Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maršál Koněv se podílel na komunistickém teroru

Velký spor nyní vyřešilo zastupitelstvo Městské části Prahy 6, které i přes odpor komunistů rozhodlo, že u sochy maršála Koněva v Bubenči bude doplňková tabulka, jež připomene i kontroverzní činy tohoto vojevůdce.

Tato socha budí mezi lidmi velké vášně. Už dříve ji někdo natřel na růžovo a nyní se na ni objevily červenou barvou nastříkané letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. Koněv není v žádném případě hrdinou bez bázně a hany, ale má na svém kontě i podíl na rudých zločinech. Je tedy dobré si jeho osud připomenout.

V roli politického komisaře

V životě sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva je dost sporných momentů, které z něho nedělají kladného hrdiny. Za I. světové války byl odveden na vojnu už v roce 1916, na frontě však prakticky nebojoval.

Svoji vojenskou kariéru začínal jako komisař Rudé armády, čili nepatřil k velitelům, ale politickým pracovníkům, kteří byli oporou zločinného komunistického režimu. V letech 1918 – 1919 se jako komisař podílel na potlačení rolnických povstání ve své rodné Vologdské gubernii na severu Ruska, kde se v roce 1897 ve vesnici Lodějno narodil. Tyto vzpoury zavinila bezcitná krutost bolševického režimu, který zemědělcům násilím zrekvíroval prakticky veškerý majetek, takže neměli čím sít, neměli co jíst a následkem toho vypukl v letech 1921 – 22 v Rusku hladomor, při kterém zemřelo přes pět milionů lidí.

Povstání rolníků byla potlačována velmi tvrdě, muži byli stříleni pro výstrahu, vesnice vypalovány, v některých případech dokonce použily jednotky Rudé armády bojové otravné plyny v lesích, kde se před komunistickým terorem ukrývali vesničané včetně žen a dětí. Jedna zajímavost ze Sibiře. Za jednoho mrtvého člověka z komunistických represivních složek bylo zavražděno 15 rolníků, což se zcela vyrovnalo pozdějším nacistickým praktikám.

Komisař Koněv měl na těchto zvěrstvech svůj díl viny. Podílel se na nastolení zločinného režimu, který vedl válku proti svým spoluobčanům a on se jí aktivně zúčastnil.   

Krutý vojenský velitel

Koněvova kariéra na velitelských postech Rudé armády začala v roce 1926 po absolvování vojenské akademie. Byl schopným organizátorem, ale už horším frontovým velitelem. V říjnu 1941 byl zbaven funkce velitele Západního frontu za podíl na katastrofě u Vjazmy, kde německá armáda obklíčila a následně vyřadila z boje půl milionu vojáků Rudé armády. Před Stalinovým hněvem, který ho chtěl nechat popravit, zachránil Koněva maršál Georgij Žukov.

Socha maršála Koněva v Praze Bubenči s nastříkanými letopočty.

Historici vyčítají právem Koněvovi, který sám přímo na frontě jako voják prakticky nikdy nebojoval, necitelnost vůči obyčejným vojákům, Ty totiž často posílal do předem ztracených útoků proti dobře opevněným nepřátelským pozicím. Výsledkem byly zbytečné ztráty. Jak uvádí historik Jiří Fidler v knize Život maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva, při Viselsko-oderské operaci Rudé armády v lednu a únoru 1945, ztratil Koněvův 1. ukrajinský front 266 tisíc mrtvých a zraněných vojáků. Pro srovnání, 1. běloruský front pod velením maršála Žukova, který se také podílel na této ofenzívě, přišel při ní o 77 tisíc mrtvých zraněných, což byly proti Koněvovi ztráty čtvrtinové!

Další ukázkou Koněvovy zbytečné krutosti byla dukelská operace v září 1944, které se v rámci jeho 1. ukrajinského frontu zúčastnil i 1. čs. armádní sbor vedený brigádním generálem Janem Kratochvílem. Podle původních plánů měla Rudá armáda za šest dnů proniknout přes Karpaty a obsadit Prešov. Cílem bylo poskytnout účinnou pomoc Slovenskému národnímu povstání. To samozřejmě byl dobrý úmysl. Jenomže, plánovaný bleskový postup měly urychlit dvě divize slovenské armády, které se chystaly obsadit karpatské průsmyky a pak pustit rudoarmějce na Slovensko. Mezitím však Němci slovenské vojáky odzbrojili a jejich jednotky samy zaujaly dobře opevněné obranné pozice v Karpatech.

Koněv to věděl, přesto dal pokyn k zahájení útoku. Výsledkem byly dva měsíce krutých bojů v horách a navíc v podzimních plískanicích, 70 tisíc padlých a zraněných vojáků. Povstání na Slovensku mezitím Němci potlačili. Maršál Koněv potřeboval obětní beránky za tento neúspěch a jednoho z nich našel v generálu Kratochvílovi, kterého odvolal z funkce velitele 1. čs. armádního sboru a nahradil povolnějším Ludvíkem Svobodou. Tím ovšem hrubě překročil své pravomoci, protože taková výměna patřila do kompetence čs. vlády v Londýně. Nicméně bojové výsledky čs. vojáků tato personální rošáda nezlepšila.

Nebyl osvoboditelem Prahy

Dalším velkým mýtem je tvrzení, že Koněvův 1. ukrajinský front osvobodil Prahu. Pravda je ovšem jiná. Rudá armáda hlavní město tehdejšího Československa neosvobodila, ale přišla do již svobodného města.

Klíčovým okamžikem pro ukončení bojů v hlavním městě bylo datum 8. května 1945! Tehdy Česká národní rada v čele s předsedou Albertem Pražákem a vojenským velitelem povstání generálem Karlem Kutlvašrem uzavřela v 16 hodin s velitelem německých jednotek bojujících v Praze generálem Rudolfem Toussaintem dohodu o zastavení bojů a odchodu německých jednotek z Prahy směrem k americkým liniím. Drtivá většina německé armády dohodu respektovala a ještě v podvečer přestala válčit a začala se z metropole nad Vltavou stahovat.

To ostatně potvrzuje i literární kritik profesor Václav Černý v druhém díle svých Pamětí s podtitulem Křik koruny svatováclavské. „Němci zastavili své bojové akce, odevzdali českým orgánům své válečné zajatce i politické vězně; počínajíc šestou večerní hodinou vyklidily jejich vojenské jednotky (asi 130 tisíc lidí) Prahu, odvádějíce s sebou i své politické a policejní orgány i německé civilní obyvatelstvo; letadla zůstala na místě, těžké zbraně byly odevzdány Čechům na pokraji Prahy, lehké před dosažením americké demarkační čáry… Pražské povstání tedy skončilo vítězstvím. Praha byla svobodna, ušla osudu Varšavy.“

Na osvobození Prahy měla klíčový podíl také Ruská osvobozenecká armáda pod velením generála Andreje Vlasova.

Praha mohla být ovšem svobodna už dříve než 8. května a tisíce lidských životů by byly ušetřeny. Stačilo, kdyby Rusové dali přednost lidskosti před ideologii a souhlasili s postupem americké armády na linii Vltava – Labe. Maršál Koněv proto není osvoboditelem Prahy.

Další jeho podíl na komunistických zločinech

Během května 1945 se oddíly kontrarozvědky SMĚRŠ, součást Koněvova 1. ukrajinského frontu, podílely na únosu tisíců čs. občanů ruské národnosti z Prahy do Sovětského svazu, kteří k nám emigrovali po roce 1917 před bolševickým terorem.

Maršál Koněv také opakovaně odmítal řešit stížnosti čs. úřadů na kruté chování sovětských vojáků k čs. občanům, na rabování a zabavování majetku soukromých občanů, na násilí páchaném na ženách atd.

Umožnil rovněž přesuny Rudé armády v květnu 1946 mezi sovětskými okupačními pásmy v Rakousku a Německu přes Československo v době konání voleb do Ústavodárného národního shromáždění. To bylo jasné zastrašování nekomunistů a tato akce měla zcela jistě vliv na volební výsledky.

Potlačení maďarského povstání v roce 1956 a příprava sovětské okupace Československa v roce 1968

Maršál Koněv jako velitel sovětských vojsk v Maďarsku řídil na příkaz generálního tajemníka ÚV KSSS Nikity Chruščova brutální potlačení tamního protikomunistického povstání a svržení legitimní vlády premiéra Imre Nagyho. Na maďarské straně zahynuly 3 tisíce lidí, 15 tisíc jich bylo zraněno, 26 tisíc uvězněno, tisíce Maďarů byly deportovány do SSSR. K trestu smrti bylo odsouzeno a popraveno 228 lidí. Více než 200 tisíc obyvatel Maďarska pak uprchlo před represemi do zahraničí.

Hanebnou úlohu sehrál také v roce 1968, kdy v květnu dorazil v čele delegace sovětských maršálů do Prahy. Tito ruští velitelé přijeli neohlášeni a svůj příjezd zdůvodnili gratulaci Ludvíku Svobodovi ke zvolení prezidentem republiky. Ve skutečnosti se však rozjeli po Československu a prováděli špionáž proti spojenecké zemi jako přípravu na srpnový vpád sovětských vojsk. Maršál Koněv je tedy spoluviníkem okupace Československa, která si jen v prvním roce vyžádala přes sto mrtvých a na pět set raněných, nehledě na obrovské morální a materiální škody. 

Z těchto nesporných faktů jasně vyplývá, že maršál Koněv má velký podíl na komunistických zločinech a nebyl zase až tak úspěšným vojenským velitelem, jak se snaží namluvit jeho zastánci.

Autor: Jan Ziegler | pátek 24.11.2017 16:14 | karma článku: 32,14 | přečteno: 1787x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 12,87 | Přečteno: 496x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,00 | Přečteno: 615x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1098x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

SSSR nám v roce 1938 nechtěl přijít na pomoc!

Je to jedna z nejvíce omílaných lží. Sovětský svaz nám prý v září 1938 chtěl proti nacistickému Německu pomoci. To je ovšem dávno vyvrácený nesmysl. Krvavý netvor Stalin nic takového v úmyslu neměl.

15.4.2024 v 13:15 | Karma: 24,21 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Státní vyznamenání, Hácha si je zaslouží, Zeman v žádném případě

Tak dva bývalí prezidenti se sešli v návrzích na státní vyznamenání, Emil Hácha a Miloš Zeman. Ten první by si zasloužil ocenění více než ten druhý. Hácha se obětoval pro národ, Zeman mu trvale škodil.

12.4.2024 v 15:49 | Karma: 27,84 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Skandální útok na nezávislost justice, slovenský premiér zastrašuje soudce

To by bylo řevu, kdyby to udělal český premiér Petr Fiala. Jeho kolega Robert Fico však bez důkazů obvinil dva trestní soudce slovenského nejvyššího soudu z manipulací v citlivých kauzách a chce jejich odchod.

11.4.2024 v 15:49 | Karma: 21,34 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Protržení přehrady v Orsku dokazuje katastrofální stav Ruska

Zabránit protržení přehradní hráze měl podle iDNES.cz pravoslavný kněz, kterého si pozvali místní, aby sloužil bohoslužbu. Jako katolík si myslím, že je to hodně opovážlivé spoléhání se na Boha.

10.4.2024 v 14:45 | Karma: 21,70 | Přečteno: 857x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jak nenávist a malost zbabělců zničily Vlastu Buriana

Stal se totiž obětí lživého obvinění ze spolupráce s nacisty, které zlomilo jeho kariéru. Přitom mnozí jeho tupitelé byli na rozdíl od krále komiků skutečnými kolaboranty s Třetí říší. Akorát na ně nebylo tolik vidět.

9.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,23 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Blokovat hasiče pomáhající lidem může jen chátra

Bohužel, přesně to se stalo v sobotu v Praze, kdy stoupenci potratů nepustili hasičská auta se zapnutými výstražnými signály přes most Legií, protože se snažili bránit v cestě Pochodu pro Život.

8.4.2024 v 10:56 | Karma: 30,76 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Habsburk chtěl bojovat s Hitlerem, zbabělec Beneš se mu vzdal bez boje

Raději bych měl v čele státu českého krále Ottu Habsburského jako zapřisáhlého Hitlerova odpůrce než slabošského prezidenta. Jako nedomyšlený se ukázal rozpad Rakouska-Uherska v roce 1918.

5.4.2024 v 16:55 | Karma: 24,54 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Češi jsou rozumní, nechtějí soudy, ale dohodu s Lichtenštejny

Pragmatismus vítězí nad hloupostí a nenávistí. Asi takto by se daly zhodnotit výsledky průzkumů veřejného mínění, podle kterých Češi preferují smír s Lichtenštejny. Ti by pak u nás investovali miliardy korun.

4.4.2024 v 12:52 | Karma: 19,70 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Učitelka šířila třídní nenávist a nakonec skončila

Můj známý úspěšný podnikatel se rozčílil nad jistou učitelkou, která na základce zavinila šikanu jeho syna. Je fakt, že bývalá komunistka měla postupovat citlivějším způsobem a jejího konce není škoda.

3.4.2024 v 14:29 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bojovníci za svobodu projevu jako její úhlavní nepřátelé

Už dlouho se bavím nad tím, co si jisté lidé, hlavně stoupenci SPD, PRO a podobných obskurních spolků představují pod svobodou projevu. Asi takto. My smíme říkat, co chceme, ale vy buďte zticha.

2.4.2024 v 15:31 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1319x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Třeboňští studenti na Orwellovi, poučení z hrůz totality i zdokonalení angličtiny

Všechny střední školy by měly následovat příklad třeboňských studentů, kteří v Praze shlédli anglické divadelní představení známého protitotalitního díla „1984“ od spisovatele George Orwella.

2.4.2024 v 11:22 | Karma: 17,67 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma: 21,21 | Přečteno: 493x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma: 21,08 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma: 30,68 | Přečteno: 910x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma: 27,29 | Přečteno: 1061x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Terorismus v Rusku, nejmenuje se islámský stát ve skutečnosti FSB?

Tyto úvahy silně rezonují v diskusích pod články o masakru nedaleko Moskvy s více než stovkou mrtvých. Teroristické útoky se musí odsoudit v každém případě. Je ale třeba se ptát Cui bono, a Rusům nelze věřit ani nos mezi očima.

23.3.2024 v 12:18 | Karma: 30,64 | Přečteno: 842x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunista byl odsouzen za popírání rudé genocidy, není to konec svobody projevu

Nejvyšší soud zamítl dovolání bývalého místopředsedy KSČM Josefa Skály, který dostal osm měsíců podmíněně s odkladem na 1,5 roku za zlehčování katyňského masakru, kdy Sověti zavraždili na 22 tisíc polských důstojníků.

22.3.2024 v 12:40 | Karma: 23,43 | Přečteno: 603x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,49
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz