Jan Ziegler

Kniha ruského novináře vyvrací kremelské výmysly

4. 07. 2017 18:10:36
Špičkový publicista Michail Zygar mluvil s lidmi v okolí Putina a výsledkem je vynikající knížka Všichni muži Kremlu s podtitulkem Stručná historie současného Ruska. Přesvědčivě vyvrací mnohé mýty a záměrně šířené lži.

Odborníci na ruskou problematiku se shodují, že je to vůbec nejlepší dílo, které bylo o nynějším Rusku napsáno. Ke čtení ji doporučuji všem.

Vyvrací mnoho mýtů, například ten o Putinově úspěchu v pojelcinovské éře, kdy prý vyvedl Rusko z marasmu a chaosu. Ve skutečnosti nic světoborného neudělal, Akorát využil v začátku jeho éry prudce rostoucích cen ropy k tomu, aby zvýšil a včas vyplácel důchody a svoji zemi poněkud stabilizoval.

Také s likvidací oligarchů to nebylo tak horké, jak tvrdí mnozí příznivci současných ruských pořádků. Ve skutečnosti jim nynější vládce Kremlu řekl, „můžete si nechat, co máte, ale s jednou podmínkou, nepleťte se do politiky.“ Toto varování bohužel neuposlechl ropný magnát Michail Chodorkovskij, který financoval opozici a tak přišel o svoji firmu JUKOS a skončil ve vězení.

Také co se týče Krymu, nejednalo se v roce 2014 o náhlou ruskou vojenskou agresi a následnou okupaci, ale o delší dobu plánovanou akci. Již v roce 2008 Putin v reakci na vývoj na Ukrajině rozzuřeně prohlásil, že jestliže tato země vstoupí do NATO, tak jedině bez Krymu a východní Ukrajiny.

Zygar také potvrzuje známý fakt, že Rusko ovládají justičně-policejní mafie, které jsou schopny zlikvidovat jakoukoliv firmu, a právní ochrana soukromého podnikání v této zemi prakticky neexistuje.

Zajímavě jsou v knize popsány mechanismy výměny moci mezi Putinem a Medveděvem, a také způsoby, kterým se Rusko snaží nadále ovlivňovat a především ovládat země bývalého Sovětského svazu. Například v roce 2007 vypukly nepokoje v hlavním estonském městě Tallinu, které způsobily výtržnosti zdejší ruské menšiny kvůli zcela zákonnému opatření tamní vlády, jež nařídila přemístění sochy vojáka Rudé armády z centra metropole na vojenský hřbitov, která je Estonci právem a logicky vnímána jako symbol okupace. Se souhlasem Kremlu a v rozporu s mezinárodním právem tehdy běsnící hordy ruských nácků v Moskvě znemožnily činnost estonského velvyslanectví. Z Ruska tenkrát přijely do Tallinu tamní mocí bojůvky, které terorizovaly město a prohlubovaly násilnosti. Estonská policie naštěstí toto řádění rázně zarazila.

Autor: Jan Ziegler | karma: 30.28 | přečteno: 1142 ×
Poslední články autora