Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sovětský svaz nás hospodářsky ruinoval

Východoevropské státy prodělávaly na komunistickém Rusku a nikoliv opačně. Sovětská armáda nám způsobila značné ekologické škody. V Polsku pak Sověti kradli černé uhlí za zlomek světových cen.

Předseda dolní komory ruského parlamentu – Státní dumy Vjačeslav Volodin vytkl bývalým sovětským satelitům nevděčnost, že prý tehdejší SSSR na nás doplácel a my si žili dobře na jeho úkor. Není to poprvé, pan Volodin není vůbec originální a pouze opakuje nesmysly po sovětské propagandě. Bylo to v roce 1980, kdy v Polsku vznikla Solidarita a sovětský komunistický deník Pravda zveřejnil tzv. „otevřený dopis dělníků ze SSSR“ polským pracujícím. V něm se Polákům vytýkaly antisocialismus a nezávislé odbory s tím, že sovětští lidé si mnohé odepřeli, aby se Poláci mohli mít dobře a oni jsou za to tak nevděčni. Obyvatelé Sovětského svazu byli dlouhodobě infikováni rudou propagandou, podle které se ostatní socialistické státy měly dobře na jejich úkor. To byla samozřejmě jedna z velkých sovětských lží. Lidé v Československu a Polsku se měli lépe než v sovětském impériu z toho důvodu, že socialismus mající silně devastující na ekonomiky zemí, které ovládl, u nich naštěstí trval kratší dobu a navíc oba zmíněné státy byly i historicky hospodářsky výkonnější než carské Rusko a jeho následovník Sovětský svaz. Takže si nyní ukážeme na faktech Volodinovy lži.

Významný prvorepublikový politik a ministr financí v londýnské exilové vládě Ladislav Feierabend napsal v třetím díle své knihy Politické vzpomínky o tom, jak se Sověti chovali v roce 1945 v Československu. „Rusové si nic nepřivezli sebou a žijí ze země. Vybíjejí dobytek, hlavně dojnice, a hromadně porážejí prasata. Kdyby to tak šlo delší dobu, nebude ani maso, ani mléko, ani hnůj.“

Sovětský svaz také podle článku na iDNES.cz získal pomoci nevýhodné obchodní smlouvy právo na veškerý náš vytěžený uran. Bohužel ji podepsal už v listopadu 1945 ministr zahraničního obchodu národní socialista Hubert Ripka se svým sovětským protějškem. Československý stát se v ní totiž zavazoval i k dodávkám všech budoucích zásob, které ani nebyly všechny známy. Do šedesátých let minulého století nám SSSR platil za uran pevné ceny, ovšem později jeho výrobní cena převyšovala tu kupní a Československo tak na těžbu doplácelo ze svých peněz. V letech 1965 až 1990 nás to stálo přes 38 miliard korun!

Sovětská armáda využívala na území České republiky 73 lokalit. Průzkumy ukázaly, že na zhruba 60 z nich zanechala významné ekologické škody. Jen do roku 2010 stála jejich sanace jeden a půl miliardy korun! Náklady by měla hradit Ruská federace jako nástupnický stát po SSSR, ovšem to se neděje.

Podobně trpělo pod komunistickou nadvládou I Polsko. Sověti v něm masívně rabovali, olupovali místní lidi, vybíjeli hospodářská zvířata, odváželi ze země zařízení továren a drancovali i po válce jeho přírodní zdroje. Tato válkou těžce zničena země musela dodávat sovětskému Rusku v letech 1946 – 1950 třináct milionů tun uhlí ročně za cenu jednoho dolarů a třiceti centů za tunu, což byla šestina světové ceny!

Václav Růžek v diskusi pod blogem Tomáše Flašky na stejné téma uvedl: Rusko je první stát na světě, kde se podařilo zvítězit buranům, zločincům a lůze. Stačilo být loajální a kdejaký sadista či šílenec dostal volné pole k seberealizaci. V průběhu několika generací tehdejší sovětský režim zlikvidoval nejen inteligenci, ale také lidi s přirozenou autoritou a lidi samostatně myslící. Rusko nemůžeme porovnávat s žádnou jinou zemí. Má naprosto unikátní historickou zkušenost. Dnešní ruský národ, to jsou jen potomci vrahů a nebo jejich obětí a je to znát...“ Ano, jsou to silná a příkrá slova, ale v mnohém pravdivá. Sám Stalin býval za carské éry bankovním lupičem.

Ladislav Feierabend emigroval po únoru 1948 na Západ ve zmíněné knize o ekonomickém vývoji po komunistické puči napsal: „Hospodářská pětiletka kladla důraz na těžký průmysl a na výrobu kapitálových statků, což bylo na újmu lehkého a spotřebního průmyslu, který byl páteří hospodářského života první republiky… Odborníci byly nahrazeni lidmi s politickou legitimací, která dávala moc a rozum. Vše bylo organizováno tak, aby nekomunistická většina musela za drahé ceny zaplatit v podobě špatných výrobků a služeb. Dělníci zatím věřili frázi: Budete pány podniků a ještě netušili, že se místo svobodnými lidmi stanou otroky státního aparátu… Skoro jsem plakal, když jsem si jako národohospodář uvědomoval, jak bohatá mohla být republika, a jak vysokou životní úroveň mohl v ní mít každý, kdo chtěl pracovat.“ A to, že se tak nestalo, je rovněž vina Sovětů a socialismu.

Současná Ruská federace prý není komunistickým Sovětským svazem. Jenomže vystoupení pana Volodina dokazuje, že mnozí Rusové jsou silně nasáklí socialistickou propagandou. Je na pováženou, že takové lži hlásá předseda hlavní ruské parlamentní komory, čelní představitel země a člověk blízký prezidentu Vladimíru Putinovi.

Nepřekvapuje mě ani, že jistí údajní vlastenci hlavně z řad SPD k této nehoráznosti mlčí. Tomio Okamura totiž není žádným českým vlastencem, ale věrným poskokem putinovského Ruska oddaně plnícího vůli Kremlu.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-sklad-vrbetice-kritika-sssr-sovetsky-svaz-ceskoslovensko-socialismus-ukrajina-pobalti-predseda.A210601_161949_zahranicni_dtt

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/tajna-smlouva-s-sssr-uran.A151123_2207175_praha-zpravy_nub

https://flaska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=771563

https://www.mzp.cz/cz/zateze_sovetska_armada

 

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 4.6.2021 18:22 | karma článku: 27,43 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,70 | Přečteno: 500x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 885x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz