Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zajímalo by mě v kterém roce tato situace nastala. Někdy 70 letech vyšel zákon, který StB zakazoval někoho nutit ke spolupráci. Proč ??? Osoba donucená ke spolupráci, spolupracovala systémem, aby se vlk nažral a koza zůstala celá a on měl pokoj. Takže StB potřebovala lidi, kteří dobrovolně souhlasili ke spolupráci a v jejich vázacím aktu muselo být uvedeno, že se ke spoluráci zavazuje dobrovolně, Taková osoba měla pro StB cenu a také ji podle toho dostávala peněžité odměny.

2 0
možnosti
JZ

Mimochodem brněnský spisovatel Jeřábek popisuje ve své knize v zajetí stalinismu i tuto příhodu z padesátých let. Ministerstvo zdravotnictví podle něj odmítlo devízy na nákup léku ze Švýcarska pro nemocné dítě, ale na dovoz belgických krajek pro Martu Gottwaldovou bylo devíz dost.

2 0
možnosti

Dokonce když přijela návštěva z Kremlu, Husák poslal letadlo do Paříže, aby přivezlo čerstvé jahody!!! :-)

1 0
možnosti
LS

Léky ze Švýcarska vozili běžně za příplatek řidiči kamionů.

0 0
možnosti
JZ

I pokud tam byly na lékařský předpis?

0 0
možnosti
LH

Možná to tak byla, ale ne všude.

Moje 75ti letá babička měla operaci na kyčelní kloub (totální endoprotéza) a v nemocnici neplatila nic, akorát dávala sestřičkám bonbonieru.

Moje 70ti letá matka měla jít na operaci kolenního kloubu.2 roky!! ji odmítali vzít na operaci dokud nemocnici nezaplatí sponzorský dar 5000 Kč (za ministra zdravotnictví Julínka).Některé nemocnice to tak dělaly a i v televizi to kritizovali.

Když už to nemohla bolestí vydržet, zaplatila a do dvou týdnů šla na operaci.

Tak pane autore vysvětlete ten rozdíl oproti socialistickému zdravotnictví.

Každý chválí první republiku, ale děda mi vypravoval jak to v ní chodilo.Protože byl zedník, tak od prvních mrazů a po stání posledního sněhu byl nezaměstnaný a neměli žádné peníze.A kolikrát se doma rozhodovalo, když byl někdo nemocný, jestli zaplatit doktora a nebo koupit jídlo.

Zemřel v r.1975 a říkal, že takto jak se má nyní v důchodu by se za první republiky neměl.Měl těžké astma a 3-4x do měsíce byla u nás pohotovost a píchali mu nějaké injekce.

Toto by si za první republiky nemohl dovolit.

2 2
možnosti
JZ

Kýčelní klouby se v současné době operují prakticky na počkání, tak nevím, kde byl problém, možná v konkrétní nemocnic. Pravdou je, že za komunistů byla průměrná čekací doba na endoprotézy tři roky.

A s dialýzami to bylo v celé zemi. Staří lidé na ně neměli nárok. Je samozřejmé, že za I. republiky nemohla být zdravotní péče tak kvalitní, jako o desítky let později, ale už tenkrát byla hrazena ze zdravotního pojištění.

2 0
možnosti
MB

Zcela neideologicky hovoří fakta. Komunisté udělali dobrou věc - Matka a péče o dítě. I dobrý systém, jako první na světě - očkování oproti Obrně. Kontroly, prohlídky, porody v nemocnicích. Zde výsledky docela slušné ...

Od 60 let, jako s celý nereálným socialismem. Nastupující úpadek. Nezachycený pokrok v medicíně, prevence. Klasika nedostatečnosti - výbavy a účinných léků, devizy. Známá úmrtnost na oběhové systémy - infarkty. Utajovaná data - Západ měl délku dožití podstatně vyšší- Řešení? Jako vždy, propagandistické - "Zdravotnictví je zdarma". Tedy zrod tehdejší zkratky - OÚNZ? "Odevzdej úplatek, nebo zemřeš" ... :-)

3 0
možnosti
Foto

Možná si někdo pamatuje, že dřívější zkratka OÚNZ byla "Okresní ústav národního zdraví" a někdo jiný ji zná jako - Odevzdej Úplatek Nebo Zemřeš. [>-]

2 0
možnosti
PK

Nejsem demagog či naivka že mnohé tak bylo. Měl byste vzít více v úvahu faktor času - řadu vážných nemocí se tenkrát neumělo léčit ani na Západě.

1 0
možnosti
JZ

To beru. Ale třeba v SRN a Rakousku byla ve srovnatelné době umělá ledvina k dispozici všem potřebným.

1 0
možnosti
Foto

Smutná fakta. Ale tak to bylo. :-(

5 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz