Diskuse

Odškodnění Věře Sosnarové za teror v gulagu by mělo zaplatit Rusko

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte karmu, Jene. Zjišťuji z níže vedené diskuse, že hnus, který z některých diskutérů kape, přesahuje předchozí myslitelné limity.

5 1
možnosti
Foto

I17v39a57n 98M93a27r22e22k

10. 6. 2018 20:46

Četl jste páté vydání knihy "Krvavé jahody" p.Jene? Trochu pozdě, já už hezkých pár vlastním její první vydání.

Jinak velmi vřele Vám doporučuji blog p.Ortové přidaný zde dnes ve 14:55 hod, včetně příspěvků pod nimi. dobrou noc. R^

2 2
možnosti

O zrovna u Lidic byste vy komuniste meli byt velmi zticha ... kdopak ze to propustil vrahy z Lidic za podpis spoluprace s StB?

4 2
možnosti
Foto

R^R^R^Paní Sosnarová je ve svém věku obdivuhodná, čiperná, bydlí kousek ode mne.A lidé netuší, co musela přežít. Děkuji za článek.

8 0
možnosti

A taky si slušně přivydělává, co. Nechci jí křivdit, jsem prostě přízemní a chci fakta, důkazy. Proč je její osud zpochybňován? Bylo to tak, jak říká?

0 4
možnosti

P72e65t93r 47L10a98n86g65e85r

10. 6. 2018 18:53

Tentokrát dobrý článek, akorát si myslím, že váš požadavek na odškodnění je Ruskem je sice oprávněný, ale nereálný

5 0
možnosti

J63i42r49i 79B24o87r

10. 6. 2018 17:43

Český stát nese odpovědnost za to že vydal NKVD seznamy těchto našich občanů a že je neochránil.

7 1
možnosti
Foto

Kdy, kdo a kde vydal český stát seznamy těchto občanů?

3 0
možnosti

"Hlavním prováděcím orgánem únosů a deportací do Sovětského svazu obyvatel zemí východní a střední Evropy, na jejichž území vstoupila Rudá armáda, byly zvláštní oddíly kontrarozvědky SMĚRŠ. Intervence proti obyvatelstvu Československa zřejmě původně nebyla součástí hlavních strategických záměrů sovětské politiky. Zrodila se teprve potom, když vývoj světové války začal směřovat k postupu Rudé armády přes hranice SSSR.

K masovému zásahu proti obyvatelstvu jiných zemích došlo poprvé až ve východním Polsku po jeho anexi v roce 1939 a v Pobaltí po jeho okupaci v roce 1940."

Zdroj: Vladimír Bystrov, Sovětská brutální svévole a československý ustrašený králíček

Za připomenutí stojí i jeden z mnoha - generál Sergej Vojcechovský, který nebyl ruský emigrant, ale byl veden jako příslušník čsl. armády v aktivní službě od 27. srpna 1917. V roce 1927 byl jmenován velitelem Zemského vojenského velitelství Brno a 30. prosince 1929 mu byla udělena hodnost armádního generála. V září 1938 byl velitelem 1. armády, a ještě 30. září 1938 se snažil na Hradě prosadit vojenskou obranu republiky.

Generál Sergej Vojcechovský byl 12. května 1945 zadržen sovětskou kontrarozvědkou SMĚRŠ. Bylo mu už 62 let, v Československu žil čtvrt století. Podle svědků byl v roce 1947 vězněn v jednom z táborů Unžlagu...

Teprve koncem 90. let se podařilo v archivu Správy nápravněpracovních táborů v Irkutské oblasti zjistit, že generál Vojciechovský zemřel 7. dubna 1951. Šlo o jeden z gulagů, kde byli vězni používáni na stavbu Bajkalsko-amurské magistrály.

10 0
možnosti

V tech gulazich zemrely i statisiche nemeckych valecnych zajatcu, a o mnohych se jejich rodiny dodnes nedozvedely kdy a kde.

7 0
možnosti

P79e36t14r 96B34u48r82i80a29n

10. 6. 2018 15:30

Souhlas, karma. Tyhle ruské hnusoty je třeba neustále připomínat.

8 0
možnosti

Pan Ziegler má názor a jeho rozhořčení je správné, pokud se opírá o fakta. O té paní jsem chtěl vědět víc a Wiki říká, že pan Ziegler se nezmínil o zpochybnění osudů V.Sosnarové. Tak nevím.

4 4
možnosti
Foto

V květnu roku 1945 lidé v Československu oslavovali konec války. Ne všichni ale měli důvod k oslavám. Některým totiž kruté časy naopak začínaly. S tanky osvoboditelů na naše území vnikla nechvalně proslulá NKVD, která zde pozatýkala tisíce lidí. Mezi nimi i 14letou Věru Sosnarovou z Brna. Věra doplatila na to, že její matka byla Ruska, která po bolševické revoluci v roce 1917 opustila s českými legionáři válkou a hladem zmítané Rusko a našla nový domov v Československu. Získala naše občanství. a byla tím naší občankou. Tím se ocitla na černé listině zrádců, které chtěl stalinský režimz trestat. Ruští důstojníci ji 17. května 1945 zatkli v jejím brněnském bytě i s oběma dcerami – 14letou Věrou a 9letou Naďou. Nejprve je odvezli na sportovní stadion v Budapešti, kde Sověti soustřeďovali zajatce určené k deportacím. Pak je nahnali do dobytčáků a odváželi na Sibiř. Byla to dlouhá cesta plná útrap, Věru během ní dozorci několikrát jí znásilnili. Znásilnili její matku a mladší dceru a ona se na to musela dívat v momentě, kdy sama byla znásilňována. Napsala o tom knihu „ Krvavé jahody.“

11 0
možnosti

Rusove nemaji zadne penize na odskodnovani, Rusove musi zbrojit.

Znam to z prime zkusenosti. Spoluzacka Olga Tvrda byla take unesena. Jeji otec, take uprchlik pred bolseviky ziskal koncem tricatych ceskoslovenske obcanstvi a nechal se prejmenovat z Tvjerdyj nebo Tvjerdij na ceske Tvrdy. Proto take NKVD trvalo dele nez ho vycmuchala a celou rodinu unesla v roce 1949 nebo 1950.

Kdyz tenkrat pani ucitelka ptala kdo chybi, hlasil jeji soused ze Olina. U pani ucitelky bylo videt, ze potlacuje slzy a rekla deti olina uz k nam neprijde.

No uplne pravdu nemela, sestra rikala ze se asi pred 10 roky vratila. A take o nicem nechce ci nesmi mluvit.

7 3
možnosti

Mam takovy dotaz, ti obcane co tento prispevek minusovali, ucinili tak proto, ze ten unos te rodiny schvaluji?

5 2
možnosti
Foto

Máte pravdu. Je však nutno najíd odpovědné instituce a zdroje. Například pokud původní rodiče žili na Ukrajině, pak by odškodnění logicky přešlo na vládu v Kyjevě.

Česko by recipročně mohlo zaplatit odškodné za padlé ruské vojáky, to máme cena jednoho lidského života (částku uečí lidskoprávní organizace) krát zhruba 140.000, to máme celkem bla bla bla atd. Odškodné by rovněž mohlo čerpat například z ruského zlatého státního pokladu, který za nevyjasněných okolností, poté co byl převzat Československými legiemi, zmizel. Možností je mnoho, dejme to ekonomům.

3 8
možnosti

Matka paní Sosnarové byla etnickou Ruskou. Sověti si toho od nás v roce 1945 odvezli hodně. Není důvod jim platit žádné odškodné. :-)

5 4
možnosti