Otřesná nemocnice ve Voroněži přesně vystihuje současné Rusko

Toto město se nachází asi pět set kilometrů jižně od Moskvy a má přes milion obyvatel. Kdysi mělo družbu s mým rodným Brnem. Voroněž patří k největším ruským městům a má příšernou nemocnici.

I tato hrůza je možná v 21. století. Zmíněný dokument nepotřebuje dalších komentářů, ta voroněžská nemocnice je prostě strašná, rozbitá elektrická instalace, špína, humus, podělané záchody. Tohle zařízení však neleží někde na Sibiři daleko do Moskvy, ale ve Voroněži ležícímu v evropské části Ruska.

Moje neteř pracuje jako zdravotní sestra v brněnské fakultní nemocnici u svaté Anny a není mně nic známo, že by jihomoravská metropole měla tak příšerná zdravotnická zařízení. A ani v Českých Budějovicích nemáme takovou nemocniční hrůzu.

Současná ruská nemocnice

V Rusku ovšem není tohle nic výjimečného, hroznou zkušenost popsala už dříve s nemocnicí v Penze islandská tanečnice H. Rún, která z ní nakonec raději utekla, i přesto, že měla silnou bolest na hrudi.

Rusko sice na jednu stranu pořádá mistrovství světa ve fotbale, staví supermoderní stadiony (i když kvůli mohutné korupci silně předražené), na straně druhé má zchátralé nemocnice, ve většině měst zastaralou městskou dopravu, často chybějící infrastrukturu jinde běžnou. V Praze, Brně, Plzni atd. nejsou celé čtvrti bez vodovodů, v Rusku ve srovnatelných městech ano. Inu Rusko je pořád jedna taková velká Potěmkinova vesnice.

Na vině současného stavu Kremelské říše je jistě také obrovsky rozšířené uplácení.  V žebříčku Transparency International týkající se korupce obsadilo Rusko 131. místo ze 176 zemí. Asi slabou útěchou může být fakt, že Ukrajina je ještě o jednu pozici níž. Jenomže miliardy rublů končící na účtech Putinových poskoků pak chybí ve zdravotnictví, dopravě atd. A Voroněž i Penza mají rovněž smůlu v tom, že v nich se fotbalový šampionát hrát nebude. Proto není potřeba do nich vrážet peníze.       

https://www.youtube.com/watch?v=9iW_jud1NV4&app=desktop

Autor: Jan Ziegler | úterý 14.11.2017 18:53 | karma článku: 34,02 | přečteno: 6282x