Ruská vesnice, těžce se žije většině lidí.

Časopis Reflex odvedl výbornou práci, když zveřejnil snímky ruského fotografa Alexandra Belenkije z vesnic v Kostromské oblasti. Putin se chvástá údajně skvělým Ruskem, jenomže realita dokazuje, že lže.

Nejsou potřeba pomluvy a propaganda. Bohatě stačí pravda, ruské vesnice a to i ty, které na místní poměry nejsou zase tak daleko od Moskvy vypadají většinou velmi strašně. To potvrdil i český hokejový trenér Vladimír Vůjtek, který trénoval týmy v KHL a v jednom novinovém rozhovoru řekl, že vesnice v Rusku vypadají jako ty naše v padesátých letech minulého století.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že měl pravdu. To jsme autobusem jedné brněnské cestovky na našem téměř měsíčním putování Ruskem přijeli v roce 2009 do jedné vsi, kterou tvořily rozpadající se dřevěné chalupy, které snad v carské éře mohly být krásné. Na návsi byl telefonní automat, což byl splněný předvolební slib dua Medveděv – Putin, že takové budou v každé vesnici. Pravda, mělo to drobnou chybičku, dotyčný automat byl hluchý, a tudíž nefungoval.

Ilustrační foto

Tomu, že to na ruském venkově vypadá poněkud děsivě, se nelze divit. Ze samotných ruských zdrojů vyplývá, že téměř polovina Rusů, konkrétně 46%, bere měsíční plat v přepočtu cca 4000 Kč a méně. Normální proto je, že tyto vesnické domy jsou bez vodovodů, koupelen a WC, jelikož lidé nemají peníze na jejich modernizaci. Pravdou je, že elektřina už je do mnohých z nich zavedena, akorát Leninovo heslo respektive rovnice elektrifikace + sověty = komunismus je hodně mimo. Neumím si totiž představit, že by komunismus – sověty = elektrifikace.

Své ženě Evě jsem tenkrát v jedné takové hrůzné vesnici řekl. „Zajímalo by mě, co na to říkají Putin s Medveděvem“ (tehdy v obráceném gardu, první byl premiérem, druhý prezidentem). Eva na to: „Nic, je to nezajímá.“ To měla pravdu, vrchnost v Rusku se nikdy o životy obyčejných lidí nezajímala. Opakovaně se tak potvrzují moudrá slova amerického prezidenta Ronalda Reagana, že Sovětský svaz je taková Horní Volta s raketami. A o putinovském Rusku to platí rovněž. Řeči současného kremelského vládce o modernizaci jeho země, jsou pouhými báchorkami, kterým věří jenom hlupáci a lidé neinformovaní.      

ttp://www.reflex.cz/clanek/fotogalerie/62832/30-fotografii-ze-zivota-ruske-vesnice-v-roce-2015-to-by-mel-svet-videt.html

Autor: Jan Ziegler | úterý 14.3.2017 18:23 | karma článku: 33,42 | přečteno: 3196x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,51
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz