Jan Ziegler

Dvojí metr k policejní brutalitě: Katalánsko a Navalnyj

10. 10. 2017 16:47:32
V Rusku policie potlačila údajně nepovolené protesty proti zcela průhledné taktice ruských úřadů, zabránit blogerovi Alexandru Navalnému v kandidatuře v nadcházejících prezidentských volbách v Rusku.

Sám jsem tady nedávno odsoudil zbytečné násilí strážců pořádků proti účastníkům referenda v Katalánsku, ohledně samostatnosti na Španělsku. Tato akce Madridu akorát nahrála lidem, kteří váhali, zda hlasovat pro nezávislost této nejbohatší španělské provincie. Potom už měli jasno.

Jenomže ti sami lidé, kterým tolik údajně leží na srdci nebozí Katalánci a rozčilovali se nad tamním zákrokem proti bezbranným lidem, nevadí situace v Rusku, kde policajti mlátí demonstranty běžně. Naposledy se tak stalo o víkendu, kdy Rusové demonstrovali za prezidentskou kandidaturu Navalného a policie na nepovolených demonstracích zatkla na tři sta lidí.

Ten článek na webu Forum24 to popisuje skvěle. Ruské úřady změnily taktiku, ony opoziční protest nejdříve povolí, pak si ovšem vzpomenou na to, že na ohlášeném místě se už koná nějaká jiná akce, pouť, dětský den apod. tak ji zakážou, případně přesunou na jiné místo, ideálně na okraj města, kam nikdo nepřijde a netrefí.

Koneckonců současné osazenstvo Hradu se už dříve při návštěvě Dalajlámy pokusilo o něco podobného. Tibetský duchovní vůdce měl vystoupení na Hradčanském náměstí a podle zpráv z médií se údajně kancléř Vratislav Mynář pokusil přemluvit velitele hasičů, aby tam jeho lidé v době ohlášeného shromáždění uspořádali cvičení. Ten to však naštěstí odmítl.

Ostatně je to typická taktika Putinových stoupenců, zvláště z řad Okamurovy SPD. Oni se ohánějí demokracii a svobodou projevu tehdy, když se jim to hodí. Ale druhým ji upírají a v mnoha případech jim vyhrožují i násilím.

Stoupenci Ruska, když se jim namítne, že tato země má bídnou životní úroveň, tak oponují, že lidé jsou prý v ní šťastni. To je samozřejmě nesmysl, protože miliony Rusů ze své země emigrují nebo chtějí emigrovat. V Rusku se musí veřejné shromáždění povolit, v Česku stačí ohlášení. Účast na nepovolené demonstraci je u nás pouhým přestupkem, v Rusku trestným činem, za který může hrozit i několikaleté vězení. Navíc, to co je v civilizované Evropě výjimkou, tedy násilné potlačení pokojné demonstrace, je v Putinlandu zcela běžné.

http://forum24.cz/putine-jdi-do-duchodu-zni-na-navalneho-masovych-demonstracich-po-celem-rusku/

Autor: Jan Ziegler | karma: 20.07 | přečteno: 856 ×
Poslední články autora