Rusko na cestě k totalitě, cenzura chce zakazovat neschválené tisky

V zemích Evropské unie samozřejmě není všechno v pořádku, a jsou v nich také tendence omezovat nezávislá média. Proti tomu je třeba protestovat. V Rusku je však situace svobody projevu mnohonásobně horší.

Je mimořádně hloupé dávat Rusko za vzor svobody a normálnosti, když skutečnost je tristní. Někteří jedinci nespokojeni s Facebookem píší otevřené dopisy jeho zakladateli, s tím, že jsou nespokojeni s odebíráním příspěvku a proto odejdou na jeho ruskou obdobu VKontakte. Tito lidé jsou ovšem hodně mimo. Praxe Facebooku se někomu líbit nemusí, ale je výsostným právem majitele rozhodovat o jeho obsahu. Jenomže úroveň svobody na Vkontakte je taková že diskutéři jsou za nepohodlné příspěvky trestáni soudy a dokonce i zavíráni do vězení.

Jako důkaz slouží příběh Vladimíra Luzgina, který pracoval jako autolakýrník v Permu. Ten na oné ruské sociální síti sdílel příspěvek, podle kterého je komunistický Sovětský svaz spolu s nacistickým Německem spoluzodpovědný za rozpoutání II. světové války v roce 1939, protože spolu přepadli Polsko. Normální názor na historii, řekli bychom, s nímž můžeme souhlasit nebo nesouhlasit. Ovšem v Rusku je to jiné. Pan Luzgin byl za něj tamními soudy odsouzen kvůli šíření extrémismu k pokutě v přepočtu 88 tisíc korun. Jedna právnička dostala dokonce dva roky vězení za to, že na Vkontakte kritizovala útisk Ukrajinců v ruské Kubáni. Inu, to je ta ruská svoboda.

A nyní ruské ministerstvo spojů podle Reflex.cz přišlo s návrhem na trestání šíření neschválených zahraničních tiskovin na území Ruské federace. To by se týkalo i ruských médií, pokud by převzaly „neschválené“ články. Naštěstí i v Rusku žijí rozumní lidé, kteří v tomhle hloupém návrhu vidí návrat do časů sovětské komunistické totality.

Ale už před tímto nápadem to v Rusku to bylo s mediální svobodou špatné. Např. televize Dožď byla v podstatě státní mocí zlikvidovaná jenom proto, že si dovolila lidem položit anketní otázku, zda se Leningrad (Sankt Petěrburg) neměl za obležení v II. světové válce raději vzdát. Výsledkem bylo odebrání vysílací licence, takže tato stanice už vysílá jen na internetu.

V Rusku spočívá velké nebezpečí právě v paragrafu o extrémismu, který se často zneužívá proti nositelům nepohodlných názorů. A nyní Putinova říše poskytla další důkaz o své cestě k nesvobodě.  Napadlo mě ovšem jedno řešení. Pokud by Rusko skutečně zavedlo cenzuru zahraničních médií, mohli bychom mu to recipročně vrátit a zakázat třeba Aeronet, Sputnik a další takové lživé weby.    

http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/81048/jako-v-dobach-sssr-ruske-ministerstvo-chce-zakazat-prodej-neschvaleneho-tisku.html

Autor: Jan Ziegler | pondělí 7.8.2017 18:15 | karma článku: 26,76 | přečteno: 876x