Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Referendum nebylo dovoleno napr. ani Slezku. Vzhledem k tomu, ze se tam mluvilo vetsinou nemecky (v opavskem) a polsky (v tesinskem), je jasne jak by dopadlo. Slezko bylo pripraveno o pravni existenci uz roku 1928 sloucenim s Moravou. Ani Morave nebylo dovoleno referendum a v r. 1949 ji cekal stejny osud jako Slezko, Kdo je horsim zalarem narodu? (Pry) centralisticka R-U monarchie, nebo Ceskoslovenska republika. Za casu monarchie mely vsecky korunni zeme svoje zemske snemy, zemske samospravy a prava legislativni, Cs. republika to vse zrusila a veskerou vykonnou moc soustredila do Prahy, co je potom centralizmus?

2 0
možnosti

... Slováci nejsou politicky dostatečně zkušení a mohli by se v něm (plebiscit) nesprávně rozhodnout ... No a po stu letech už nejsou politicky dostatečně zkušení ani Češi. Taky by se mohli nesprávně rozhodnout.:-)

1 0
možnosti

Je zajímavé, že jakmile Slováci v Československu začali dohánět nezaviněné vzdělanostní a politické zpoždění vzniklé za maďarské nadvlády, tak už skoro nikoho nenapadlo, že by se opět měli spojit s jejich bývalým domovem, že kterého je zlí Češi tak brutálně proti jejich vůli vytrhli :-))

Někteří na Slovensku preferovali Československo a Čechy, jiné obé zase upřímně nesnášeli a chtěli samostatnost, ale obě skupiny se shodovaly v tom, že Uhersko už v žádném případě.

Z čehož s dá usuzovat, že referendum těsně po válce by pripadne ve prospěch Maďarska dopadlo jen díky předchozí usilovně madarizaci spojené s bidou a neznalosti ,,obyčejných,, lidí a jejich z toho vycházejícím strachem ze změny.

2 0
možnosti
Foto

Jak byste chtěl referndum na Slovensku, kde většina obyvatel byla negrmotná.

3 0
možnosti

Referendum? Tím spíš by se mělo konat referendum o odtržení českých zemí od R-U. Je zřejmé, že takové akty byly nereálné, byl válečný stav.

0 0
možnosti

J34o71s86e24f 61N18i71k96l

1. 11. 2018 14:49

...a když se Československo po sametu dělilo, tak také nebylo rozhodnuto v referendu, protože co kdyby nedopadlo tak, jak chtěli politici....to je zase konstrukce po sto letech...

1 0
možnosti
Foto

Slováci dali přednost menšímu zlu a tím bylo Československo, před pro ně horším a tím bylo Uhry. Párkrát jsem po Vítězném listopadu mluvil se slovenskými Maďary o Slovácích a pokaždé se o nich vyjadřovali asi tak ;-), jako pan autor o Rusech.

4 0
možnosti
Foto

Slováci nedali ničemu přednost. Najednou zjistili, že jsou součásti nějakého státu, který se nazývá Česko - Slovensko( tak byl původní název) a že jsou národností československou aniž se je na něco ptal. Stejně tak ktomu přišli Rusíni, Němci, Židé. Poláci.

0 2
možnosti
Foto

Slováci jsou umělý národ a stejně jejich řeč. Stát Československo byl takový nástupce Rakouska. Bylo zde několik národů, kteří stát nazvaný Československo si nepřáli. Vznikl jehnom proto, aby Češi měli svůj stát a aby Čechů bylo víc, než ostatních národů na našem území. Československá národnost byla jediná na světě ve které se mluvilo dvěma jazyky, Slováci ji nikdy neuznali a odmítali ji a dělali vše pro rozbití společného státu.

2 0
možnosti

J49i76r10i 22T78i11c12h17y

1. 11. 2018 15:45

I kdyz by se dalo diskutovat, zdali Slovaci jsou jiny narod nez Cesi, tezko byste Slovakum chtel namlouvat, ze jsou umely narod. Dale ukazujete svoji neznalost narodnich a jazykovych situaci. Norove jsou jeden narod s dvema spisovnymi jazyky: jeden se vyvinul v civilizovanych castech s castecnym podanstenim, druhy se zachoval v isolovanejsich castech z puvodni norstiny (obdoba slovenstiny?}

1 1
možnosti
Foto

Československý prezident pak v odpovědi otevřeně uvedl, že Slováci nejsou politicky dostatečně zkušení a mohli by se v něm nesprávně rozhodnout.

Zdroj: https://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685677

Neomarxista jeden. ;-)

1 0
možnosti

P30e81t20r 97D91r53a60p10a80l

1. 11. 2018 13:13

to je fakt relevantní zdroj

0 0
možnosti
Foto

J34a19k46u65b 54R43o48t53h

1. 11. 2018 10:13

Mám za to, že se rykem dostaví několik hejnárodovců, kteří sice Slováky nesnáší, ale proti boření mýtů se musejí ozvat. Karma, Honzo.R^

1 5
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS