Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

R^ vida,když Ziegler vynechá bláboly o Rusku a komunistech, tak dokáže vytvořit i něco celkem hodnotného.;-) Jen tak dál.

0 0
možnosti
AS

A52d82a14m 83S43t22a74v25a

13. 10. 2015 17:28

Autore, děkuji a blahopřeji k výtečné informaci, kterou jste nám tak zajímavě podal. Jedu tam, i když až z matičky... .

1 0
možnosti
VM

Ano,tato výstava je zapotřebí,abychom nehodnotili husitství stylem ode zdi ke zdi.

Hus,podle mě,vycházev z Wiklefa,oprávněně kritizoval rozkol v církvi,její tehdejší morální úpadek a  prodávání odpustků zahájené papežem Janem XXIII.(neapolský pirát Baldassare Cossa),jeho chybou (Husa) bylo,že bral Bibli příliš striktně.

Pokud jde o Zikmunda,byl to velmi schopný panovník,jenž donutil církev ke koncilu a k odvolání papeže Jana XXIII,který se pokusil utéct,ale byl zatčen a uvězněn.Na straně druhé asi to nebyl člověk bez zábrán.

Co se týče husitů,jejich rádění poškodilo české země,ale křižáci ani panská jednota se nechovaly lépe.Navíc u husitů byla dvě křídla,umírnění kalíšníci,jež se usmířili se Zikmundem Lucemburským,a extrémističtí táborité.Byly ještě další extrémní křídla,ale ta byla radikální i na Jana Žižku,např.pikarti.

2 0
možnosti
Foto

J24i92ř93í 54K66i27n53d91l

13. 10. 2015 19:01

Pane Macalo souhlas, až na to, že nejen Hus kritizoval krizi církve a to byl havní důvod proč byl svolán koncil v Kostnici, Hus tam byl okrajový problém, který nikoho v Kostici nezajímal. Hus byl i podle dneších podmínek kacíř. Tvrdil třeba, že podaní nemusí poslouchat vrchnost pokud žije v hříchu. To bylo i pro tehdejší společnost věc smrtelná. Zikmund na to oponoval slovy " Huse řekni kdo nežije v hříchu "  Husa nesoudili nějací poťapaní církevní blouznivci, ale i do současné doby uznávaní teologové. Ty za žádnou cenu nechtěli Husa předat světské moci, dali mu možnost odvolání, aby odvolal jenom to, co bylo v jeho učení nepodstatné. To on zatvrzele odmítal s trvzením, že jeho může soudit Ježiš Kristus a věřil tomu, že se s ním posmrtném životě setká a on řekne, zda měl pravdu anebo ne. Když ani Zikmund, který jej osobně navštívil a snažil se jej přemluvit, aby odvolal. Protože zatvrzele trval na svém byl předán  světské moci.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,61
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz