V Rusku řádí bída, chudých strmě přibývá

Není to pěkné čtení, ale je to bohužel smutná skutečnost. Cena ropy stagnují a Rusko chudne. Rusům klesá reálná mzda a vyhlídky na zlepšení nejsou. Putin není žádným spasitelem, akorát štěstí mu donedávna přálo.

Rusofilové lžou, když tvrdí, že prezident Vladimír Putin postavil Rusko na nohy. Ale kdeže. On měl jediné štěstí, že za jeho éry prudce stoupla cena ropy a on tak mohl utrácet. Nyní se však cena ropy pohybuje kolem padesáti dolarů za barel a s Ruskou federací to vypadá špatně. Takže se jasně ukázalo, že král je nahý a Putinova říše je závislá jako jiné nevyspělé země více než je zdrávo na cenách surovin.

Článek na IDNES přesvědčivě dokazuje ruskou realitu. A tak není divu, že v této zemi roste v poslední době i počet chudých. V zemi rostou platy v průměru o 0,9%, kdežto inflace dosahuje 4,1%. Reálné výdělky tak klesají. A tak už téměř 40% Rusů stačí sotva peníze na jídlo a oblečení.

Chudoba v Rusku roste

Směšní jsou ovšem stoupenci současných ruských pořádků, kteří, když jsou zahnáni do úzkých fakty, potvrzených i ruskými statistikami, tak v zoufalství začnou kolem sebe kopat a cosi mlít u chudých v USA, jež údajně mají potravinové lístky. To už je hodně ubohé. Já jenom upřesním, že potravinové lístky jsou v Americe už dávno zrušené. Sociálně potřební lidé tam mají něco jako platební karty, na které dostávají peníze, za něž si mohou kupovat potraviny. Jednotlivec v USA, který bere méně než 1300 dolarů měsíčně, což činí v přepočtu zhruba 30 tisíc Kč, má nárok na 190 dolarů měsíčně navíc v rámci této pomoci.

Takže podle amerických měřítek by tuto dávku v Rusku, kde průměrný plat činí cca 17 000 Kč měsíčně a dvě třetiny Rusů na něj nedosáhnou, pobírala drtivá většina obyvatel. Mimochodem v kremelské říši činí hranice tzv. příjmové chudoby asi 3500 Kč. Takže podle tvrdších západních norem se 60% Rusů dá považovat za chudé.          

http://zpravy.idnes.cz/rusko-chudoba-realne-prijmy-hlad-do4-/zahranicni.aspx?c=A170630_171328_zahranicni_aha 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 3.7.2017 16:53 | karma článku: 30,39 | přečteno: 2498x