Nádherné betlémy stojí za vidění

Lidé v jihočeské metropoli mohou o v následujících dnech zajít na velmi pěknou expozici v Jihočeském muzeu a seznámit se s českými vánočními zvyky. Určitě nebudou litovat a vánoční doba k takové návštěvě přímo vybízí.   

Velice zdařilá výstava Jihočeského muzea v Českých Budějovicích Krása Betlémů v hlavní muzejní budově v Dukelské 1  trvá až do 8. ledna. A vlastně i na ní má podíl císař Josef II., i když to určitě nebylo jeho úmyslem. On totiž v roce 1785 zakázal vystavovat jesličky v kostelích a jistě netušil, jakému dá vzniknout fenoménu, tedy lidové výrobě betlémů. Když je lidé nemohli vidět v chrámech, tak si je dělali doma.

A proto i jeho zásluhou je na výstavě k vidění dvacítka krásných betlémů, které jsou v majetku Jihočeské muzea. Expozici však dominuje unikátní rozsáhlý chlebový betlém, který připravili studenti Střední školy obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborné školy České Budějovice. Zajímavý jsou i další vystavené betlémy, například mechanický s pohyblivými figurkami z minulého století nebo klasický lidový v ladovském duchu.

Pracovníci muzea připravili i zajímavé doprovodné akce, například zpěv vánočních koled v podání jihočeských folklórních souborů. Je dobře, že na výstavě jsou předváděna také tradiční lidová řemesla, například vyřezávání betlémových figurek, pečení cukroví, výroba vánočních ozdob atd. To všechno pomáhá k poznání krásy českých Vánoc. Už z toho důvodu stojí tato výstava za návštěvu, abychom lépe pochopili vlastní kulturu, vlastní tradice, na které můžeme být právem hrdi.

Více informací je na http://www.muzeumcb.cz/

Autor: Jan Ziegler | pátek 23.12.2016 12:58 | karma článku: 19,28 | přečteno: 179x
  • Další články autora
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,78
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz