Výborně Američané, hlavní město Izraele je samozřejmě Jeruzalém

Americký prezident Donald Trump udělal moc dobrou věc, když uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele. Potvrdil tak historickou skutečnost a také uznal faktický stav. Za to mu patří velký dík.

Jedná se o americký zákon z roku 1995, který za hlavní město Židovského státu považuje Jeruzalém, akorát předchozí američtí prezidenti jeho platnost odkládali. Jako další logický krok bude jistě přesun velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. A doufám, že další země včetně České republiky budou brzy následovat.

Jeruzalém je hlavním městem Židovského státu už z dob dávno před Kristem, kdy z něj vládli svému lidu králové David a Šalamoun, který také nechal postavit proslulý chrám, jenž nesl jeho jméno. Židovské osídlení v tomto městě nikdy nepřestalo a trvá nepřetržitě už přes tři tisíce let. Navíc je pro mě nepřijatelné, aby někdo ze zahraničí nařizoval Izraeli, že jeho hlavním městem musí být Tel Aviv. Nám by se také nelíbilo, kdyby nám cizinci rozkázali, že metropolí nesmí být Praha, ale má to být například Plzeň.

Zdejší Arabové si sami zavinili současnou situaci. V roce 1947, když Valné shromáždění OSN odhlasovalo rezoluci o vzniku dvou států, arabského a židovského, se zvláštním statutem Jeruzaléma, tak to byli Arabové, kteří ji odmítli, kdežto Židé s ní souhlasili. Následovala agrese sousedních arabských zemí proti čerstvě vzniklému Izraeli, která sice byla odražena, avšak Jordánsko okupovalo území určené státu Palestina a zabránilo tak jeho vzniku. Arabové až do roku 1967, kdy izraelská armáda osvobodila východní Jeruzalém včetně Starého města, bránili Židům v přístupu k jejich nejposvátnějšímu místu - Zdi nářků.

Jeruzalém je nedělitelným hlavním městem Izraele, Palestinci si svoji situaci zavinili sami, když většina z nich toleruje islamistický terorismus vůči Židům včetně vraždění žen a dětí. Takže Donalda Trumpa za toto jeho rozhodnutí chválím. USA dokázaly, že jsou opravdovým přítelem Izraele.

   

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 7.12.2017 12:37 | karma článku: 32,57 | přečteno: 1011x