Diskuse

Monografie císaře Františka Josefa I. je vynikající

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No Beneš není v takové pozici, aby mohl cokoliv komukoli nařizovat. Je neschopen hodnotit historii v jejím kontextu a vytrhává jednotlivé segmenty. V roce 1848 podpořil Františka Josefa I. proti maďarským povstalcům rovněž slovenský dobrovolnický sbor. O tom zřejmě Beneš nic neví. Historie nezná kdyby, ale vítězství Maďarů by znamenalo konec Slováků jako národa a jejich pomaďarštění.

Korunní princ Rudolf si nerozuměl s otcem, to se stává. Ale kdyby to byl feťák a grázl, tak by těžko dokázal napsat kvalitní a tehdejším vědci ceněnou ornitologickou publikaci o ptactvu v deltě Dunaje. To je něco, co Beneš v životě nedokázal.

Císař František Josef I. v roce 1862 potvrdil náboženskou svobodu v Rakouské monarchii.

Za jeho vlády došlo k velkému hospodářskému rozmachu Rakouska, respektive Rakouska - Uherska.

V roce 1867 Předlitavsko, tedy rakouská část monarchie zásluhou tzv. prosincových zákonů se změnila v konstituční monarchii, která svým obyvatelům zaručovala základní lidská práva. I to umožnilo rozvoj českého národního života. A sám císař František Josef I. nenáviděl německé nacionalisty respektive jakékoliv nacionalisty a aktivně podporoval český národní život. Na stavbu Národního divadla v Praze přispěl částkou 10 000 zlatých, což bylo dost. Finančně rovněž podpořil stavbu nové budovy Národního muzea.

To, že se nenechal korunovat českým králem, je pravdou. Ale je potřeba znát podrobnosti, výkřiky do tmy jsou k ničemu. On nechal tuhle záležitost již jako konstituční monarcha předložit říšské radě a tato zamítla. Holt nebyl jen panovníkem Čechů, ale i ostatních národů monarchie.

0 0
možnosti

Viníkem I. světové války je především Srbsko, které mělo podíl na atentátu na rakouského následníka trůnu. Vraždu vysokého představitele, si samozřejmě žádný stát nenechá líbit. Dále má velký podíl na rozpoutání I. světové války Rusko, které mobilizovalo, čímž de facto vyhlásilo válku Rakousku - Uhersku a Německu. Kdyby to neudělalo byla, by z toho obyčejná trestná výprava RU proti Srbsku, která by do těch švestek skončila.

0 1
možnosti

Jinými slovy, za všechno můžou Rusáci. Je dobré, že se držíte svého zažitého schématu.

4 1
možnosti

Já bych jenom podotkl, že se jedná o hodnocení knihy a nikoliv životopis císaře Františka Josefa I.

0 0
možnosti
Foto

I10v90a95n 59M77a14r21e41k

13. 8. 2017 19:59

P. Jene, už několikrát jsem si všiml, že adorujete císaře F.Josefa I. Není náhodou vašim tajným přáním vznik monarchie u nás ? 8-o

1 0
možnosti
Foto

Pan blogger promine tento citát, který podle mě dost dobře osvětluje poměr některých dokonce snad významných osobností prvního odboje, kdy Zapříčinou úmrtí J.c. a k. V. arcivévody Františka Ferdinanda svoláno na 2.t. m.ředitelstvo, v němž předseda p. cís. Rada ing. František Schiller učinilnásledující proslovení: Scházíme se dnes pod mocným dojmem tragické události,která těžce postihla náš nejjasnější rod panovnický. Naše Jednota užívávyznamenání, že na základě Nejvyššího povolení stojí na počátku podbezprostřední ochranou J. c. a k. Apoštolského Veličenstva. Pamětliva toho,koná Jednota provždy vlasteneckou svou povinnost i tím, že s opravdovouoddaností brala i bere stále nejsrdečnější účast na všech osudech nejvyššípanovnické rodiny. Dnes máme bohužel bolestivou příčinu k manifestaci tétonaší nejuctivější oddanosti a účasti. Zločin, kterým zahuben vzácný životvznešeného následníka J. c. a k. Výsosti p. arciknížete Františka Ferdinandaspolečně s jasnou jeho chotí, i náhlý zármutek, uvalený touto novou ranouosudu nezaslouženě na nejjasnějšího našeho mocnáře, zachvěl hluboce srdcemvěrných občanů. A naplnil nás svorně se všemi národy a stavy říše nelíčenouupřímnou soustrastí s bolem našeho těžce zkoušeného nejmilostivějšíhocísaře a krále. V zděděné nejuctivější loyálnosti pociťujeme živě potřebuosvědčiti Jeho Veličenstvu svojí vděčnou věrnost a oddanost v této těžkéchvíli a vroucí žádosti, aby raněné srdce našeho nejmilostivějšího panovníkanaplnilo se útěchou a zarmoucený Jeho duch aby povznesl se znovu i na dlouháještě léta k dalšímu požehnanému panování pro blaho a dobro národů,otcovské péče Jeho c. a k. Apoštolského veličenstva. Mluvím pánové, zajisté zesrdce vás všech.“ Shromáždění vyslechlo proslov tenstojíc a doprovodilo jej svým souhlasem, načež smuteční projev J. J. p. c. k.místodržiteli odevzdán. (Obzornárodohospodářský, r.XIX, 1914, s. 348)

2 0
možnosti
Foto

Od smrti císaře Františka Josefa uplynulo už více jak 100 let. Je pravdou, že během jeho panování zaznamenal český národ nebývalé úspěchy. Je ovšem sporné, zda na tom měl František Josef nějaký podíl. Proto není divu, že na tohoto císaře se s odstupem času díváme hodně shovívavě, možná někdy i s určitou nostalgií.

Vyhlášení války Srbsku v roce 1914 bych speciálně jemu příliš nezazlíval. Tehdy to byl už starý člověk, kterému se do války už příliš nechtělo, ale podlehl tlaku vilémovského Německa a jestřábů na vídeňském dvoře.

Proto se pokusím k této monografii dostat.

5 0
možnosti

P52e62t16r 70L50a41n90g65e30r

13. 8. 2017 16:48

Mi ten váš slepý bezbřehý obdiv Františka Josefa I. nesedí. Nicméně knížku si přečtu, věřím, že autoři jsou objektivnější než vy.

1 2
možnosti

Z Rakouska-Uherska a z Františka Josefa I. se dělá romantická pohádka.

Romantici si vždy něco vyberou a to prosazují a nechtějí vidět zápory. Chtějí vidět ideál.

Je mnohem romanatičtější říci, že Přemysl Otakar II. byl zrazen českým panstvem, než přiznat, že mu moc padala do klína bez jeho velkého přičinění a bez jeho výrazných vladařských schopností a že on sám pokazil, co mohl: Na volbu římskoněmeckého krále se neráčil dostavit osobně, a když to prohrál, zcela nekriticky šel za ztraceným cílem tak nerealistickým způsobem, že ho to nakonec přivedlo až do hrobu.

Taková je realita, ale čítankové kecy o schopném panovníkovi, který povznášel českou zemi, ale nenalezl pochopení u svého panstva, jsou romantičtější.

Jsou tady romantické kecy, že Čechy sahaly od moře k moři, což není pravda, protože mimočeské državy Přemysla Otakara II. nebyly součástí českého státu. Prostě to byla území pod vládou muže, který vedle toho, že vládl v těch zemích, vládl i v Čechách.

A stejně tak je romantičtější vzývat stařičkého mocnáře, který vládl 68 let, než napsat pravdu o tom, jak to bylo.

2 1
možnosti

R23a82d57e92k 91J16a62r35o48š

13. 8. 2017 16:09

Díky za tip. Knížku si určitě přečtu, protože mě doba vlády Jeho Veličenstva Františka Josefa I. vždy velmi zajímala.

Karma R^

2 0
možnosti

Doba jeho vlády se dá shrnout takto:

Hned zpočátku vlády pozval ruská vojska, aby zatočila s Maďary, takže to, co Biľak a jemu podobní udělali v roce 1968, to on zvládl o téměř 120 let dříve.

Potom se nedal korunovat českým králem.

Prohrál války v roce 1859 a v roce 1866.

Ani po nich se nedal korunovat českým králem.

Nezvládl výchovu vlastního syna a z toho se stal grázl, narkoman, vrah (svou milenku ještě před svou vlastní sebevraždou zastřelil, byť asi s jejím výslovným souhlasem) a sebevrah.

Na konci své životní dráhy hnal na smrt své poddané ve válce za zájmy Německa, protože jeho vlastní zemi by ani válka nic nepřinesla. Byla to válka za zájmy Německa, ale krvácet do ní poslal své vlastní poddané. Sice správně tušil že to bude průšvih, ale prostě ten manifest "Mým národům" podepsal.

To je stručné shrnutí jeho vlády.

4 2
možnosti

Jen žádnou sentimentalitu!

Ano přišel o syna, ale ten žil nezřízeně a skandálně, chlastal, bral drogy, věrnou manželku nakazil pohlavní nemocí, že potom už nemohla mít další děti, a nakonec spáchal sebevraždu se svou milenkou. Bylo to jeho rozhodnutí.

Nezřízeně žil a zaplatil za to smrtí.

Takových lidí je na světě hodně a nevím, proč by zrovna tento jeden případ měl být posuzován s nějakou sentimentalitou.

Ke konci svého života František Josef I. podepsal manifest o vyhlášení války, ve které potom zahynula spousta mladých mužů, kteří žili podstatně poctivějším životem než korunní princ Rudolf.

Jich a jejich otců, kteří pro ty padlé syny plakali, je mi líto podstatně více než Rudolfa a Františka Josefa I.

7 3
možnosti

R38a79d57e76k 57J34a37r39o81š

13. 8. 2017 16:07

Článek nehodnotí císaře FJI, nýbrž publikaci - monografii o jeho životě a době. Běžte si brečet jinam...

5 1
možnosti