Vlakem zdarma? Typický socialistický nesmysl

Sociální demokracie slibuje, že by děti a studenti do 18 let a také senioři mohli jezdit v České republice vlaky zdarma. Státní kasu by to přišlo na miliardy korun ročně navíc. To je ovšem špatně.

Včera jsem to svým blogem poněkud odlehčil, dnes už se budeme bavit vážně. Nemohu si pomoci. Je to laciné populistické gesto, které by nakonec nic dobrého nepřineslo. V diskusi pod článkem na iDNES zazněly vtipné jizlivé trefné repliky typu. „A není to málo Antone Pavloviči, co takové auto zdarma do každé sociálně slabé rodiny.“ Ano, ptejme se, proč zrovna vlaky, proč ne autobusy atd.?

Na těchto socialistických nesmyslech mně vadí, že jsou to taková plácnutí do vody, aniž by kdo domýšlel následky. Stát by tato frajeřina přišla na miliardy korun ročně navíc. Ale kolik by to bylo přesněji? Kdo jednotlivým železničním společnostem a podle jakého klíče zaplatí prokazatelnou ztrátu? Hrozí rovněž snížení kvality cestování. Už kvůli tomu, že lidé s jízdenkami si nebudou moci v přeplněných vlacích kam sednout.  To se zrovna na Slovensku děje.

Ilustrační foto

Asi nejhorší je plošnost tohoto nápadu, prostě zadarmo budou jezdit všichni bez ohledu na to, zda mají peníze nebo ne. Čili také studenti zajištěni bohatě svými rodiči nebo senioři, kteří nouzí netrpí. Ono podle informací České správy sociálního zabezpečení činí v České republice nejvyšší důchod přes 70 tisíc korun. Myslím si, že jeho příjemce cestování vlaky zdarma nepotřebuje. Stejně tak i mezi studujícími jsou milionáři.

Proto by bylo ideální pomoci Těm, kteří se nezaviněně dostali do potíží adresnou peněžní dávkou určenou třeba i na dopravu. To pomůže potřebným daleko víc, ale nezavádějme nesmysly, které by nás stály miliardy. A když už, tak mysleme spíše na seniory, ti nemají tolik možností k vydělání peněz jako studenti.    

http://ekonomika.idnes.cz/bezplatne-jizdne-seniori-studenti-cssd-fca-/ekonomika.aspx?c=A170620_215515_ekonomika_amu#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 22.6.2017 17:50 | karma článku: 22,71 | přečteno: 887x