Rathovo dědictví, krachující středočeské nemocnice

Koalice ČSSD a KSČM přivedla v největším kraji České republiky zdejší zdravotnictví málem ke kolapsu. Zdejší nemocnice mají ztrátu 300 milionů korun. To by mělo varovat před spoluprací obou stran na vládní úrovni.   

Středočeský kraj spravuje pět nemocnic v Příbrami, Kladně, Mladé Boleslavi, Kolíně a Benešově, které se v letech 2012 – 2016 propadly do ztráty 300 milionů korun. Alarmujícím faktem ovšem je, že ta se nezmenšuje, ale dále roste. Tak například za rok 2015 měla Kladenská nemocnice ztrátu 185 milionů korun a na nezaplacených fakturách má další dluh 200 milionů korun. Tyto vážné problémy se ovšem táhnou ještě z dřívějších dob hejtmanování Davida Ratha neblahé paměti, který sice dokázal pronášet libozvučná populistická hesla, ale se skutky už to bylo horší. Středočeský kraj i v době, kdy to jinde zrušili, proplácel za lidi zdravotnické poplatky včetně těch za pobyt v nemocnici. To ovšem byla velká chyba, lidé stonající doma si také musí platit jídlo a ubytování. A oněch šedesát a později sto korun denně za pobyt na nemocničních lůžkách bylo o těchto službách, které by rozhodně neměly spadat do zdravotního pojištění.  

Přitom v jiných krajích to jde. Nemocnice v jižních Čechách a na Pardubicku zřizované tamními kraji jsou ziskové a ty jihočeské nemají žádné nezaplacené faktury po době splatnosti.

Problémy zděděné po předchůdcích musí řešit současné vedení Středočeského kraje. Těch pověstných „kostlivců ve skříni“ je ovšem víc. Kraj ročně platí podivnou nepochopitelnou položku tzv. ztrátové činnosti nemocnic a nových pavilonů. Na rok 2017 bylo z krajského rozpočtu pro ni uvolněno 193 milionů korun. Zarážející je také nevýhodné ručení velkého úvěru středočeských nemocnic ve výši 1,2 miliardy, který splácí kraj a jenž je navíc zatížen velmi neobvykle vysokým 6% úrokem. „Dalším velkým úkolem pro nás tedy je refinancovaní tohoto úvěru a výrazné snížení jeho úročení. Z toho je jasně patrné, že rezervy jsou,“ řekl předseda Finančního výboru Zastupitelstva Středočeského kraje Michael Pánek.

V letošním rozpočtu dává Středočeský kraj do zdravotnictví 1,45 miliardy korun. Z toho ovšem 191 milionů korun jde na splátky úvěrů, a již zmíněných 193 milionů korun na tzv. ztrátové činnosti a 300 milionů korun na ztráty z minulých let! Reorganizace středočeských nemocnic je v kompetenci náměstka hejtmanky pro zdravotnictví Martina Kupky. Ten už začal jednat a u problémových nemocnic vyměnil vedení i členy dozorčích rad. Zavádí také další opatření ke snížení nákladů, jedním z nich jsou elektronické dražby nákupů léků, materiálů a přístrojů.

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 28.2.2017 18:33 | karma článku: 27,05 | přečteno: 1399x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz