Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

pokud vím,tak Westinghouse to má již za sebou. Zachrání nás jedině nové technologie,které mají Korejci.

0 0
možnosti

J83a68n 79R96á38ž

3. 11. 2018 16:19

Fakta:

1) Vláda v roce 2015 schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Počítá s výstavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho bloku v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Jako první by stavba měla začít v Dukovanech.

2) O stavbu některého jaderného bloku v Česku podle posledních informací se zajímá šest společností. Jihokorejská KHNP, zkrachovalá americká Westinghouse, kterou letos koupila společnost investiční společnost Brookfield Business Partners, francouzská EDF, čínská China General Nuclear Power, společný projekt Arevy s Mitsubishi Atmea a ruský Rosatom.

3) Podle Drábové mají nejlepší referenci Jihokorejci (KHNP), protože dojednané kontrakty včas a za domluvené peníze předali ke spuštění,

2 1
možnosti
Foto

Ano. Toto odpovídá tomu, co bylo zveřejněno i v našich mediích, a to skoro oproštěné od různých ideologických výkladů kohokoli;-) Jinak onen národ. akční plán není úzus, a rozhodnutí bude o pět na politicích, jakož i na klíčovém podílu ČEZu. Skutečný vývoj ovšem těžko předvídat, neb nikdo neví, jak se bude mnohé dále vyvíjet, a nejen u nás.

1 0
možnosti
Foto

Důležité je staví bezpečně. Nečasovi zlomila vaz právě jednání s Ruskem o eventuální dostavbě Temelínu. Není divu, že dnešní politici raději dají jádro k ledu. Proč by měli riskovat, že od kohosi mocného dostanou nůž na krk a když neposlechnou, tak půjdou.

2 1
možnosti

Korejci stavi také bezpečně, ale v dohodnutých termínech a za smluvené peníze.

2 0
možnosti

Ano, dejme slovo skutečným odborníkům. A ti už dříve rozhodli, že americké reaktory jdou lepší než ruské. Bez ideologie.

2 0
možnosti
Foto

Pochybuji, že budou lacinější. Od známého, který vyměňoval palivové tyče v JET vím, že třeba ty z Westinghousu kvalitní nebyly, na rozdíl od ruských.

1 0
možnosti

Opakuji, že životnost bloků JE Dukovany je již překročena. Ocel vystavená dlouhodobě zvýšeným teplotám a napětí, zvláště když jde o proměnlivé napětí, mění v průběhu času své vlastnosti, bohužel k horšímu. To proměnlivé napětí vzniká při odstávkách a následném rozjíždění. U reaktoru navíc přispívá ke zhoršování vlastností oceli proud neutronů. Proto byla stanovena životnost 30 let u všech JE na světě. Jelikož téměř všechny jsou v dobrém stavu, prodlužuje se životnost až na dvojnásobek, přičemž stav zařízení je pod pečlivou kontrolou. Jelikož výstavba nové JE trvá od rozhodnutí po uvedení do provozu více než 20 let, máme nejvyšší čas nějaké rozhodnutí přijmout.

1 0
možnosti
Foto

To vše je sice pravda. Ovšem ta rozhodnutí jsou velice závislá na politicích a, a to hlavně, na financích. Stát na to nemá, vlastníci také ne,a tak je nutné zajistit vše, vč. investování potřebného kapitálu, a tam je ten největší ,,kámen úrazu";-)

1 0
možnosti

Po technologické stránce jsou reaktory Westinghouse AP 1000 lepší než ruské VVER. A jestliže Rosatom nedodržuje termíny prodražuje stavby a je nespolehlivý a Korejci jsou lepší, pak není, co řešit.

1 0
možnosti
Foto

Přece jen bych se raději spolehla na názory skutečných odborníků nezatížených chorobnou nenávistí k Rusku.

Jak se do stavby velkých děl tahá politika, obvykle to končívá špatně...

9 0
možnosti
Foto

Stačilo napsat: "Lobuju pro Westinghouse!"

Vaše tvrzení: "....nejlepší reference mají Korejci, kteří odevzdávají stavby v stanovených termínech a za dohodnuté ceny. Naopak Rusové podle ní staví sice bezpečně, ale pomalu a draze." mě dojalo až k slzám. Mám to chápat tak, že Korejci staví nebezpečně? Noa není náhodou právě bezpečnost reaktoru to primární, co by okolo žijící obyvatele mělo zajímat?

4 0
možnosti

Korejci staví také bezpečně.:-)

1 0
možnosti
Foto

Rosatom má největší a nejdelší zkušenosti s výstavbou jaderných bloků. Ačkoli nejsem odborníkem, vidím tam kvalitu. Co je a co umí dnes Westinghouse je otázka. Areva rozhodně není podnik, který dokáže stavět výrazně rychleji a levněji. Zbývají tedy Korejci s Čínou v zádech, to také není z politického pohledu nic zvláštního a navíc jsou to ve světě staveb jaderných bloků začátečníci.

Zvolit správného dodavatele aby vyhovoval politickému i obchodnímu hledisku je nemožné. Co je naopak nad slunce jasné je to, že naše národní energetika, pokud chce zůstat soběstačná a nezávislá na cizích dodávkách, se bez nových jaderných zdrojů neobejde. Sebedokonalejší výběrové řízení nedokáže vybrat kandidáta, který bude vyhovovat všem kritériím, protože takový jednoduše neexistuje. Z mého pohledu bych byl pro vyřadit politická kritéria, a zaměřit se na kvalitu a bezpečnost, protože ta je, pokud chceme jaderné bloky dlouhodobě a bezpečně provozovat, nejdůležitější.

5 0
možnosti
Foto

a vykašlat se i na cenová kritéria.

1 0
možnosti

...tak nevím ale už moje babička říkala,že "práce kvapná h...o platná" a možná v tomto oboru obzvláště..:-P[>-]!!

4 0
možnosti
Foto

Článek je velmi povrchní a nepřesný.

Ještě nikdy nebylo ve světě vypsáno výběrové řízení na výstavbu bloků jaderné elektrárny. Poprvé to udělal ČEZ v případě dostavby dvou jaderných bloků v Temelíně. Přihlásili se tři zájemci: americký Westinghouse, francouzská Areva a ruský Rosatom spolu s plzeňskou Škodou JS. Francouzská Areva pak byla z výběrového řízení vyřazena, protože její nabídka nevyhovovala zcela zadání.

Pokud vím, ČEZ z těch dvou zbývajících nikoho nevybral a výběrové řízení nakonec zrušil - nikoliv tedy vláda Bohuslava Sobotky. Důvodem bylo to, že česká vláda odmítla poskytnout ČEZu finanční garance na dostavbu obou bloků. Garance odmítal poskytnout tehdejší ministr financí Sobotkovy vlády Andrej Babiš.

Připomínám, že vypracování nabídek stálo hodně peněz všechny uchazeče, ale i ČEZ s tím měl hodně nákladů. Otázkou je, zda po tomto fiasku budou zájemci ochotni nést náklady na vypracování nabídek do případného dalšího výběrového řízení.

Nové bloky jaderných elektráren se u nás nezačaly stavět jednoduše proto, že všem českým vládám chyběla politická odvaha přijmout rozhodnutí. Vlády prostě uvažují do horizontu příštích voleb do poslanecké sněmovny a výstavba bloků jaderných elektráren volební období výrazně přesahuje. A tak se to neustále odkládá do budoucnosti podobně jako přijetí eura. Bohužel.

8 0
možnosti
Foto

Až na ono ojro souhlas. Důvod u onoho platidla je prostý. V případě krize by nebylo možno jej devalvovat. Na to ostatně ,,dojeli" svého času i řekové;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,67
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz