Jan Ziegler

V sobotu za super zábavou do Trocnova i za Bošileckým pokladem

7. 09. 2017 15:33:29
Dvě zajímavé akce připravilo na sobotu pro návštěvníky Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Čtvrtý ročník Trocnovských slavností a Den Evropského dědictví.

Jihočeši mají dvě skvělé možnosti, jak si zpestřit víkend. Čtvrtý ročník Trocnovských slavností připomene v sobotu 9. září 500. výročí od počátku reformace církve, kdy Martin Luther zveřejnil svých 95 tezí. Návštěvníci se i letos mohou těšit na zábavný bohatý program pro děti i dospělé. Pořádá jej Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova. Vstupné je ZDARMA.

Slavnostní zahájení akce bude v 13 hodin, kdy vystřelí historické dělo u hlavního pódia. Poté následuje první ze tří vzrušujících vystoupení skupiny historického šermu Fedrfechtýři. Ostatně pravé nefalšované bitky a souboje budou na pořadu celé odpoledne.

Program bude hodně pestrý. Tak například mladí hasiči z Hamru u Chlumu převedou ukázku hasičského zásahu při likvidaci požáru. Ukázkou renesančních tanců se pod vedením Marie Kabeláčové pak představí divadelní a taneční soubor Kukačky ze střediska Nazaret (Diakonie a misie Církve československé husitské).

Vážně i nevážně dále vyzpovídá H. Stejskalová na hlavním podiu uznávaného českého historika a držitele ceny Učené společnosti profesora Petra Čorneje, který je tvůrcem zdejší výstavy o životě Jana Žižky a jedním z předních českých znalců husitství. Ten si pro návštěvníky přichystal i poutavou komentovanou prohlídku muzejní expozice.

Uskupení Living history přiblíží život v historické době živoucím a autentickým způsobem na louce u hlavního podia. Pro zájemce jsou připraveny pravidelné prohlídky jejich tábora a ležení. Dále si na své přijdou i milovníci country a folku. Těm zahrají kapely Želiborů a přátelé z Českých Budějovic a Papouškovo sirotci z Českého Krumlova.

Připraven je i řemeslný jarmark, kde můžete zakoupit různorodé suvenýry ruční výroby či obdivovat tvůrce přímo při práci.

Program Trocnovských slavností se ovšem neodehraje pouze na hlavním podiu a na louce, ale i u budovy muzea. Již na samotném začátku akce pozve zájemce archeoložka Zuzana Thomová na komentovanou prohlídku přilehlých dvorců nebo Helena Stejskalová na netradiční prohlídku muzejní expozice.

Dětské návštěvníky zabaví nejen kejklíř Jonáš, který během dne vystoupí hned několikrát ale například i loutkové představení Čertovská pohádka divadelního souboru Studna. V přilehlém sadu na děti čekají různorodé herní aktivity a na terase pod lesovnou nahlédnou do iluminátorské dílny Václava IV. Na louce pod mohylou si pak mohou pod Žižkovým dohledem zastřílet z luku. Konec slavností by měl být v 18 hodin.

Lidé mohou přijet buď auty, parkoviště je přímo u areálu nebo vlakem z Českých Budějovic směr České Velenice do zastávky Trocnov. Odtud je to zhruba 1,5 kilometrů po červené turistické značce příjemnou lesní cestou.

Doprovodný program hlavně pro milovníky baroka se koná v rámci Dne evropského dědictví v sobotu 9. září přímo v Českých Budějovicích v hlavní budově Jihočeského muzea v Dukelské ulici.

Na návštěvníky čekají dvě komentované prohlídky stálé expozice Jihočeského muzea - "Příběh města Českých Budějovic" s historičkou umění a kurátorkou muzejních sbírek Norou Jelínkovou. Začátky v 9.30 a ve 14 hodin. Délka: 45 minut. Kapacita: 30 osob. Sraz před hlavním vchodem muzea. Dozvíte se, co vše do města přineslo období baroka a jak jej ovlivnilo.

Komentovaná prohlídka výstav "České šlechtické rodové ražby 16. - 17. století" a "Bošilecký poklad" s Jiřím Chvojkou. Začátek v 11 hodin. Délka: 45 minut. Kapacita: 30 osob. Sraz rovněž před hlavním muzejním vchodem. První výstava je věnována ukázce nevládních soukromých mincí předních šlechtických rodů 16. - 17. století, které dodnes patří mezi naše nejkrásnější mince. V druhé části prohlídky se dozvíte zajímavosti o tzv. Bošileckém pokladu.

Komponovaný multižánrový pořad "Baroko subjektivně" se odehraje v podání Hynka Látala a Jakuba Doubravy, kteří prostřednictvím vybraných ukázek seznamují zájemce s charakteristickými projevy barokního umění a kultury. Architektura a výtvarné umění jsou doplněny výňatky z dobové literatury i hudby. Oba účinkující se navzájem doplňují, přičemž hledány jsou rovněž přesahy barokního umění a kultury do projevů poválečného a současného umění. Začátek je v 15 hodin. Délka: 90 minut. Kapacita: 100 osob. Sraz je rovněž před hlavní muzejní budovou.

Autor: Jan Ziegler | karma: 7.88 | přečteno: 236 ×
Poslední články autora