Jan Ziegler

Hloupé pohádky pro hloupé lidi o špatných potravinách

8. 08. 2017 16:22:39
Tak dneska jsem měl k snídani chleba koupený v českobudějovickém supermarketu Albert v sobotu. Byl dobrý. Za komunistů býval chleba koupený v sobotu v samoobsluze Dukát v Brně – Lesné již v neděli plesnivý.

Hodně se diskutuje o dvojí kvalitě potravin, nedávno zveřejnilo ministerstvo zemědělství průzkum, podle kterého potraviny stejné značky jsou jiné u nás a jiné na Západě. Pokud ovšem výrobce zveřejní jejich obsah na obalu, je to v pořádku a ničeho nezákonného se nedopouští. Prý by to měli řešit úředníci EU v Bruselu. Říkám si, proboha, jen to ne.

Mně se takové způsoby také nelíbí, ale nejjednodušší je, přestat takové zboží kupovat. Uvědomme si, že výrobci je budou nabízet do té doby, pokud o ně bude zájem. A když lidé budou chtít jenom to nejlevnější, tak je jasné, že budou mít šunty. Přestaňme ale chtít všechno řešit přes byrokraty! Komunisté také vymysleli normy pro potraviny, které se ovšem běžně nedodržovaly.

Díval jsem se v tom zmíněném Albertu, kde si kupují často chleba, který je dobrý a něco vydrží, na špekáčky. Měly jich tři druhy, z toho nejdražší za 169 korun za kilo, a sám mohu dosvědčit, že jsou masové a kvalitní. Ale když budu chtít škudlit, tak narazím.

Donedávna jsem si také v hypermarketu Globus v Českých Budějovicích kupoval kvalitní jihočeské velké ovocné bio jogurty za 25 korun. Nyní už je tady nemají, prý o ně mezi lidmi nebyl zájem. Aha, takže ať si pak čecháčci nestěžují, že jedí špatné potraviny, protože opravdu jogurt za „super“ cenu 4,90 Kč nemůže být dobrý ani náhodou.

Kupuji si také chleba v jedné českobudějovické farmářské prodejně, pravda má kolem kilogramu a stojí přes čtyřicet korun, ale je perfektní a vydrží téměř týden. A tak je to se vším, kdo chce kvalitní potraviny, má je mít. Je to jenom otázka výběru. Jestliže notoričtí stěžovatelé kupují odpad, tak je to jejich problém, a ať trpí. To jsou ti, kteří se dušují, že dávají přednost kvalitním českým potravinám, ale ve skutečnosti kupují to nejlacinější co je, bez ohledu na zemi původu.

Upřímně řečeno, směji se řečem ohledně údajně kvalitních potravin za komunistů. Jak už jsem napsal, chleba z naší sídlištní sámošky býval už druhý den plesnivý, rohlíky gumové a mléko v sáčcích za moc nestálo. Zabíjačkové speciality, tlačenku, ovar, jitrnice a jelita jsme za komančů v obchodech ani nekupovali, protože tam bývaly hodně hnusné. Mívali jsme jenom domácí produkci od příbuzných z venkova.

Autor: Jan Ziegler | karma: 37.46 | přečteno: 4670 ×
Poslední články autora