Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velký dík a karma za tento článek.

Vše to má velice reálný základ.

(viz například odkaz zde: http://www.vrbawetzler.eu/)

V dubnu 1944 utekli z koncentráku tábora Auschwitz-Birkenau dva muži původem ze Slovenska, Vrba a Wetzler. Jim se pak podařilo velmi podrobně informovat světovou veřejnost o hrůze nacistického vyhlazování. Také naléhavě žádali, aby spojenci bombardovali přístupové cesty k Osvětimi a zabránil plánovanému velkému transportu Židů s Maďarska. Nestalo se a spojenci k bombardování nepřistoupili. Vámi uváděné důvody jsou snad oprávněné a je možné, že takové bombardování by nemělo valný výsledek. Ale zkusit se to mělo.

V souvislostech útěku a informací, které se tak ke světové veřejnosti dostaly, je ale pak zcela nepochopitelné, jak je možné, že postupující Rudá armáda, která na svém tažení Osvětim osvobodila, "nic o ní nevěděla"

0 0
možnosti
MK

Vždycky zůstanu stát v úžasu, když současní diskutující, většinou časopisecky poučení o 2.WW, debatují o tom, co měli tenkrát udělat ti nebo oni spojenci.

Ti, kteří nevěděli skoro nic z toho, co my víme dnes. A měli obrovskou odpovědnost, zatímco my si jen tak meditujeme.

Týká se to Osvětimi stejně jako Mnichova, 15. března, pražského

povstání, vyhnání Sudeťáků a tak dál.

Copak nejste schopni se aspoň trochu vžít do situace těch, co tenkrát tak obtížně rozhodovali?

Mimochodem myšlenka bombardovat Osvětim mi připadá naprosto šílená.

2 0
možnosti
LU

"Copak nejste schopni se aspoň trochu vžít do situace těch, co tenkrát tak obtížně rozhodovali?"

Niektoré rozhodnutia sa nedajú pochopiť.

Napr. USA bombardovali bratislavskú Apolonku (výroba pohonných hmôt), napriek žiadostí Československej exilovej vlády v Londýne o ukončení bombardovania strategických podnikov na Slovensku z dôvodu začatia SNP, Američania ešte pár dní pred vypuknutím povstania o ktorom veľmi dobre boli informovaný, zničili chemičku v Dubovej pár km od Banskej Bystrici.

Týmto povstalcom (medzi ktorými boli aj vojaci USA) vznikli obrovské problémy, nepriamo tým pomohli Hitlerovi. Bolo to z neschopnosti velenia USA, bola to chyba, alebo úmysel?

1 0
možnosti
LJ

V určité fázi války začali Němci přesunovat výrobu zbraní na východ. Letadla se vyráběla v blízkosti Brna, tanky, torpéda, kanóny a mnoho dalších zbraních se vyráběly v Ostravě. V seriozním tisku jsem četl, že spojenci mohli Ostravu bombardovat tak, že letadla startovala v Itálii a letěla přes Alpy. Podmínkou bylo dobré počasí. Proto se prvý nálet uskutečnnil až 29. srpna 1944. Velmi mnoho bomb spadlo daleko či hodně daleko od průmyslových podniků. Já jsem před 10 roky viděl ohrazené místo v Pustkovci (cca 10 km od průmyslu), pyrotechnici tam zneškodňovali dvě nevybuchlé pumy.

Spojenci vážně chtěli letecky pomoci Varšavě v době povstání. Žádlai Rusy, aby jim dovolili přistát na svém území a doplnit benzin, nepovolili jim to.

1 0
možnosti
PV

R^ Za sebe, jsme rad, ze nikdo Osvetim nebombradoval, ani amici ani rusaci. Vzhledem tomu, co bylo za posledni tyden napsano na blozich a v diskuzich, by to tu bylo jeste vetsi nechutne hnojiste.

1 0
možnosti
PL

P25e57t89r 48L27u24k19e43š

2. 2. 2020 15:23

Honzo, rozvinul jste hodně teoretickou úvahu. Reakce by docela snadno zaplnila několik blogů, popisujících historii náletů na okupovanou Evropu a všechny s tím spojené problémy. A že jich bylo.

Osvětim ležela za hranicí doletu stíhacího doprovodu i samotných amerických bombardérů.

Pokud by bylo možné pominout dolet, přesné bombardování představovalo v té době dost zásadní problém. Americký zaměřovač Norden byl sice výborný, ale mraky nad Evropou jeho účinnost zásadně omezovaly - aeroplány létaly ve výškách okolo 8000 metrů a viditelnost cíle byla výjimkou. Komplikovaná byla i navigace na velké vzdálenosti.

Bomber Command RAF na tom nebylo o nic lépe. Britské bombardéry létaly nad Evropu v noci. Bombardovací Mosquita by možná cíle dosáhla, ale to by osádky vezly jen sami sebe a palivo v přídavných nádržích. Mosquita měla mimochodem na kontě perfektně provedený nálet na věznici gestapa v Amiens (Francie), při kterém uprchla řada odbojářů. Během akce zahynul Charles Pickard - v roce 1940 to byl první velitel naší 311. bombardovací perutě.

9 0
možnosti
Foto

Tak...chlap tohle popíše lípR^

1 0
možnosti
Foto

Oblast, která nikoho extra moc nezajímala. Ani ty, ani tamty. Musíte tam být a mluvit s lidmi a vidět a podivovat se. Planina, která je na baženišti, komáři, nemocnost...nic výhodného...zabeskydská malopolská planinam, kde se vám za den změní třikrát počasí přes sníh až po vedro...Pod svìcnem tma. Vojáci RA měli psáno v rozkazech...že je to jeden nějaký z mnoha obranných bodů nacistiského Německa. O to víc šok, co našli...nejhorši pohled za válku na frontě...To je jedna věc . Pochybení všech...všech...mávnutí ruky nad nějakými alarmy...A druhá? Experti zmiňují, že sebelepší technika té doby nebyla schopna garantovat cíl. Zásah 2 ...3...kilometry jinde, muselo se s tím počítat....Kdyby se rozbomardovala Březinka...nevím nevím dodnes tech obvinení a vin...Těch kterých se to týkalo...ti bydleli lépe a jinde...krematorii bylo vic, kdyby nebyly, transporty smrti, Němci by udelali cokoliv znicit důkazy v ohrožení...což çinili...Těžká věc. Jak říkával starý dobrý Dienstbier, bomby až tak všechno neřeší.

3 2
možnosti
Foto

Doporučuji alespoň shlédnout seriál Hlava 22 z produkce HBO. Předpokládám, že detaily ze života hlavního hrdiny Yossariana Vám ozřejmí, jak šíleně zkreslené máte představy. Byl bombometčíkem amerického bombardéru, takže ve filmu přesně uvidíte, jak se tehdy zaměřovalo a jak dobrá byla přesnost zásahů..

1 1
možnosti
Foto

Rudá Armáda na Auschwitz útočila jako na opěrný bod Wermachtu, i proto to zděšení vojáků.

Buďme spravedliví: zprávy o Auschwitzu se dostaly ven, ale nikdo neměl tak zvrácenou představivost, aby to pochopil v celém rozsahu. Dokud to neviděli na vlastní oči (nebo aspoň na oči kamer vojenských dokumentaristů). A dnes už tomu zase mnozí nevěří.

Kromě toho si myslím, že tahle místa pekla v na zemi by se měla nazývat jejich německými názvy, aby zase někdo nezačal psát o "polských koncentrácích".

9 0
možnosti
Foto

Za války rozhoduje strategie, čili VŠECHNY cesty k co nejrychlejší porážce nepřítele.V tomto kontextu vinit spojence z toho,, že nebombardovali Osvětim, je poněkud nonsens. A Osvětim nebyla jedinou ,továrnou na smrt", A TO NEJEN PRO OBYVATELE ŽIDOV.PŮVODU:-/

3 0
možnosti
MK

Jenomže ten důvod, proč Osvětim Spojenci nebombardovali nebyl dán tím, že by tam byli zbytečné lidské oběti, ale tím, že to nebylo strategické místo, jako byly továrny na okupovaných územích či vojenské cíle.

Navíc neméně podstatnou částí bylo, že osud Židů nikoho , až na pár čestných výjimek na Západě nikoho nezajímal, přestože se o vyhlazování vědělo od roku 1942, kdy začalo. Nemluvě o Východě, odkud Stalin do června 1941 uprchlé Židy vracel do Třetí říše anebo se k nim choval stejně jako nacisté.

A to nemluvím i tom, že desítky tisíc Židů nemohl z Třetí říše a okupovaných územích odejít, pro neochotu Velké Británie a USA tyto přijmout.

9 1
možnosti
Foto

Dolet bombardéru byl 1 700 km. To ještě záleželo na počasí. Jako kluci jsme v lese v 60 letech nacházeli odhozené přídavné nádrže od bombardérů USA, když dělaly nálety na Chemičku v Záluží, kde se vyráběly pohonné hmoty. Když chtěli spojenci pomoc Varšavskému povstání, tak žádali sovětskou armádu, která stála před Varšavou o možnost přistát a doplnit nádrže. Byli odmítnuti.

2 0
možnosti
ZZ

kdyby ti Rusové, osvoboditelé a ti kteří nakopali zadky Němcům, nebyli, vy by jste si je musel vymyslet, Osvětim, to provozovali a organizovali taky Rusové?

1 9
možnosti
  • Počet článků 3312
  • Celková karma 26,80
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz