Jan Ziegler

Právo na svobodu projevu není o diktátu majiteli médií

5. 10. 2017 18:01:38
Kolega bloger Adam Mikulášek se dneska zachoval jak pohřební plačka. Naříkal nad tím, že mu Facebook blokuje jeho názorově spřízněné duše. Ovšem jaksi nepochopil, že pravidla diskusí stanovuje majitel, nikoliv uživatelé.

Mám dojem, že pan Mikulášek žije v takové komunistické představě, že všechno patří všem, ale tak to není. Mně rovněž Facebook zablokoval, ale beru to tak, že je to moje chyba, porušil jsem pravidla a byl jsem potrestán. Příště si dám buď pozor nebo z Facebooku jednoduše odejdu, jak prosté milý Watsone, ale nebude tady vykřikovat a brečet jako nějaká baba, co že si to na téhle sociální síti dovolují.

https://adammikulasek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=627023

To že Facebook nedovolí zveřejnit každému vše, není o potlačování svobody projevu, ale o tom, že jeho majitel má plné právo stanovit si pravidla, podle kterého se budou uživatelé řídit nebo z něj jednoduše odejdou. Potlačování svobody by bylo, kdyby stát lidem zakazoval psát, co si myslí a trestal je za to. Vzhledem k tomu, že Adam Mikulášek svobodně publikuje své názory na blogu iDNES, je patrné, že mu žádné nebezpečí za jejich šíření nehrozí. Nikdo jemu a jeho přátelům také nebrání v tom, aby si založili svoji vlastní sociální síť.

Principy je třeba ctít ve stylu padni komu padni, protože často ti samí lidé, kteří hájí televizi Prima, s tím, že je soukromá a může si o migrantech vysílat, co chce, tak největší sociální síti toto právo v podstatě upírají. Což je ovšem velmi schizofrenní přístup.

Někteří jedinci také vyhrožují, že opustí Facebook a přemístí se na jeho ruskou obdobu Vkontakte. Inu, proč ne. Je to jejich právo. Jenomže zatímco on uživatele pouze blokuje, tak za příspěvky na jeho konkurentovi se chodí do vězení. Jedna ruská právnička o tom ví své, dostala dva roky žaláře za to, že na Vkontakte kritizovala útisk Ukrajinců na ruské Kubáni.

Autor: Jan Ziegler | karma: 17.76 | přečteno: 556 ×
Poslední články autora