Gabčík a Kubiš jsou hrdinové navzdory zbabělým čecháčkům

28. 05. 2017 11:13:56
Slušní lidé si váží svých hrdinů a Jan Kubiš s Jozefem Gabčíkem, kteří v rámci vojenské operace před 75 lety popravili jednoho z nejhorších nacistických zločinců Reinharda Heydricha, patří ke špičce našeho heroismu.

SS - Obergruppenführer Reinhard Heydrich patřil k předním nacistům a rovněž k hlavním organizátorům holocaustu, při kterém zahynuly miliony Židů. V září 1941 se stal zastupujícím říšským protektorem Protektorátu Čechy a Morava a rozjel vlnu represí, při které bylo popraveno mnoho českých vlastenců. 27. května 1942 tohoto předního nacistu parašutisté Kubiš a Gabčík smrtelně zranili v rámci operace Anthropoid . Heydrich pak umírá o osm dnů později. Oba hrdinové posléze zahynuli 18. června téhož roku v nerovném boji s nacistickou přesilou společně s dalšími pěti Adolfem Opálkou, Josefem Valčíkem, Josefem Bublíkem, Janem Hrubým a Jaroslavem Švarcem.

Všichni tito českoslovenští vojáci si zaslouží uznání za své hrdinství, věděli, že z takové mise se s největší pravděpodobností nevrátí, riskovali své životy a zabili jednoho z nejhroznějších nepřátel. Tak vysoce postaveného nacistu se nikde jinde v okupované Evropě zneškodnit nepodařilo. Lidé si uvědomili, že i Němci jsou zranitelní. Proto má Gabčíkův a Kubišův čin nejen československý, ale i evropský význam, který nám vzbudil úctu na celém světě.

Z těchto důvodů mně dokáží rozzlobit řeči o tom, že to bylo zbytečné, válku to neovlivnilo a kvůli Heydrichově smrti zahynulo zbytečně moc lidí. To není pravd a mohou to tvrdit jen zbabělci křížení s kapitulanty a kolaboranty. Tyto nesmysly houfně šíří především komunisté, jejichž odboj se nemohl pochlubit žádným takovým úspěchem a tak se snažili zlehčovat hrdinství parašutistů. Místo nich rudí nabízeli národu pseudohrdiny typu Julia Fučíka, který se na rozdíl od těchto sedmi statečných vzdal gestapu bez boje a podle všeho mluvil při výsleších více, než bylo zdrávo, respektive napráskal své kolegy.

Měli bychom si uvědomit, že bez boje a obětí nemůže být svoboda. To je taková ta čecháčkovská vyčuranost ve stylu, my to tady nějak přežijeme, do ničeho se plést nebudeme, ostatní ať třeba vykrvácí, ale nás do toho netahejte.

Musím říci, že takové přístupy jsou na stejné úrovni jako chování francouzského předsedy vlády Édouarda Daladiera a britského premiéra Neville Chamberlaina v září 1938 na mnichovské konferenci, kde si oba řekli, „proč bychom měli za ty Čechoslováky bojovat, to nám nestojí za to, zbytečně by umírali naši vojáci, my se s Hitlerem nakonec nějak domluvíme, on přece není tak zlý.“ A o pár let později je papouškovali čecháčci. „Ten atentát, to bylo k ničemu, my ty Němce akorát provokujeme, zbytečně umírají naši lidé a koneckonců i teď se dá normálně žít. Když si nebudeme Němců všímat, dají nám pokoj.“

Ne, opravdu si není možné myslet, že zlo se porazí samo. To není možné a v každé době je naší povinností k jeho konci přispět i za cenu nejvyšší.

Ještě bych upozornil na dvě události tohoto týdne. Slovenský prezident Andrej Kiska povýšil Jozefa Gabčíka do hodností generálmajora in memoriam a za to mu tleskám. Český prezident Miloš Zeman pak propustil svojí amnestií na svobodu dvojnásobného pravomocně odsouzeného vraha. Inu, o něčem to vypovídá.

Autor: Jan Ziegler | neděle 28.5.2017 11:13 | karma článku: 31.31 | přečteno: 1475x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.17 | Přečteno: 532 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 788 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 919 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.01 | Přečteno: 128 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.75 | Přečteno: 722 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 196 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 161 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 235 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.85 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...