Bolševický teror na Krymu, rudé bestie vraždily ženy i děti

"Čtěte, máte-li dostatek odvahy,“ hodnotí Thomas Mann knihu ruského spisovatele Ivana  Šmejlova Slunce mrtvých. Za sebe mohu říci, že je to jedno z nejdrsnějších a nejdokonalejších odsouzení komunistů, co jsem kdy četl.

Ivan Sergejevič Šmejlov udělal v roce 1920 zásadní chybu, když zůstal na Krymu, který patřil k posledním baštám bílým, a teprve tehdy jej obsadily krvelačné hordy Rudé armády vedené maďarským komunistou Belou Khunem. Na druhé straně nám ovšem autor mohl v autobiografickém románu popsat hrůznou tragédii, která tam nastala.

Čtení knihy je skutečně jenom pro otrlé. Bolševici se dopustili genocidy celých skupin obyvatelstva. Povraždili desítky tisíc lidí, důstojníků a vojáků bílé armády, intelektuálů, úředníků, policistů včetně jejich žen a dětí. Mezi mrtvými byl Šmejlovův syn Sergej, důstojník protibolševické Dobrovolnické armády.

Tento román je zároveň obžalobou brutálních komunistických zločinů a nářkem nad zánikem úžasného Ruska v carské éře. Tehdy byl Krym oblíbeným letoviskem ruské smetánky, která dávala práci místním obyvatelům, takže profitovali všichni. Lidé se mohli dosyta najíst, všeho byl dostatek. Bylo to jedno z nejkrásnějších míst k životu na Rusi.

Po příchodu bolševiků nastal obrovský úpadek, místní obyvatelé byli kvůli svému původu vražděni, pole a sady neměl kdo obdělávat, nastal obrovský hlad. Lidé si kradli vzájemně dobytek a také se objevily případy kanibalismu. Socialismus je zkrátka nehorázné svinstvo a jeden velký podvod. Komunisté lidem na Krymu slibovali, že se za jejich vlády budou mít dobře a daleko lépe než dříve, ovšem opak byl pravdou. Bylo jim daleko hůř než cara Mikuláše II. a masově umírali hlady, Komunisté tomu jenom přihlíželi, a když za rudými komisaři přišla maminka s podvyživenými dětmi prosit o jídlo, tak se jí jenom vysmáli. Přitom sami si žili jak „prasata v žitě“. Bolševiky autor výstižně popisuje jako surové, hrubé, bezcitné, nevzdělané a primitivní lidi, kteří jsou vůči druhým absolutně nelítostní. Každému normálnímu člověku musí být obyčejných Rusů líto, surrealistická četba tehdejší hrůzy nemůže čtenářem neotřást.

Šmejlov patřil k velmi uznávaným ruským předrevolučním konzervativně laděným autorům. Toto jeho dílo vřele doporučuji všem

Ivan Sergejevič Šmejlov

Slunce mrtvých

nakladatelství Prostor

Praha 2017

hodnocení: 100%              

Autor: Jan Ziegler | pondělí 28.8.2017 18:50 | karma článku: 34,22 | přečteno: 2286x