-/ Palestinci, což je podstatné, na to mají výrazně jiný názor. Ostatně - i OSN. Ale vy jste kbelík bravdy a váš názor je samozřejmě směroplatný.... :-)

2 11
možnosti
Foto

Pane Kucero, předně, Palestinci jako národ neexistují , tedy jejích názor na tuto věc není moc relevantní. Jak už někde v diskusi zaznělo, technicky jsou Palestinci i Židé. Názor OSN je v tomto ohledu naprosto nedůležitý, když se podíváte, kdo tento názor tam prezentuje. OSN už dávno ztratila své opodstatnění. Takže kdo tedy si může činit nárok na Jerusalém, kromě židů? To jádro sporu není národnostní ale náboženské, takže když popustím uzdu fantazii, mohl by si na Jerusalém činit nárok například Vatikán. Nebo Arménie. Nebo kterákoliv muslimská země. Protože ti takzvaní Palestinci vycházejí z toho, že tam stojí jakási mešita, ze které Mohammed vyhopsal nahoru do nebes. On tedy když už spíše mířil do pekel za to co dělal ale to je můj ryze subjektivní názor, který nemusí nikdo brát vážně. Vážně je ale třeba brát fakt, že Jesusalém patří neodmyslitelně k židovské historii, což dokazují téměř denně nové a nové archeologické nálezy. Kdybych byl nějaký ortodoxní věřící, řekl bych že právě pomocí těchto nálezů dává Bůh světu jasně najevo, kdo má na Jerusalém největší nárok. Jenže je tu ještě jedna a myslím si naprosto nejdůležitější věc. Palestinci mohli už dávno, v roce 1948 nebo krátce poté mít svůj vlastní stát a být tedy skutečným národem. Vlastně jím nic nebránilo, aby část Jerusaléma byla jejích hlavním městem. Oni se ale sami a dobrovolně této možnosti zřekli. To jsou pane Kucero historická fakta, nezávislá na tom, že já sám jsem Žid, že sympatizuji s Izraelem. Jsou to fakta, která si může každý kdo chce dohledat a navíc, jsou to fakta, která potvrzují i Palestinci, kteří se odmítli stát nástrojem nenávisti a proto slouží v IDF, u policie, léčí v nemocnicích, obchodují na tržištích a prostě a normálně žijí v souladu se svými židovskými bratranci.

7 0
možnosti

Je to podobné, jako kdyby si cikáni, co přišli ze Slovenska začali diktovat a dělat nároky. Anebo Vietnamci, Ukrajinci, atd. 99% těch palestinců nemá s původním obyvatelstvem nic společného.

0 0
možnosti

Jeruzalém a Betlém měly být už podle rezoluce OSN z roku 1947 pod mezinárodní správou. Je pravda, že ten plán Palestinci odmítli. Nicméně Chrámová hora je stále jedno z nesvatějších míst islámu a jakýkoliv mírový plán je nemůže muslímum sebrat (jinak nebude mírový). Dneska na hoře mají muslimové určitou správu, možná by se tam dal z východního Jersuléma posatvit tunel nebo most (pdoobně jako to Trump navrhuje mezi jinými enklávami).

1 0
možnosti

J70i80r35i 75K28u79c46e81r98a

30. 1. 2020 19:37

Já jsem opravdu na straně Israele, čistě pragmaticky je to stát nám svou kulturou a tradicí blízký. Ale nelze nechápat až zuřivý nesouhlas Palestinců. A ten asi neustane, dokud nebude otázka Jeruzalému vyřešena i pro ně přijatelným způsobem.

Když vidím co totálně zaslepených, naprosto fanatických "přívrženců" má Israel, je to trochu nechutné.

1 1
možnosti
Foto

Já hlavně nechápu, proč si ve svých zdech chce Izrael nechat 300 000 Arabů?

0 1
možnosti
  • Počet článků 3312
  • Celková karma 26,79
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz