Pamětní desku by si v Praze zasloužili hlavně Vlasovci

14. 08. 2019 19:06:38
Ostrý boj se rozhořel mezi vedením Prahy a ruským velvyslanectvím. To se zase pomocí lží vměšovalo do vnitřních záležitostí České republiky, když protestovalo proti nevrácení pamětní desky na Staroměstskou radnici.

Na ní jsou český a ruský text. Česky je na ní mimo jiné napsáno, že 9. května 1945 osvobodil Prahu 1. ukrajinský front vedený maršálem Koněvem. To ovšem není pravdou, protože nápis pomíjí rozhodující úlohu pražského povstání, které zbavilo hlavní město nacistů.

Smutnou úlohu sehrál předseda Poslanecké sněmovny PČR Radek Vondráček (ANO), který se nechoval jako český politik, ale jako poskok ruské ambasády, když lobboval za zachování desky. Od českých představitelů jaksi očekávám, že budou hájit české zájmy, nikoliv ruské. Sporná deska byla sundána z pražské Staroměstské radnice při rekonstrukci v roce 2017. Vedení Prahy v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem rozhodlo, že se na ní nevrátí kvůli nepřesnostem v textu a skončí v Muzeu hlavního města Prahy.

Asi nikoho nepřekvapí, že ruské velvyslanectví se uchýlilo k podrazu a lži, když tvrdilo, že tato deska spadá pod právní normy o válečných hrobech a už kvůli tomu se musí vrátit na své původní místo. To je samozřejmě nesmysl, což potvrdil i posudek ministerstva obrany. Navíc ruská strana má sama máslo na hrobě, když v souladu s mezinárodními dohodami nepečuje o hroby českých legionářů v Rusku a ruské instituce dokonce zpronevěřily peníze poslané českou stranou na údržbu hřbitovů našich vojáků. Rusové proto nemají morální právo kritizovat jiné.

To, že nápis na desce neodpovídá historické pravdě, potvrzuje i posudek renomovaných historiků z Vojenského historického ústavuv Praze. Rudá armáda přišla 9. května do již osvobozené metropole nad Vltavou a sporná je samotná postava maršála Koněva, který má zločinnou minulost.

Naopak je potřeba zdůraznit, že důležitý podíl na úspěchu Pražského povstání měla Ruská osvobozenecká armáda neboli podle svého velitele generála Andreje Vlasova známá jako Vlasovci. Ti rozhodným způsobem zasáhli do bojů ve prospěch povstalců 6. a 7. května, kdy se situace českých bojovníků stala vinou nedostatku zbraní kritickou a vážně hrozilo jejich rozdrcení nacisty. Proto by si vlasovci nějakou pěknou upomínku za své činy v Praze zasloužili.

Klíčovým okamžikem pro ukončení bojů v hlavním městě pak bylo datum 8. května! Tehdy Česká národní rada v čele s předsedou Albertem Pražákem a vojenským velitelem povstání generálem Karlem Kutlvašrem uzavřela v 16 hodin dohodu s velitelem německých jednotek bojujících v Praze generálem Rudolfem Toussaintem o zastavení bojů a odchodu německých jednotek z hlavního města směrem k americkým liniím. Drtivá většina německé armády dohodu respektovala, ještě v podvečer přestala válčit a začala se z metropole nad Vltavou stahovat.

To ostatně potvrzuje i literární kritik profesor Václav Černý v druhém díle svých pamětí Křik koruny svatováclavské. „Němci zastavili své bojové akce, odevzdali českým orgánům své válečné zajatce i politické vězně; počínajíc šestou večerní hodinou vyklidily jejich vojenské jednotky (asi 130 tisíc lidí) Prahu, odvádějíce s sebou i své politické a policejní orgány i německé civilní obyvatelstvo; letadla zůstala na místě, těžké zbraně byly odevzdány Čechům na pokraji Prahy, lehké před dosažením americké demarkační čáry... Pražské povstání tedy skončilo vítězstvím. Praha byla svobodna, ušla osudu Varšavy.“

Rudá armáda tak vstoupila o den později do již svobodného města a střetla se pouze s nepočetnými německými jednotkami, které se ještě nestačily stáhnout. Rudoarmějců padlo asi 30 – 40. Nemám nic proti připomínání hrdinství prostých vojáků Rudé armády, včetně památníků na jejich činy a také považuji za samozřejmost vzornou péči o jejich válečné hroby. Ctěme však nezpochybnitelnou pravdu, že Prahu osvobodili čeští povstalci za aktivní pomocí ruských vlasovců.

Co se týče maršála Koněva, tak se nedá jen tak přejít jeho temná minulost. Kromě již dříve zmíněné jeho účasti na potlačení maďarského protikomunistického povstání v roce 1956 a pražského jara v roce 1968 má na svědomí ještě krutější činy. Jako komisař Rudé armády čili politruk se podílel na brutálním potlačení rolnických povstání v severním Rusku na přelomu dvacátých let minulého století. Proti zoufalým farmářům a jejich rodinám skrývajících se v lesích nasadili rudoarmějci i bojové otravné plyny, přitom byly zavražděny tisíce lidí včetně žen a dětí.

Souhlasím proto v této kauze s primátorem Hřibem, kterého jinak moc nemusím, že deska by se na své původní místo vracet neměla. Nicméně je to záležitost hlavního města, které má svrchované právo v této záležitosti rozhodnout. Současné vedení Prahy si však její obyvatelé sami zvolili ve svobodných demokratických volbách.

https://www.lidovky.cz/domov/ruskemu-velvyslanectvi-vadi-ze-praha-nechce-vratit-pametni-desku-na-radnici.A190813_135902_ln_domov_ele

Autor: Jan Ziegler | středa 14.8.2019 19:06 | karma článku: 39.91 | přečteno: 3636x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.18 | Přečteno: 539 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 789 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2005 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 288 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.90 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...