Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Připomínáte mi komunisty.

Ti také vypočítávali, kolik se toho za jejich vlády postavilo, kolik automobilů měly dělnické rodiny před válkou (těměř žádné) a kolik třeba v roce 1980 (automobil v dělnické rodině byl naprosto běžnou věcí).

Jaksi zapomněli dodat, že určité budování a pokrok patří ke každé době a že by by věci šly dopředu za jakékoli vlády.

Šlechta zvelebovala zemi stejně, jako k pohybu věcí dochází za každé doby. A to, že tu zemi zvelebovala díky tomu, že poddaní museli na své pány pracovat, je též pravda, není to žádný výmysl komunistů. Nelze to šlechtě vyčítat, prostě byla taková doba, ale nelze ani říkat, že to není pravda.

U nás to byli Rožunberkové a Schwarzenbergové, a kdyby tady byly kterékoli jiné šlechtické rodiny a kdyby tady vládla kterákoli jiná dynastie než Habsburkové, vývoj by také šel dopředu.

Prostě argumentujete jako komunisté.

5 3
možnosti
JZ

Já netvrdím, že vývoj nešel dopředu, o tom blog vůbec není. V vy to zřejmě ve své tradiční protišlechtické nenávisti nechápete. A ne každý šlechtický rod v Čechách dokázal to co Rožmberkové. Třeboňská rybniční soustava je mimořádným technickým dílem na svoji dobu. A vy stále opakujete hloupá komunistická klišé ohledně šlechty.

7 1
možnosti
SB

Žádná komunistická klišé to nejsou.

Prostě mezi šlechtou nebyla morálka o nic lepší než mezi dnešními podnikateli, kapitány bankovnictví nebo politiky.

Společnost se vyvíjí, ale určité věci se v určitých obměnách opakují donekonečna.

Mnohem spíše vy žijete v zajetí klišé, že veškeré zlo na světě pochází od komunistů a že před komunisty žádné zlo na světě neexistovalo.

Zlo, šlendrián a podvody jsou staré jako lidstvo samo a šlechta nebyla výjimkou.

1 1
možnosti
JZ

Morálka není záležitostí určité skupiny. Vy mně podsouváte pane Beneši něco, co jsem nikdy nehlásal. Nikdy jsem netvrdil, že před komunisty nebylo na světě zlo. V každé skupině jsou lidé dobří a zlí o tom žádná. Jenomže vy pane Beneši a mnozí další žijete v komunistické představě hodní poddaní a zlí feudálové, Ale tak to fakt nebylo. Jsou šlechtici, kteří mají zásluhy, mezi ně patří Rožmberkové, kteří se svou prozíravostí zasloužili o vybudování rybníků na Třeboňsku a unikátních technických děl jako je Zlatá stoka nebo Nová řeka.

Nebo kníže Josef I. Schwarzenberg umožnil Josefu Rosenauerovi studium na technice i přes jeho nemanželský původ, což byla tehdy překážka pro studium. Kníže Schwarzenberg pochopil, že je technicky talentovaný a prosadil si svoji. Inženýr Rosenauer potom vyprojektoval onen Schwarzenberský kanál.

1 0
možnosti
SB

Že bych si představoval, že tady byli hodní poddaní a zlí feudálové, to ani náhodou!

Odporovalo by to mým životním zkušenostem, že si nemám dělat o žádné početnější skupině obyvatel žádné přehnané iluze.

Kdybych si je dělal o poddaných, tak bych se té zásadě zpronevěřil.

Já tvrdím, že pokrok tady byl v každé době a že je nesmysl spojovat ho s určitými panovnickými nebo šlechtickými dynastiemi. Kdyby tady byla jakákoli jiná šlechta, byli by se jejích řad rekrutovali stejně tak pokrokoví myslitelé, jako tomu bylo u tradičních jihočeských rodů, ale i břichopasové, alkoholici a gauneři, jako byli i mezi Schwarzenbergy a Rožmberky.

Ke zvelebení jižní části Čech by došlo tak jako tak, jako došlo ke zvelebení i jiných částí Evropy.

1 1
možnosti
SB

Komunistická klišé?

Vážený, já nikdy neuvěřím té hlouposti, že v nějaké historické epoše byla nějaká společenská vrstva, která měla na prvním místě ušlechtilost.

Už v roce 1989, když padal tehdejší režim, jsem říkal, že vřele vítám jeho pád, ale abychom si nedělali iluze, že všechno půjde cestami čestnými. Že uvidíme korupci, jánabráchismus, přespostelismus, podvody apod.. Za to mě už tehdy označili za polovičního komunistu a měl jsem pravdu, že tohle všechno tady je? Ano, měl.

Rovněž tak v době feudalismu to bylo. Tak to bylo ve všech epochách. Vy si panovníky a feudály představujete jako ušlechtilého krále Miroslava v Pyšné princezně.

1 0
možnosti
Foto

Ještě dnes lidé, kteří zažili šlechtu vzpomínají na ni jenom v dobrém. O proti komunistům se uměla o své podané postarat. Pro staré sloužící, kteří už nemohli vykonávat svoji práci, budovala hospice, kde se o ně starala až do jejich smrti. Za komunistů pracovali dělníci na ty komunisty nahoře, kteří o proti šlechtě neměli žádnou zodpovědnost, žádný vztah k majetku, který ukradli a přivedli k bankrotu. Zemi, kterou vybudoval šlechta zničili. Zůstala po nich spálená země a dnes je to opět šlechta, která opravuje to, co komunismus zničlil a šlechtici, kteří svůj majetek nedostali zpět, zakládají spolky na podporu měst, kde měli svá sídla a přispívají na školství, kulturu, opravu památek. Dnes to, co vybudovala šlechta a církev obdivujeme u komunistů jedině, co je se dá obdivovat, jsou zničená města a lidské životy.

5 2
možnosti
LH

Jak kteří že... A jak která šlechta...

1 1
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,57
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz