Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vitalij Ginzburg: Chudoba v Rusku strmě roste, stát ji nechce řešit

Kreml podle ruského podnikatele žijícího v České republice chudobu neřeší. Naopak mu velký počet chudých vyhovuje, protože je může více a snadněji ovládat. O problému rostoucí chudoby v Rusku jsme hovořili s Vitalijem Ginzburgem. 

Ten také hájí éru prezidenta Jelcina, za něhož se zhroutila neefektivní socialistická ekonomika. Tvrdí, že za něj měli lidé šanci, nyní za Putina ji nemají. K masivní chudobě v Ruské federaci přispívá podle něj i obrovská korupce, kdy je Putinovými lidmi rozkradena až třetina státního rozpočtu. Již tak dlouhodobá trvající recese se nyní mění v katastrofální recesi.

Vitalij Ginzburg

Je chudoba v Rusku vážným problémem, kolik lidí lze v Rusku považovat za chudé?
Chudoba v Rusku je velmi závažný problém. Odpověď na druhou otázku je však složitější. Skutečnost je taková, že ruský stát bojuje proti chudobě manipulací se statistikami. Podle oficiálních statistik jsou v Rusku za chudé považováni lidé s měsíčním příjmem nižším než 12 000 rublů. To je méně než 4 000 korun. Osoby s příjmy nad touto hranicí nejsou zahrnuty do statistik chudoby.

Jaká je nyní za Putina situace s chudobou, zhoršuje se?
Pod Putinem bylo podnikání v Rusku zničeno. Pracovní místa se ruší. Během pandemie stát výrazně omezil podnikání a nechal ho, aby se o sebe postaralo samo. Putinovo vedení rozpoutáním války na Ukrajině odsoudilo zemi k sankcím. Odchod západních firem jen z Moskvy vedl ke zrušení více než 200 tisíc pracovních míst. Kromě toho roste inflace. Za posledních osm let se průměrná mzda v Rusku v přepočtu na dolary nebo eura snížila na polovinu. Z 800 na 400. To má daleko k slušnému životu.

Jaké jsou příčiny růstu chudoby v Rusku?
Rusko není příliš bohatá země. Její HDP na obyvatele se v roce 2021 pohyboval v rozmezí 10-11 dolarů v nominální hodnotě nebo 29-30 tisíc dolarů v paritě kupní síly. V tomto ukazateli se tedy nachází v sedmé desítce. Například Česká republika je v tomto ukazateli o více než dvacet míst před Ruskem. Na tomto základě však nelze vyvozovat žádné závěry.
Například z hlediska průměrné mzdy je situace stejná nebo dokonce o něco horší než na Ukrajině, kde je HDP na obyvatele zhruba o dvě třetiny nižší.
Důvody jsou velmi jednoduché. Dlouhotrvající recese v ekonomice, která se nyní mění přímo v katastrofální recesi. Špatné podnikatelské prostředí, obrovské veřejné výdaje, kolosální a téměř otevřená korupce Putinova okolí. Nejdůležitější však je, že Putinův režim nemá zájem o zmírnění chudoby v praxi. Má zájem na tom, aby velký počet lidí byl chudý a tudíž na něm závislí. A příčiny chudoby přičítá vnějším hrozbám. Pokud je třetina státního rozpočtu rozkradena, jak lze mluvit o zmírnění chudoby?
Jaké jsou podle vás vyhlídky Ruska z hlediska chudoby?

Pokud jde o chudobu, vyhlídky Ruska jsou skvělé. Putin neustále vyhlašuje programy a plány na překonání chudoby. Poslední z nich byl přijat v roce 2018 na období do roku 2024, ale jeho realizace byla nyní odložena na rok 2030. Ve skutečnosti však Putinův režim nemá zájem na snižování chudoby v praxi. Má zájem na tom, aby měl velký počet lidí, kteří jsou chudí, a tudíž na něm závislí. A příčiny chudoby se svádějí na vnější hrozby.

Někteří lidé říkají, že zatímco za Jelcina byla chudoba v Rusku hrozná, za Putina se situace výrazně zlepšila, je to pravda?

To není tak docela pravda. Za Jelcina byla země v úplně jiné situaci. Zhroutil se neefektivní socialistický systém, který se objektivně nemohl dále vyvíjet. Mnoho lidí zůstalo bez práce a bez peněz. Ale vláda v tomto období dala lidem svobodu, kterou mnozí využili a dokázali si zajistit slušný život. Putinova vláda ničí tržní hospodářství, které by se mohlo úspěšně rozvíjet a nedává lidem žádné možnosti seberealizace. Za Jelcina měli lidé šanci, v současnosti ji nemají.

Podle oficiálních statistik činí průměrná mzda v Rusku asi 50 000 rublů, tedy asi 12 000 korun. Mnozí Rusové však sami tvrdí, že ve skutečnosti je to asi 25 000 rublů, tedy o polovinu méně - jak je to možné?

Ruské statistiky sice ukazují průměrnou mzdu, která se pohybuje kolem této úrovně, ale musíme vzít v úvahu obrovskou diferenciaci příjmů a strukturu ekonomiky. Manažeři ve státních podnicích vydělávají jen oficiálně desítky milionů dolarů ročně a kradou mnohonásobně více. Jsou tam pracovníci bezpečnostních složek s vyššími platy a výhodami než v podnikání. Je tam obrovský byznys s vazbami na úřady a malé a střední podniky, které jsou ponechány samy sobě. Zatímco v normální zemi si člověk v podnikání obvykle vydělá více peněz než ve státní správě, v Rusku je to i pomocí rozsáhlého úplatkářství často naopak. Navíc lékaři a učitelé v regionech mají velmi malé platy.

Český cestovatel Fero Krondák strávil v Rusku mnoho let a poznal ho velmi dobře. Tvrdí, že Češi ve vyloučených lokalitách jsou na tom stejně jako ruská střední třída? Má pravdu?

V Rusku v Moskvě a Petrohradě existuje střední třída, která se dá příjmově srovnávat s Čechy. Ale čím dále od hlavních měst a velkoměst, tím nižší životní úroveň. S Českem se to v žádném případě nedá srovnávat. Navíc jsou tam i jiné problémy, jako je nedostatečná občanská vybavenost, špatné silnice atd.

Jaké jsou ceny v Rusku ve srovnání s Českou republikou? Jsou v průměru stejné, vyšší nebo nižší?

Mohu s jistotou říci, že dosažení stejné životní úrovně, jako v České republice vychází v Rusku výrazně dráž. Moskva se neustále umisťuje na předních příčkách žebříčků, co se týče výše životních nákladů. Mám na mysli komfortní bydlení, kvalitní zboží a výrobky.

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 10.5.2022 17:56 | karma článku: 22,70 | přečteno: 646x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,94 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,21 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 646x | Diskuse| Sport

Jan Ziegler

Soudružko Konečná, za komunistů bylo cestování šíleně drahé a obtížné

Šéfka KSČM v zoufalství hází opravdové „perly“, které jsou k smíchu a pláči zároveň. Tak nedávno politovala na sociální síti X mladé, že sice mohou cestovat, ale jen když na to mají.

17.4.2024 v 12:15 | Karma: 30,46 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz