Správný a rozumný krok: Biskupství koupilo obchodní centrum

22. 02. 2021 15:20:06
Je to příklad zodpovědného hospodáře. Brněnská diecéze investuje, aby v budoucnu, až stát přestane církvím vyplácet státní příspěvek na provoz, měla z čeho hradit svoji činnost. A tou jsou i charitní projekty pro potřebné.

Nákupní galerie Velký Špalíček v centru Brna nyní patří římskokatolickému brněnskému biskupství. Podle deníku E15 činila kupní cena asi 750 milionů korun, oficiálně však zveřejněna nebyla. S novým majitelem se její činnost nebude měnit.

Je třeba zdůraznit, že majitelem církevního vlastnictví není římskokatolická církev, ta nikdy nic nevlastnila. Majiteli nemovitostí jsou její jednotlivé subjekty- diecéze, farnosti, řády, kongregace atd.

Chápu, že někomu se zdá divné, proč církevní instituce kupuje takový majetek? K čemu jí to bude? Mnozí z lidí jsou bohužel stále pod vlivem antikatolické propagandy komunistického režimu, glorifikace husitství a jednoho z jeho artikulů, „aby skončilo světské panování kněžstva“. size="12pt"Jinými slovy řečeno, aby církev nevlastnila majetky kromě těch, které slouží bohoslužbám. To je však v současnosti nereálné. Ano, církev respektive její představitelé by neměli pohoršovat svým okázalým životem, to je fakt. Jenomže každé společenství z něčeho musí žít a mít svůj zdroj příjmů.

Církve tady nejsou jen pro sebe a pro věřící, ale nabízejí své služby celé společnosti. Například Diecézní charita Brno provozuje denní stacionář Effeta, ve kterém dává prostor lidem s mentálním postižením a autismem. Ti tady mohou rozvíjet své dovednosti a znalosti. A kdo se zajímá o autismus, ví, že péče o lidi s touto nemocí je velmi náročná. Brněnská charita je také zřizovatelem domácího hospice sv. Lucie, jehož klienti jsou nevyléčitelně nemocní pacienti a jejich rodiny. Jeho pracovníci pomáhají lidem zůstat až do posledních okamžiků bez bolesti, v domácím prostředí a v přítomnosti rodiny a blízkých. Pro pacienty i jejich blízké je personál nepřetržitě k dispozici, pomoc jim poskytuje tým složený z lékařů, zdravotních sester, sociální pracovnice, psychologa a duchovního. V rámci brněnského biskupství nabízí diecézní charita desítky sociálních služeb, od domovů pro seniory, přes terénní služby, nízkoprahová centra, linky důvěry, azylové domy a další.

Brněnská diecéze je také zřizovatelem gymnázií, středních, základních a mateřských škol. Mnohé z nich mají vysokou úroveň a patří k nejlepším v České republice.

Tyto činnosti jsou velmi nákladné a církve v budoucnu přijdou o peníze od státu v rámci majetkového vypořádání se státem. V roce 2020 bylo podle statistiky Ministerstva kultury ČR vyplaceno ze státního rozpočtu římskokatolické církvi 713 599 500 Kč jako příspěvek na provoz (platy duchovních apod.). Tato částka se každoročně snižuje o pět procent a v roce 2029 ji stát přestane vyplácet.

Na základě zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů z roku 2012 začal stát církevním vlastníkům, především tedy římskokatolickým, vracet pole, lesy, rybníky a nemovitosti, které jim ukradli komunisté po únorovém puči v roce 1948.

Stát však z nejrůznějších příčin vrátil církvím jen něco málo přes polovinu jejich nárokovaného majetku. Zbytek není možné předat z rozličných důvodů, zastavěné pozemky, zbořené objekty, převod ze státního do jiného vlastnictví atd. Za tento majetek pak Česká republika vyplácí a bude vyplácet náhrady do roku 2042. Jedná se o sumu 59 miliard korun navyšovanou o inflaci a ta by z tohoto důvodu mohla narůst až na 96 miliard korun. V minulém roce činila finanční náhrada za nevydaný majetek 1 748 931 276 Kč. Zdůrazňuji, že se jedná o odškodnění za majetek, který byl církvím socialistickým režimem uloupen. Z těchto údajů je jasné, že církevní subjekty si musí zabezpečit zdroje pro svoji činnost v budoucnu, kdy přestanou pobírat státní peníze, a proto musí také rozumně investovat.

Katolická církev v ČR je podle informací České biskupské konference velkým zaměstnavatelem a dává přímo i nepřímo práci více než 19 tisícům lidí. Biskupství římskokatolické církve zaměstnávala před dvěma lety napřímo 3 500 lidí. V regionech pak zajišťuje zakázky pro více než 3 000 dodavatelů, jímž obživu zabezpečují lesy církevních vlastníků. Přes 8 600 pracovníků zaměstnávají Charity a 4 000 osob církevní školství. V církevních nemocnicích pracuje téměř 600 zdravotníků. Na území ČR působí přes 1 700 duchovních, přes tisíc řeholnic a asi šest stovek řeholníků. Průměrná hrubá mzda kněží činila v roce 2019 20 800 Kč.

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/brnenske-biskupstvi-nakup-obchodni-dum-velky-spalicek.A210212_121609_brno-zpravy_krut#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/velky-spalicek-je-podle-pamatkaru-nevratna-ztrata-brna.A111123_1689353_brno-zpravy_kol

Autor: Jan Ziegler | pondělí 22.2.2021 15:20 | karma článku: 22.61 | přečteno: 1024x

Další články blogera

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 20.18 | Přečteno: 538 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 789 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 921 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.38 | Přečteno: 553 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1903 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 279 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 3300 Celková karma 26.90 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...