Čeští historici drsně do Rusů: „Falšujete dějiny“

„Jsme v šoku, jakým způsobem ruská státní média překrucují dějinné události týkající se našich dějin,“ vzkázali pracovníci ÚSTR svým ruským partnerům na Česko-ruském diskusním fóru.  

Rázný postoj českých historiků má podporu většiny slušných Čechů i na sociálních sítích. Například Milada Harvánková na facebooku vtipně uvedla. „Tak si to Voloďa s Mildou nenaplánovali.“ Česko-ruské diskusní fórum totiž vzniklo z inciativy prezidentů Miloše Zemana a Vladimíra Putina. Je dobře, že se spolu Češi a Rusové budou bavit a je ještě lepší, že česká strana dala najevo, že to nebude žádná selanka a právem se obula do ruských protějšků ohledně zkreslování dějin a nepřístupnosti ruských archivů pro české badatele.

Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů také poukázali na to, že v Rusku jsou lidé kriminalizováni a soudně trestání za názory na historické události, které nejsou v souladu s oficiálním míněním režimu. Příkladem je autolakýrník Vladimír Luzgin z Omsku, který na sociálních sítích sdílel článek o tom, že SSSR rozpoutal II. světovou válku společně s hitlerovským Německem. Ruský soud ho za to odsoudil k pokutě 200 tisíc rublů (cca 82 tisíc korun), Luzgin následně uprchl do České republiky, kde žádal o politický azyl, který nedostal. Je to skandál, a já doufám, že pan Luzgin nakonec u nás azyl dostane. Takových Rusů je třeba si vážit a já budu moc rád, když mu moje vlast poskytne ochranu. Nicméně on dopadl ještě dobře, jiní jsou za dějinná vyjádření posíláni v Rusku i do vězení. Ale k tomuto problému někdy příště.

Otevřenost ruských archivů je velkým problémem a v Rusku nyní vypukl velký skandál, že na základě tajného vládního příkazu jsou ničeny archivní materiály o obětech gulagů. Renomovaný historik Petr Blažek už k tomu na facebooku podotkl, „co je to za zemi, která likviduje materiály o svých politických vězních.“ Já dodávám, že je to další jasný důkaz toho, že Rusko se vrací do totalitní komunistické éry Sovětského svazu. Je to součástí posledních tendencí Kremlu - bagatelizovat stalinistické zločiny. Připomínám, že mezi vězni gulagů byly už v třicátých letech minulého století tisíce Čechů. Další do nich přibyly po II. světové válce, kdy Sověti unesli z Československa až 10 tisíc našich občanů.

Mám velkou radost z rozhodného chování českých historiků, kteří důsledně hájí naše národní zájmy, a Česko-ruské diskusní fórum u mě velmi stouplo v ceně. Rusům je třeba říkat pravdu, i když je pro ně nepříjemná. Nikdo rozumnný nemá zájem na eskalování napětí s Ruskem, ale je potřeba, aby se Moskva začala chovat rozumně. Její prokázaná arogance však svědčí o opaku.             

https://www.info.cz/cesko/rusove-prijeli-na-forum-do-prahy-jsme-v-soku-slyseli-od-ceskych-historiku-kvuli-prekrucovani-dejin-31814.html

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/rusove-tajne-nici-dokumenty-o-veznich-kteri-zemreli-v-gulagu/r~0b9d37a06b0211e8a3adac1f6b220ee8/

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/rus-poukazal-na-kolaboraci-sssr-s-hitlerovskym-nemeckem-a-up/r~08012bd0584f11e885e30cc47ab5f122/

 

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 8.6.2018 18:20 | karma článku: 31,10 | přečteno: 1225x
  • Další články autora
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,49
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz