Miloš Havel nekolaboroval s nacisty

9. 02. 2015 17:25:23
Zájemcům o historii českého filmu lze jenom doporučit knihu redaktorky MF DNES Krystyny Wanatowiczové Miloš Havel s podtitulem Český filmový magnát. Vynikajícím způsobem představuje strýce bývalého prezidenta a přesvědčivě vyvrací pomluvy šířené na jeho adresu týkající se údajné kolaborace s nacisty. Nic takového se nestalo.

Kniha není Havlovou adorací, ale na základě faktů, svědectví příbuzných, přátel, známých, spolupracovníků, dopisů, úředních dokumentů atd. se ho snaží představit takového, jakým byl. Je jasné, že člověk, který vlastnil či spoluvlastnil za první republiky a v těžkých válečných dobách Protektorátu Čechy a Morava přední filmové společnosti, nemohl být svatým Františkem z Assisi, ale musel mít poněkud řekněme ostřejší lokty.

Nicméně jeho zásluhou vznikly ve třicátých letech minulého století v Praze na Barrandově špičkové filmové ateliéry, které patřily k největším a nejvýznamnějším v Evropě. Byl to on, kdo vlastně stvořil režiséra Otakara Vávru a umožnil mu natočit v letech 1937 a 1938 kvalitní snímky drama Panenství a komedii Cech panen kutnohorských.

Hodně se mluví o jeho činnosti za Protektorátu. Podle dohody v rodině Havlových, se měl Miloš Havel stýkat se zástupci německé okupační správy a krýt tak svého bratra Václava Marii, otce budoucího prezidenta a jeho bratra Ivana. To se mu podařilo. Bylo to zřejmě z toho důvodu, že on coby homosexuálně orientovaný neměl děti.

Je jasné, že Miloš Havel se s nacisty setkávat musel, nicméně je důležité se ptát, ublížil tím někomu, dostal někoho do koncentráku? Krystyna Wanatowiczová dokazuje, že nikoliv. On naopak zachránil stovky lidí před totálním nasazením, finančně podporoval básníka Vítězslava Nezvala, který měl tehdy zákaz publikovat, a tak mu dovolil pod cizími jmény psát scénáře. Na podzim roku 1944, kdy Nezvala zatklo gestapo, dosáhl po několika týdnech jeho propuštění. Děkovali mu po II. světové válce i další lidé a zastával se ho například i Jan Werich, který se s ním sešel i po válce, kdy už Miloš Havel žil v emigraci v Mnichově.

Je pravdou, že mladší z bratrů Havlů nechal za Protektorátu zřídit v paláci Lucerna privátní Filmový klub, kam chodili herecké hvězdy, režiséři a vůbec všichni ti, kteří ve filmu něco znamenali. Nejlepší alkohol tam tekl proudem, jídla a cigaret bylo víc než dost. Je jasné, že za přídělového válečného systému to nešlo dělat legálně.

Avšak hlavně Havlovou zásluhou vznikly za války české vlastenecké filmy jako Pantáta Bezoušek, Babička a To byl český muzikant. Nenatočil se jediný problematický pronacistický hraný český film. Pochybná byla jenom jedna scéna ve snímku Jan Cimbura, kde rozzuřené ženy demolují židovskému lichváři hospodu. Ovšem ve stejnojmenné knize J. Š. Baara, která byla předlohou, tato scéna je.

Úsměvná byla situace, kde Otakar Vávra, Václav Řezáč a Jan Drda při sezení u Havla ve vile řekli. „Víš Miloši, my tito po válce znárodníme.“ On na to, „proč ne, ale pak Vám budou honoráře určovat státní úředníci a to budete koukat.“ A Vávra později po zestátnění kinematografie dodal: „A taky jsme koukali.“ On se totiž pod Havlem neměl vůbec špatně, a za dva protektorátní roky si u něj dokázal vydělat 395 tisíc korun.

Krystyna Wanatowiczová připouští, že Miloš Havel mohl být považován za morálního kolaboranta. Já dodávám, to by za něj musel být považován každý, kdo pracoval pro Němce a nebyl v odboji. A určitě i dělníci z jedné kolínské fabriky, kteří nastoupili na mimořádnou vánoční pracovní směnu 25. prosince 1944 za příděl kořalky a cigaret navíc.

Pravdou je, že státní zastupitelství zastavilo v roce 1947 obžalobu proti Miloši Havlovi kvůli kolaboraci s nacisty.

Je dobře, že kniha vyvrací také často opakovanou lež, že rodině Havlů byl majetek zabaven v roce 1945 na základ Benešových dekretů ohledně konfiskace vlastnictví kolaborantů a zrádců. Pravdou je, že filmové ateliéry na Barrandově byly zestátněny na základě Benešova dekretu ze srpna 1945 o znárodnění kinematografie. Proslulá restaurace Barrandovské terasy a palác Lucerna pak změnily majitele až v březnu 1948, čili jejich restituce rodinou Havlů po roce 1989 byly v pořádku.

Každá moje další slova jsou však zbytečná, skvěle a čtivě napsanou knihu je dobré si pořídit a přečíst, protože stojí za to.

Krystyna Wanatowiczowá,

Miloš Havel,

Český filmový magnát,

Praha 2013

Autor: Jan Ziegler | pondělí 9.2.2015 17:25 | karma článku: 22.22 | přečteno: 3203x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 153 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 526 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 787 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 919 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.32 | Přečteno: 472 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.81 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...