Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mě rodiče coby malé dítě po hospodách za totality nevodili. Jen jednou mě otec vzal v rámci výletu do luxusního pražského hotelu. Hrála tam okouzlující hudba, vše se tam blýskalo, objednali jsme si lososa, jenž byl tuhý. Číšník se nám strašně moc omlouval a okamžitě nám jídlo vyměnil. Nyní jsou restaurace kvalitní- levné i drahé, ale i nekvalitní, rozpadající se s nedobrým jídlem.

0 0
možnosti

Souhlasím s autorem. Ale abych pravdu řekl, ty hučící zahulené pivnice, kde pivo teklo proudem, kde byly kromě gulášku k jídlu i sýrové mísy, nebo jen chleba s "máslem a tvarůžkama", je to jediné, na co z dob totáče vzpomínám s nostalgií. Kromě vyhlášených pražských pivnic k takovým místům patřily ještě například Černohorská pivnice na dnešní Masarykově ulici v Brně, Masné krámy v Č.B. a mnohé další, které jsem (bohužel) nestihl navštívit.

2 0
možnosti

J80i67r84i 36B19o23r

21. 1. 2017 10:31

Vzpomínám na starý vtip,jak jel Husák se Štrougalem kolem řeznictví u kterého byla dlouhá fronta.Cožpak my nemáme maso ,ptá se Husák. My jo, ale oni ne odpoví Štrougal

8 0
možnosti
Foto

Je zábavné jak stalinisté v současné KSČM naprosté nepochopili význam pojmu inflace. Asi jako jejich voliči. Průměrný plat v roce 1960 byl asi šest set korun měsíčně. Takže tehdejších dvacet korun zhruba odpovídala dnešním asi osmi stovkám! Docela chápu, že si soudruzi nevybrali ceny jídla v restauraci Hofbrauhaus v Mnichově z roku 1960. Ten rozdíl oproti současným příjmům by byl podobný.

2 0
možnosti

Sakra, ja mel teda tesne Po vyuceni dvojnasobnej prjmernej plat.

1 0
možnosti
Foto

Pod všechno v článku se klidně podepíšu, bylo to ještě horší. Pamatuju, jak zcela pravidelně v malém městečku, kde jsem v šedesátých letech žil, v jediné samoobsluze v pátek po druhé hodině, když šli pracující z práce, už nebyl chleba! A soudružka tajemnice MNV, scháněla po okresech, kde náhodou nějaký zbyl.! Nebo když komouši z Hradce Králové vymysleli ve veřejném stravování bezmasé čtvrtky, jako přílohu jen čtyři knedlíky, normu 3 dkg porci masa (pozor! v syrovém stavu), atd, atd. Na Vánoce příděl na rodinu 1 krabičku sardinek a 2 pomeranče (z Kuby! k nežrádlu) a na frontu dohlížel člen PS VB a milicionář, atd, atd....

5 0
možnosti

To bylo i v Praze ve stredu mesta. Vzpominam si na velkou mrazici truhlu uprostred samoobsluhy, kde byla uprosted na dne jedna krabice roztekleho spenatu. Nic vic tam nebylo. Chleba pryc a druh salamu, ktry jsem nikdy nepozrela. A dneska na jidlo v te dobe lidi vzpominaji, jakoze uzasne a podle norem.

0 0
možnosti

Tak obecně na pohostinství je zlepšení úrovně hodně vidět. Kromě zmíněného bych ohodnotil i rychlot obsluhy. Chodím se denně najíst do restaurace a jsem hotov za cca 20 minut s celým obědem včetně dezertu.

6 0
možnosti

Opravdu. U kolegy prosim jsem uz hodne dlouho neslysel.

0 0
možnosti

P25e61t51r 25T61o22m90e54k

20. 1. 2017 23:49

Samozřejmě, že máte pravdu a všichni ti vzpomínači na komouše mají úplně zatemníno.

11 0
možnosti

Pravdu v čem, že se nedalo najíst v Praze?

3 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, ale jako vždy má ta mince i druhou stranu. Restaurace za komunistů, respektive v socialismu měly bídnou úroveň, jenže komunisté se snažili přesvědčit všechny, že za tu bídnou úroveň může personál a to rozhodně nebyla pravda. Restaurace byly státní, jejich dodavatelé byly státní organizace, takže restaurace měla nadirigováno co musí podle cenové skupiny, k tomu bylo nadirigováno složení jídelního lístku, jenže dodávky zboží vázly a to opravdu hodně. Vedoucí restaurace si objednal takové a makové maso, aby splnil, co má vařit a hádejte co? Nedovezli mu to a nebo mu to dovezli v příšerné kvalitě a dělej co umíš. Tím ho prakticky donutili k tomu, aby okrádal, tak si tak trochu přikradl i pro sebe, protože nevěděl ani dne ani hodiny a zítra klidně mohl skončit ve vazbě. A co je ještě horší, dnes hrdě kráčíme tím stejným směrem a ještě z toho máme dobrý pocit, až nám to dojde, bude pozdě jako tenkrát.

5 0
možnosti

Jenze in neprikradal trochu. Museli se podelit vsichni.

0 0
možnosti

Tak tohle se Vám, pane Zieglere moc nepovedlo, tedy ohledně Prahy. Nevím, kde jste bydlel, ale při návštěvě Prahy v druhé půlce 80 let a oběda U dvou slunců, jste měl prostě smůlu. Bylo to naopak, Nerudovka určitě není v centru Prahy. V centru Prahy se dalo najíst nádherně, levně i draze prostě, jak kdo chtěl. Počínaje od Domu potravin, Mléčný bar, Rybárna, Koruna, Pelikán, Dětský dům,Plzeňská restaurace a mraky a mraky jiných restauracích, bufetů /Zlatý kříž vynikající/ atd. To skoro všechno zmizelo a jestli Vám jde o toalety někde je to hnus i dnes. Že nebylo večer někdy něco k jídlu? U nás má Hotel v neděli zavřeno, protože lidi nechodí ani na to pivo. Lepší mlčet.

5 11
možnosti

P40e25t23r 35T33o20m16e28k

20. 1. 2017 23:47

Proč nemluvíš pravdu Heringová ?

4 5
možnosti
Foto

R62o68m26a50n 90K48o14z53e13l

20. 1. 2017 21:53

No akorát i dnes chování číšníků a servírek v některých restauracích za moc nestojí a důvodem je to, že mají nízké platy a nejsou motivování, to ne vždy kapitalismus změní.

2 6
možnosti
  • Počet článků 3312
  • Celková karma 26,80
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz