Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prolhaná učebnice dějepisu pro střední školy

A to z toho důvodu, že na straně 160 – 161 evidentně straní komunistům a naopak bagatelizuje rudé zločiny. Z toho důvodu není žádoucí, aby se z ní učili mladí lidé.

Tuto učebnici s názvem Dějepis pro střední odborné školy vydalo nakladatelství Scientia, jejími autory jsou Vratislav Čapek a Jaroslav Pátek a moc se jim nepovedla. Tím samozřejmě neztvrdím, že neexistují kvalitní středoškolské učebnice dějepisu. Jedním z nich jsou určitě dvoudílné Dějiny Zemí koruny české, dílo to renomovaných historiků, které jsou rovněž středoškolskou učebnicí a to je dobře.

Bohužel o této publikaci to říci nemohu. Chápu, že není jednoduché napsat historickou publikaci pro středoškolskou výuku, když počet hodin dějepisu je omezený. Ovšem to nemůže být omluvou pro vážné nedostatky tohoto díla.

Tak například na straně 57 se v souvislosti s husitstvím opakují vytrvalé omílaná klišé o zkaženosti církve, a jak ta zlá katolická církev škodila lidem. Nepopírám, že existovaly církevní zlořády, z nichž mnohé mistr Jan Hus právem pranýřoval, ty se však zveličují. Historici, kteří se touto dobou zabývají, již dokázali například z úředních listin pražského arcibiskupství z počátku 15. století, že kněží, kteří budili svým životem pohoršení a porušovali pravidla, například celibát, byli v menšině.

Za závažnější ovšem považuji fakt, že v knize chybí jakákoliv zmínka o pomoci pocházející většinou z amerických zdrojů UNRRA, která po II. světové válce pomohla zachránit Evropu od hladu. Přitom jen Československo z ní získalo od května 1945 do konce roku 1947 zboží za 270 milionů dolarů, přepočteno na dnešní ceny se jednalo řádově o desítky miliardy korun.

Naše země tak dostala 793 451 tun potravin, polovinu z toho tvořily obilí a mouka, dále pak maso, masové a rybí konzervy, mléko, káva a kakao. Do naší země také dorazily potraviny, které byly za války prakticky nedostupné. K nim patřily rýže, špagety, burská pomazánka, různé druhy čajů, pro děti pak čokoláda, burské oříšky, cukrovinky, ovocné šťávy, ovocné konzervy, jablečné protlaky a džemy. V tucích a olejích pokrývaly dodávky UNRRA 33% naší celostátní spotřeby, v mase a obilí pak 15%. Důležité byly i dodávky strojů, dopravních prostředků a spotřebního zboží. Výrazně nám pomohla i americká léčiva, hlavně antibiotikum - penicilin, který se u nás tehdy nevyráběl a jenž pomohl zachránit životy tisíce nemocných lidí.

Ovšem korunu tomu všemu nasadili autoři na stranách 160 – 161, v nichž se žáci například dozvědí, že „Na IX. sjezdu KSČ byla přijata linie socialistické výstavby. Do budovatelského úsilí se zapojily všechny složky Národní fronty.“ Dále se tak nějak opatrnicky píše o tom, že vnitřní situace Československa byla na počátku padesátých let složitá. V knize je kromě jiného uvedeno, že proti novému zřízení vystupovala církev (míněna katolická), dále že na Všesokolském sletě v červnu 1948 došlo k protistátním akcím, a uvnitř Československa existovaly protistátní skupiny, některé z nich používaly i teroristických metod a jako důkaz se uvádí zabití tří funkcionářů místního národního výboru v Babicích na Třebíčsku. Hlavní nehorázností však je tvrzení, že projevy nepřátelství vůči socialismu vedly k důraznějšímu uplatňování represivních funkcí socialistického státu. To je zaměňování příčin a následků.

To je velmi nehorázná a lživá komunistická propagace. Já bych si jenom dovolil poznamenat, že rudý teror začal hned po komunistickém puči v únoru 1948 a z hlediska platného zákona je protikomunistický odboj hodný úcty. Ten také nezačal z nepřátelství vůči socialismu, ale jeho prvotním impulsem byly represe vládnoucích komunistů proti většině společnosti. První lidé byli z politických důvodů uvězněni hned po únoru čtyřicet osm, rovněž katolická církev nezačala vystupovat, její představitelé chtěli být vůči nové vládě loajální, jenomže byl to opět stát, který začal terorizovat katolickou církev, věznit duchovní a laiky, a zasahovat do jejich vnitřních záležitostí. Známý je také skandál ze zasedání československé biskupské konference na Štrbském plese, kde v jednací místnosti nainstalovala státní bezpečnost odposlouchávací zařízení.

Sokolové při slavnostním průvodu Prahou pak odmítli vzdát poctu prezidentu Klementu Gottwaldovi a odvrátili hlavy od tribuny, kde byl i s manželkou Martou. To nepovažuji za protistátní akci, ale za správnou reakci na komunistické násilnictví. Rovněž babická událost není tak jednoznačná, jak ji podávají autoři v knize. Podle současného stavu historického bádání se s velkou pravděpodobností jednalo o provokaci státní bezpečnosti. Pravdou také je, že kvůli ní byli popraveni i nevinní lidé včetně několika katolických duchovních.

Tento odstavec je zkrátka postaven na lži, že komunisté pouze reagovali, na projevy nepřátelství protistrany. Ne, byli to oni, kteří si začali s terorem vůči společnosti a dočkali se rázných a spravedlivých odpovědí.

Komunistické represe včetně věznění hrdinů protinacistického odboje, mučení vězňů, nelidských podmínek v lágrech v Jáchymově, na Bytízi a dalších, dětských obětí na hřbitově v pražských Ďáblicích a a podbné takové události by měly být zdůrazněny, protože padesátá léta byla jedním z nejhorších období našich dějin. A to vše je jaksi zamlčeno. Z hlediska toho, že se jedná o školní učebnici, to považuji za špatné a školy by měly sáhnout po jiných kvalitnějších historických publikacích. 

Autor: Jan Ziegler | neděle 24.2.2019 16:19 | karma článku: 37,46 | přečteno: 2672x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,95 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz