Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunistický udavač poslal moje prarodiče do Osvětimi

Tak včera odpoledne jsem potkal u nás v Budějcích Na Sadech Viktora, mého dobrého židovského kamaráda, a on hned, Honzo pojď se mnou na panáka, dneska musíš. Nechtělo se mně, ale nakonec se dal přemluvit.

Tak jsme si sedli do jedné příjemné hospůdky, nebyly to Masné krámy, páč Viktor má raději plzeňské než Budvar. A pak jsem se dozvěděl, tu smutnou věc. Včera 9. února 1944 zahynula jeho babička v Osvětimi, takže to od té nešťastné události uplynulo 75 let. Ovšem Viktor to stále těžce nese. „Moji mámu stačili ještě děda a babi poslat do Anglie, to bylo v rámci akce Sira Nicholase Wintona, a pak se přestěhovali z Plzně do Brna. Oni totiž nebyli nějak náboženský aktivní, ve svých papírech měli uvedeno, že jsou bez vyznání, svatbu měli jenom na radnici a také se hlásili k české národnosti. Slavili také Vánoce. A tak si mysleli, že se v Brně schovají. Děda tam nastoupil jako úředník ve Zbrojovce a zpočátku to vypadalo slibně. Jenomže pak je udal na gestapu jeden člověk. A oni šli přes Terezín do Osvětimi, a ani jeden nepřežil.

Terezínský památník - ilustrační foto

Na toho udavače jsme přišli asi jedenáct let po válce. V květnu pětačtyřicátého utekl někam na Mostecko, změnil si jméno a stal se z něho okresní bolševický papaláš. Jenomže v té době už byl mrtvý, zemřel několik měsíců před tím. Mám však obavy, že bychom stejně nic nezmohli, a protože on byl soudruh a my měli cejch buržoazních živlů,“ přiblížil svůj smutný rodinný příběh. „To je mně moc líto, a mohu říci, že ten gauner nebyl jediný, takových vlastizrádců a udavačů se dalo po válce ke komunistům hodně, byla to cesta, jak se vyhnout trestu za kolaboraci,“ říkám.

Je vidět, že Viktor i po tak dlouhé době z té události otřesený. Kdysi jsem četl o jednom výzkumu psychologů mezi pozůstalými po holocaustu a poznamenány tímto nejhorším zločinem v dějinách lidstva jsou podle něj další tři generace potomků. „To bylo něco šíleného, když nacisté vraždili lidi jenom proto, že byli Židé. Upřímně řečeno, Češi, pokud nešli odboje a normálně pracovali, tak válku v drtivé většině přežili bez problémů. Kolik se jich zapojilo do odboje, tak deset tisíc? Víc určitě ne. Uvádí se, že okupace zahynulo podle nejnovějších historických výzkumů 343 tisíc Čechoslováků, z toho ovšem bylo 270 tisíc Židů. A když se moji prarodiče z otcovy strany (také Židé), vrátili po válce z lágrů domů, tak na přivítanou zaslechli od českých sousedů: „Panebože, ti zas…í židáci jsou zpátky. Nechci říc, že by se k nám Židům chovala za války většina Čechů hnusně, oni nám neškodili, ale ani nepomáhali. Byli k nám lhostejní, nezajímali jsme je. A když někdo šel po ulici se žlutou židovskou hvězdou, tak jeho známí často přecházeli na druhou stranu, aby se s ním nemuseli potkat, To byli zbabělí Češi,“ míní Viktor.

„Myslím si Viki, že si vůči Čechům nespravedlivý, Mám za to, že v odboji jich bylo víc než deset tisíc, a museli bychom to porovnat s odbojem a kolaborací v jiných zemích, abychom byli objektivní,“ oponuji a dodávám. „Je pravdou, že Němci u nás používali taktiku cukru a biče, na jednu stranu tvrdé represe a zvláště po atentátu na Heydricha, ale na straně druhé posílali dělníky na rekreaci, například do Luhačovic. Ano, nebylo to z nějakého altruismu vůči Čechům, ale čistě z pragmatismu, oni potřebovali, aby zbrojovky jely naplno. Také je pravdou, že vůči jiným národům Polákům, Ukrajincům nebo Rusům se chovali daleko hůř.“

„Dobře Honzo, tak se podívejme třeba na počet držitelů titulu Spravedlivý mezi národy. Nadává se na Poláky, jací to byli udavači a antisemité. Také je to pravda, Jenomže mezi nimi je 6683 lidí, kteří dostali toto ocenění za pomoc Židům, mezi Ukrajinci 2619 a mezi Čechy pouhých 118. To rovněž o něčem vypovídá, A také polský odboj vytvořil speciální organizaci na záchranu Židů. Češi nic takového neměli.“ Na to já odpovídám. „Ano to je pravda, jmenovala se Žegota, a zachránila minimálně dvě stě tisíc Židů. A proč Češi nic takového neměli? To se přiznám, jsem nějak podrobněji nezkoumal. K tomu teď nic neřeknu.“

„Ale abych byl objektivní, onen udavač udal dědečka a babičku také protektorátní policii a tam to založili do spisů a nechali být.“ Na to já. „No tak vidíš, to musel udělat konkrétní člověk, nějaký slušný policejní důstojník, a o jeho činnosti se po válce možná ani nevědělo, protože si to nechal pro sebe. Stejně tak mnozí pošťáci, kteří ničili udavačské dopisy, byli hrdinové. A takových neznámých hrdinů jistě nebylo málo. S udavačskými dopisy to také nebylo tak jednoznačné, mnohé z nich posílal gestapu odboj a byly v nich falešné informace typu, například ve Zlíně jsem viděl Frantu Nováka, který ovšem už byl ve skutečnosti půl roku v Anglii u naší zahraniční armády. Cílem bylo jimi zahltit gestapo a odvést jeho pozornost od skutečných problémů.“

 Pak mu ještě říkám „a jak to máš s Němci?“ „Teď už je to lepší, beru to tak, že ne všichni Němci mohou za nacismus, koneckonců měli také své české pomahače, ne všichni Rusové mohou za komunismus a tak dále. Dřív, když jsem někde slyšel němčinu, tak mně bylo hrozně zle, a jednou jsem musel odejít z hospody, kde seděla nějaká německá skupina, ale to už je pryč. A ještě ti povím jednu takovou perličku. Život není černobílý a není to o tom, zlí nacisté a hodní ti ostatní. Jeden můj vzdálený strejda, samozřejmě tako Žid, emigroval v roce 1940 do Sovětského svazu a on čekal, že ho Rusové přivítají s otevřenou náručí. Oni ho však místo toho zavřeli do gulagu za nelegální přechod hranic. Gulagy byly prakticky stejné jako německé koncentráky, akorát neměly plynové komory, Říkal, že z jeho transportu zemřela většina lidí během několika měsíců kvůli drsnému prostředí na Sibiři, hladu a nelidským pracovním podmínkám. On měl štěstí, že pak se mohl přihlásit ke Svobodově armádě do Buzuluku. Jinak by také zemřel. Při příjezdu vážil necelých čtyřicet kilo, takže ho museli dát v nemocnici nejdřív dohromady, Ale také měl štěstí, protože Rusové v některých případech vydávali uprchlé Židy Němcům. Holt platil pakt Molotov – Ribbentrop.“

Panáků prokládaných dobře ošetřenými plzničkami jsme urazili opravdu dost, on důvod jaksi byl, babičku bylo potřeba pořádně zapít, ona si to zasloužila. Můj židovský kamarád čte mé i jiné blogy, diskusí pod články se sice neúčastní, ale také je sleduje, a o některých diskutujících prohlásil, že jsou to výstavní antisemité. „Myslím si ale Honzo, že jsi to přehnal, když si chtěl mazat všechny příspěvky, kde by se psalo Židé s malým ž, ale na druhé straně  Tě chápu, protože jistý člověk píše pokaždé Židé s malým ž, i když se zmiňuje o národnostní skupině, a to jenom proto aby nás ponížil a urazil.“

Ano pžiřznám se a nemám stím problém. Včera k večeru jsem dorazil ve velmi bojovné náladě a také jsem to dal najevo. Antisemity jsme nikdy rád neměl, nemám a mít nebudu. Howgh.                   

                

Autor: Jan Ziegler | neděle 10.2.2019 13:13 | karma článku: 42,63 | přečteno: 6658x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 15,48 | Přečteno: 629x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,01 | Přečteno: 627x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,19 | Přečteno: 1111x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

SSSR nám v roce 1938 nechtěl přijít na pomoc!

Je to jedna z nejvíce omílaných lží. Sovětský svaz nám prý v září 1938 chtěl proti nacistickému Německu pomoci. To je ovšem dávno vyvrácený nesmysl. Krvavý netvor Stalin nic takového v úmyslu neměl.

15.4.2024 v 13:15 | Karma: 24,35 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Státní vyznamenání, Hácha si je zaslouží, Zeman v žádném případě

Tak dva bývalí prezidenti se sešli v návrzích na státní vyznamenání, Emil Hácha a Miloš Zeman. Ten první by si zasloužil ocenění více než ten druhý. Hácha se obětoval pro národ, Zeman mu trvale škodil.

12.4.2024 v 15:49 | Karma: 27,84 | Přečteno: 856x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Skandální útok na nezávislost justice, slovenský premiér zastrašuje soudce

To by bylo řevu, kdyby to udělal český premiér Petr Fiala. Jeho kolega Robert Fico však bez důkazů obvinil dva trestní soudce slovenského nejvyššího soudu z manipulací v citlivých kauzách a chce jejich odchod.

11.4.2024 v 15:49 | Karma: 21,34 | Přečteno: 842x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Protržení přehrady v Orsku dokazuje katastrofální stav Ruska

Zabránit protržení přehradní hráze měl podle iDNES.cz pravoslavný kněz, kterého si pozvali místní, aby sloužil bohoslužbu. Jako katolík si myslím, že je to hodně opovážlivé spoléhání se na Boha.

10.4.2024 v 14:45 | Karma: 21,70 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jak nenávist a malost zbabělců zničily Vlastu Buriana

Stal se totiž obětí lživého obvinění ze spolupráce s nacisty, které zlomilo jeho kariéru. Přitom mnozí jeho tupitelé byli na rozdíl od krále komiků skutečnými kolaboranty s Třetí říší. Akorát na ně nebylo tolik vidět.

9.4.2024 v 15:34 | Karma: 26,23 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Blokovat hasiče pomáhající lidem může jen chátra

Bohužel, přesně to se stalo v sobotu v Praze, kdy stoupenci potratů nepustili hasičská auta se zapnutými výstražnými signály přes most Legií, protože se snažili bránit v cestě Pochodu pro Život.

8.4.2024 v 10:56 | Karma: 30,76 | Přečteno: 926x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Habsburk chtěl bojovat s Hitlerem, zbabělec Beneš se mu vzdal bez boje

Raději bych měl v čele státu českého krále Ottu Habsburského jako zapřisáhlého Hitlerova odpůrce než slabošského prezidenta. Jako nedomyšlený se ukázal rozpad Rakouska-Uherska v roce 1918.

5.4.2024 v 16:55 | Karma: 24,54 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Češi jsou rozumní, nechtějí soudy, ale dohodu s Lichtenštejny

Pragmatismus vítězí nad hloupostí a nenávistí. Asi takto by se daly zhodnotit výsledky průzkumů veřejného mínění, podle kterých Češi preferují smír s Lichtenštejny. Ti by pak u nás investovali miliardy korun.

4.4.2024 v 12:52 | Karma: 19,71 | Přečteno: 625x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Učitelka šířila třídní nenávist a nakonec skončila

Můj známý úspěšný podnikatel se rozčílil nad jistou učitelkou, která na základce zavinila šikanu jeho syna. Je fakt, že bývalá komunistka měla postupovat citlivějším způsobem a jejího konce není škoda.

3.4.2024 v 14:29 | Karma: 28,82 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bojovníci za svobodu projevu jako její úhlavní nepřátelé

Už dlouho se bavím nad tím, co si jisté lidé, hlavně stoupenci SPD, PRO a podobných obskurních spolků představují pod svobodou projevu. Asi takto. My smíme říkat, co chceme, ale vy buďte zticha.

2.4.2024 v 15:31 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Třeboňští studenti na Orwellovi, poučení z hrůz totality i zdokonalení angličtiny

Všechny střední školy by měly následovat příklad třeboňských studentů, kteří v Praze shlédli anglické divadelní představení známého protitotalitního díla „1984“ od spisovatele George Orwella.

2.4.2024 v 11:22 | Karma: 17,67 | Přečteno: 480x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma: 21,21 | Přečteno: 494x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma: 21,08 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma: 30,68 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma: 27,29 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Terorismus v Rusku, nejmenuje se islámský stát ve skutečnosti FSB?

Tyto úvahy silně rezonují v diskusích pod články o masakru nedaleko Moskvy s více než stovkou mrtvých. Teroristické útoky se musí odsoudit v každém případě. Je ale třeba se ptát Cui bono, a Rusům nelze věřit ani nos mezi očima.

23.3.2024 v 12:18 | Karma: 30,64 | Přečteno: 844x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunista byl odsouzen za popírání rudé genocidy, není to konec svobody projevu

Nejvyšší soud zamítl dovolání bývalého místopředsedy KSČM Josefa Skály, který dostal osm měsíců podmíněně s odkladem na 1,5 roku za zlehčování katyňského masakru, kdy Sověti zavraždili na 22 tisíc polských důstojníků.

22.3.2024 v 12:40 | Karma: 23,43 | Přečteno: 605x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,54
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz