Češi chtějí NATO, Rusku fandí hrstka

25. 04. 2022 13:11:23
Takhle tohle jistě Putin nechtěl. Mezi důsledky ruské agrese na Ukrajinu patří i větší přimknutí se Čechů k Západu. Na 75% Čechů také viní z konfliktu na Ukrajině Rusko.

Podpora současného v podstatě nacistického Ruska je v Česku ve skutečnosti velmi slabá. Výrazně prorusky zaměřených jsou asi 4% obyvatel České republiky, což mezi dospělou populací mohou být řádově desítky tisíc lidí, kteří jsou hlasití akorát na sociálních sítích. Pouhých šest procent našich spoluobčanů je pak přesvědčeno, že válku na Ukrajině zavinil Západ. To je pozitivní zjištění, které vyplývá z průzkumů veřejného mínění agentur STEM a Median. Informovaly o tom ve svých článcích weby iDNES.cz a Echo24.cz. Na výsledky průzkumů zmíněných agentur často odkazuje také Jiří Paroubek, který je hodnotí jako seriózní.

Čísla hovoří jasně, 78% Čechů souhlasí s členstvím České republiky v NATO a většina z nich i se společným posilováním armád Aliance a nakupováním vojenské techniky. Tři čtvrtiny Čechů pak viní z války na Ukrajině Rusko. Více než polovina obyvatel naší země souhlasí také se zbrojními dodávkami pro napadenou Ukrajinu. „Většina účastníků průzkumu začala také záhy po invazi Ukrajincům pomáhat – 46 procent přispělo finančně, čtvrtina pomohla nějakou činností, například dary či dobrovolnictvím, šest procent lidí se zúčastnilo demonstrace,“ uvádí Echo24.cz. Více než polovina Čechů považuje svoji vlast za součást demokratického západu a více než dvě třetiny pak míní, že je dobře, jestliže patříme k demokratické Evropě.

Putin dosáhl svoji barbarskou agresí proti Ukrajině jediné, velké nenávisti lidí vůči Rusku. Tak oslovení typu Vladimír Hitlerovič Putin nebo častování Rusů a Ruska velmi ostrými výrazy typu dobytek, asiatské hordy, barbarští mongoloidní nájezdníci, Rusko je rakovina, proměňme Moskvu v Drážďany, a mnohdy ještě ostřejších, které tu ani nemohu zveřejnit, jsou v internetových diskusích poměrně časté. Sám to považuji za nespravedlivé, protože princip kolektivní viny je obecně nepřijatelný. I mezi Rusy jsou slušní lidé, kteří Putina za jeho nevyprovokovanou útočnou válku vůči sousední zemi odsuzují. Proto rozlišuji mezi Rusy a rusáky. Viníkem této neblahé situace je však Kreml. Nebýt jeho agresivní politiky a stupňování nenávisti vůči Ukrajině, nebyla by taková zášť. Rusáci zaseli vítr a právem sklidili bouři. Nebo také, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Výsledky zmíněných průzkumů pak dokazují, že to s Čechy to není vůbec špatné. Mají cit pro spravedlnost a dobře vědí, kdo je v ukrajinsko-ruském konfliktu v právu. Proto nefandí agresorovi, který bezdůvodně a bez vyhlášení války napadl sousední zemi. Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny, cíleně útočí vojenským letectvem a raketami na civilní objekty, vraždí civilisty včetně žen a dětí a jeho vojáci rabují a masově znásilňují. Rusácká zvěrstva zadokumentovaly i pozorovatelské mise OBSE. Normální lidé nemohou stát na straně zrůd, které páchají zlo. Jestliže někdo i přes zmíněná nezpochybnitelná fakta obhajuje ruské válčení na Ukrajině, pak je to zloduch nebo případ pro psychiatra.

Pravdou také je, že nejrůznější proruské skupiny jako Přátelé Putina v ČR apod. mají údajně hodně členů. Jenomže se jedná o virtuální realitu. Fakta dokazují něco jiného. Tak třeba před časem, kdy známý proruský kolaborant Jiří Vyvadil před časem svolal v Praze demonstraci proti americkému vojenskému konvoji, tak mu dorazilo asi dvacet lidí. To mluví za vše.

Podpora NATO je nejvyšší od roku 1994, uprchlíky schvalují dvě třetiny Čechů - iDNES.cz

„Putin posílil demokratickou Evropu.“ Češi se kvůli invazi přiklánějí k Západu - Echo24.cz

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.4.2022 13:11 | karma článku: 31.46 | přečteno: 840x

Další články blogera

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.54 | Přečteno: 501 | Diskuse

Jan Ziegler

Teror v Krasnogorsku: šílený chaos, korupce a katastrofální selhání policie

Do Crocusu dorazily první pořádkové jednotky nejdříve hodinu po začátku masakru, přitom policejní stanice je nedaleko. Podle svědectví byla koncertní hala ilegální stavbou postavenou z mizerných hořlavých čínských materiálů.

26.3.2024 v 12:36 | Karma článku: 30.20 | Přečteno: 782 | Diskuse

Jan Ziegler

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

25.3.2024 v 11:37 | Karma článku: 26.78 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Ziegler

Terorismus v Rusku, nejmenuje se islámský stát ve skutečnosti FSB?

Tyto úvahy silně rezonují v diskusích pod články o masakru nedaleko Moskvy s více než stovkou mrtvých. Teroristické útoky se musí odsoudit v každém případě. Je ale třeba se ptát Cui bono, a Rusům nelze věřit ani nos mezi očima.

23.3.2024 v 12:18 | Karma článku: 30.33 | Přečteno: 726 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 104 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 248 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 144 | Diskuse
Počet článků 3299 Celková karma 27.09 Průměrná čtenost 1817

Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...