ČSSD si za podpásovky zasloužila skončit

Jihočeská krajská koalice se rozpadla a hejtman Jiří Zimola (ČSSD) abdikoval. Bylo to nevyhnutelné, měsíční odměny pro předsedu představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhu byly přemrštěné.

Ten bral měsíčně 600 tisíc korun, což je víc než plat prezidenta republiky. Dále rozhodně nebylo rozumné, že pro hejtmana a jeho rovněž sociálnědemokratického náměstka Jaromíra Slívu stavěl chalupy na Lipně. To se zkrátka nedělá.

Když se bavíte s lékaři a hlavně sestrami z jihočeských nemocnic, tak Vám řeknou, že pro ně peníze na odměny nejsou. Ovšem ve vyplácení horentních sum pro nejvyšší vedení problém není. Je mně jasné, že vrcholný management si vydělá víc než například uklízečka. Ale nic se nesmí přehánět. Situaci nezvládla, hlavně ČSSD, když odmítla personální změny ve vrcholných orgánech holdingu Jihočeské nemocnice. Pak se nemůže divit, že koalice ve složení ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 padla.

Navíc se sociální demokraté uchýlili k dvěma podpásovým úderům a za ně si zaslouží tvrdý konec. Prvním byl výrok předsedy Bohuslava Sobotky, že v Jihočeském kraji se pod taktovkou nové středopravé koalice chystá privatizace nemocnic. To je podlá lež! Právě v době, kdy kraj vedla ODS v čele s hejtmanem Janem Zahradníkem, byla stanovena pravidla pro úspěšné fungování jihočeských nemocnic, ČSSD je pouze převzala.  Kdyby pravice chtěla prodat nemocnice soukromníkům, mohla to udělat v letech 1998 – 2006, kdy byla u moci.

Další nepravdou je tvrzení, že pravidla odměňování manažérů krajských nemocnic byla stanovena právě v éře hejtmana Zahradníka. Nikoliv, byla upravena  dvakrát v roce 2010 a 2014, kdy kraji vládla sociální demokracie a hejtman Jiří Zimola.  

Mimochodem jeho demise je průhlednou snahou odvést pozornost od zmíněných problémů, a zajistit další působení ČSSD ve vedení kraje.       

Autor: Jan Ziegler | úterý 11.4.2017 18:45 | karma článku: 35,59 | přečteno: 1358x