Jan Ziegler

Miloš Forman raději žije v džungli než v ZOO

19. 02. 2017 12:55:43
Včera jsme si připomněli krásné pětaosmdesáté narozeniny slavného českého režiséra, který je zářným příkladem toho, že pilní a šikovní lidé si dokážou splnit americký sen. Jeho filmy patří k nejlepším ve světové kinematografii.

„Komunismus je ostudou lidstva,“ zní také jeden z mnoha výroků Miloše Formana. Je mu lze věřit, protože on si tento nelidský systém užil dokonale. Byli to také soudruzi, kteří mu zakázali na dlouhá léta asi jeho nejlepší film natočený v původní vlasti, Hoří, má panenko. Prý si na něj stěžovali hasiči, ale o ty tam vůbec nešlo. On také úžasným způsobem srovnal dva společenské systémy. Kapitalismus je podle než džungle, kdežto socialismus zoologická zahrada, ale on raději žije v džungli. To je naprosto dokonalé přirovnání, a je pravdou, že džungle je v životě přirozenější než ZOO.

Jeden z nejlepší světových režisérů dokázal, že americký sen nemusí být jenom přeludem, ale v případě pilných, šikovných a houževnatých lidí se stává skutečností. V roce 1984 mohl po dlouhé době opět přijet do tehdejšího Československa, a natočit zde svůj zřejmě nejúspěšnější film Amadeus. Komunisté se sice tvářili, jak oni jsou úžasní a velkorysí, že mu to dovolili, ale ve skutečnosti to byla jejich kapitulace. Oni totiž především potřebovali devízy z kapitalistické ciziny, protože slabá socialistická koruna byla nekonvertibilní a to je nutilo k ústupkům. Lidé, když pak viděli tento film v kinech, pochopili, že soudruzi to prohráli. Ti totiž hlásali, kde mohli, jak emigranti na Západě jsou na tom špatně a třou bídu s nouzí a k tomu často zneužívali citát Viktora Dyka, „opustíš-li mne, nezahynu, opustíš-li mne, zahyneš. A nyní se ukázalo, že pravda je jinde. Miloš Forman tak rovněž přispěl ke konečné porážce komunismu.

Amadeus je zfilmován podle stejnojmenné divadelní hry Petera Shaffera. Historicky je to podle odborníků fikce. Skladatel Antonio Salieri s největší pravděpodobností neměl zájem na smrti svého později slavnějšího kolegy Wolfganga Amadea Mozarta jednoduše proto, že ve své době byl úspěšnější a bohatý. Tento film však není historickým dokumentem, ale krásným lidským příběhem, kam až může zajít lidská nenávist.

Včerejší režisérská verze uvedena na ČT 1 byla skvělá, ale přesto bych České televizi vytknul jednu věc. Takový film je lepší odvysílat v původním znění s titulky, dabované to není ono, jako kdyby ztratil svoji duši.

Autor: Jan Ziegler | karma: 19.66 | přečteno: 878 ×
Poslední články autora