Socialisté budou volit ODS

Petr a Zdeněk jsou zedníci a také moji kamarádi. Vůbec se neznají, přesto se společně rozhodli k překvapivému kroku, ač jinak voliči sociální demokracie rozhodli se dát svůj hlas jihomoravské ODS respektive senátnímu kandidátu ODS za Strakonicko Miroslavu Benešovi.       

Příběh obou zedníků je dost podobný, třebaže jejich bydliště dělí stovky kilometrů. Petr nyní žije  v Moravském Krumlově, ale vyrůstal  v brněnských Černovicích. Nedávno přijel do Budějic a tak jsme dali, jak se říká, kus řeči. Vím, že do Poslanecké sněmovny pravidelně posílal ČSSD, proto mně jeho nynější rozhodnutí volit na jižní Moravě ODS překvapilo. „Já Milana Venclíka znám ze základky jako slušnýho kluka, chodili jsme spolu do třídy, a těm kecům o korupci nevěřím ani trochu. Vím, že on pro jižní Moravu udělal hodně, za vlády současné koalice ten kraje funguje fakt dobře. Například moje tchyně byla nedávno na operaci ve znojemské nemocnici a nemohla si to tam vynachválit. Špičkové přístroje, slušný personál. Takže já nevidím důvod, proč by lidé jako Milan neměli být dál v čele kraje."

Strakoničák Zdeněk to vidí podobně. „Míru Beneše znám z ulice, kde jsme spolu jako kluci  vyrůstali. Vážím si jeho osobní statečnosti, kdy ač inženýr vysokoškolák, tak než by poklonkoval komunistům, šel dělat dělníka do škrobárny a potom i horníka do uranových dolů. Měl vždy správné a pevné názory, je pro dostavbu temelínské elektrárny, které fandím, a já jeho jako člověka chci mít v Senátu. Možná kdyby nekandidoval tak ani k volbám nejdu. Ale jemu ten hlas dám."

Tyto postoje svědčí o tom, že mnozí lidé na regionální úrovni hodnotí kandidáty i podle osobních vlastností a ne jen podle politické příslušnosti. Tam to skutečně funguje tak, že lidé dávají přednost osobnostem, které znají a za kterými je vidět kus práce a ne pouhým parlamentním tlučhubům, kteří se jim snaží nabulíkovat, že například zruší poplatky u lékařů. 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 22.9.2008 17:06 | karma článku: 34,49 | přečteno: 5071x