Drsná obžaloba mizerného ruského školství

Student Masarykovy univerzity v Brně Vojtěch Boháč popsal na webových stránkách své Alma Mater stáž na ruské univerzitě. Učitelé berou mizerné platy, nechodí učit a kvalita výuky byla strašná.  

Převzato z Boháčových zápisků. „Do nevytopené auly se skrz léta nemytá okna prořezávalo slunce. Polovina z dvanácti spolužáků třetího ročníku, kteří chodili na přednášky historie víceméně pravidelně, spala s hlavou opřenou o dřevěné lavice táhnoucí se od jedné stěny velkého sálu ke druhé. Všichni zachumlaní do teplých kožichů a kožených bund, s čepicí na hlavě a rukavicemi na rukou. Nad katedrou se výhružně pohupoval kus plísní strženého dřevěného stropu, působící dojmem, že čeká na jedno silnější prásknutí dveřmi, aby mohl spadnout. Hodina jako mnoho jiných na Vladimirské státní univerzitě,“ Jiná svědectví dokazují, že od roku 2012, ze kterého je tento příspěvek, se situace nějak výrazně k lepšímu nezměnila.

To, že učitelé nechodí do výuky, chápu. Dělat v přepočtu za osm tisíc korun měsíčně by se nikomu z nás nechtělo. Takže přednášející na vysokých školách si hledají vedlejší kšefty, aby vůbec přežili, a studenti je nezajímají. Vědí, že nic se jim za to nestane, protože náhrad za ně není.      

Je tedy zřejmé, že ruské vysoké školy na tom nejsou kdovíjak dobře, což potvrzují i mezinárodní ratingy, které je zařazují dost nízko. Například odborníci z univerzity v čínské Šanghaji sestavili žebříček 500 nejlepších světových univerzit za rok 2016. Číňani nemají důvod stranit Západu proti zbytku světa a tak ho považujme za objektivní. Není překvapením, že první místo obsadila Harvardská univerzita a americké univerzity mezi dvacítkou nejlepších výrazně převažují.

Z Ruska je Moskevská státní univerzita na 86. místě. Sankt-Petěrburská státní univerzita se v žebříčku nachází na 301-400 místě. Víc ruských vysokých škol se do šanghajského pořadí nedostalo.

Vzpomínám také na svůj ruský pobyt v roce 2009, kdy jsme několik dnů strávili také na Soloveckých ostrovech. Tam se někteří z nás ubytovali v budově místní střední školy. Byl to chátrající barák, ze stěn padala omítka, vybavení tříd bylo mizerné, toalety příšerné a v celém baráku byl snad jediný počítač. Inu Rusko.   

https://www.online.muni.cz/student/2956-v-rusku-ucitel-nekdy-proste-neprijde

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 25.7.2017 18:48 | karma článku: 26,73 | přečteno: 1525x
  • Další články autora
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,67
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz