Rod Walderode dostane zpět komunisty ukradený majetek

Je to výborná zpráva, právo vítězí. Potomci Karla des Fours Walderode dostanou zpátky svůj rodový majetek na Turnovsku, který jim byl původně uloupen protiprávním zneužitím tzv. Benešových dekretů.

I když upozornění v titulku, že se jedná o zámek Hrubý Rohozec a pozemky za tři miliardy je poněkud podpásové a má v zakomplexovaných čecháčcích vzbudit závist, podívejte, co všechno dostanou. Nicméně Okresní soud v Semilech dnes správně rozhodl, že Karl des Fours Walderode za nacistické okupace nekolaboroval s nepřítelem a proto mu úřady v roce 1947 vrátily čs. občanství. Bohužel, majetek předtím jemu protiprávně zabavený tzv. Benešovými dekrety už zpátky kvůli rudému puči v únoru 1948 nedostal.

Zámek Hrubý Rohozec

Já jsem rád, že spravedlnost zvítězila, i když po hodně dlouhé době. Je známé a doložené v mnoha případech, že původně dobrý záměr dekretů prezidenta republiky, podle kterých měly být právem potrestáni zrádci a kolaboranti s nacisty, se často zvrhl v bezpráví a komunisté jej mnohokrát zneužili proti svým oponentům. Přitom vlastnictví rudé knížky naopak chránilo zrádce a udavače gestapa. Ano, ke komunistům po květnu 1945 vstupovali mnozí z těch, kteří měli z okupačních časů sami máslo na hlavě.

V tomto případě jsem rád, že sporný majetek bude ve správných rukou. Česká a moravská šlechta se o svoje rodové vlastnictví stará vzorně a jistě ho bude zvelebovat i rod Walderode. A co bylo ukradeno, musí být vráceno. Komunistické zločiny nelze tolerovat.   

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/soud-v-semilech-uznal-narok-rodu-walderode-na-zabavene-pozem/r~e165b6ca979d11e7b4dc0025900fea04/ 

Autor: Jan Ziegler | úterý 12.9.2017 18:11 | karma článku: 27,25 | přečteno: 1294x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz