Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J55a32n 91U78l89r98i75c36h

18. 6. 2019 17:43

Sice je zdroj wiki, ale i tak par nazoru na strzeni sloupu.

Prezident Masaryk svůj postoj vyjádřil takto: „Když Pražané tu sochu odstranili, jsem vlastně rád, protože ta socha byla politickou potupou pro nás.“

Prezident Masaryk později (1925) vzpomíná v knize Světová revoluce na první zprávy o stržení sloupu takto: „Také se mi naskytla první charakteristická diplomatická zápletka: povalení mariánské sochy v Praze zavdalo Vatikánu podnět, aby na událost upozornil v Londýně. Nevím, v jaké formě se to stalo, neboť mi to nebylo notifikováno oficiálně. Neznal jsem podrobností, ale byl jsem si jist, že čin vznikl především z rozčilení politického, nikoliv náboženského, a tak jsem věc vyložil. Věděl jsem přece, jak odstranění této sochy často bylo požadováno, protože platila za pomník naší porážky na Bílé Hoře.“[8]

Současník stržení sloupu, spisovatel a publicista Ferdinand Peroutka, ve svém Budování státu již v roce 1933 okomentoval celou událost takto: „Lid upřímně pokládal stržení Mariánského sloupu za nezbytný výkon národní hrdosti. Mýlil se přitom poněkud v historických faktech, domnívaje se, že sloup byl postaven na oslavu vítězství nad Čechy na Bílé hoře. Sloup byl vztyčen teprve o třicet let později, na paměť uhájení Prahy před Švédy. Ale je pravděpodobno, že, i kdyby to byl věděl, lid by se sotva zarazil před tak jemným rozdílem: ať tomu bylo před třemi sty lety tak či onak, sloup byl pokládán za znamení hanby a za symbol Rakouska a násilné církve. V jistém smyslu měl lid pravdu i historicky: obhájení Prahy před Švédy znamenalo dokonání a zabezpečení protireformace a zajištění kořisti v Čechách.

1 0
možnosti

J25a82n 91U15l68r69i57c65h

18. 6. 2019 17:27

Skoda ze si neumíte odpustit ty prihlouple nálepky jako ze kdo je proti obnově sloupu tak trpí nenávisti. Strhla ho lůza? Ja tam tehdy nebyl z čeho čerpáte pri popisu lidi kteří se toho účastnili. Navíc tady nejde o návrat původního sloupu, ale o jeho kopii.

1 1
možnosti

Ať symbolizuje tento sloup cokoliv, tak se mi zkrátka nelíbí. Na náměstí se dnes nehodí. Tato kopie pouze rozvášňuje lidi a nechci se dožít toho, že ho někdo zase strhne, nebo po sprejuje.

2 0
možnosti

A10l58e63š 35F48r61ý36b89a

18. 6. 2019 15:20

Něco za něco. Na Týnském kostele bude místo kříže zase kalich, jak tam byl kdysi.

Pak se můžeme bavit o tom sloupu a jeho podstavci, ten se mi nelíbí vůbec takže pochybuju že by téo byla ozdoba náměstí. Spíš trapnost.

*******

A nebo, ať si ten sloup někdo strčí třeba domů.

1 3
možnosti

Ten kalich už je tam zpátky. :-)

0 0
možnosti

Já bych to tedy zase tak nehrotil. Sloup byl jen takový místní památník jakých jsou spousty, nebyla to žádná dominanta, byl stržen už před sto lety a není moc důvodů to tam obnovovat. Tady si spíš někdo vytvořil minikauzu, na které se chce zviditelnit (= najdu si nějakou budovu nebo objekt, který byl kdysi dávno zbořen, pokusím se zasadit o jeho obnovu, přestože je to většině lidí naprosto ukradené a nikdo to tam nepotřebuje, úřady mi to zatrhnou, ale já budu bojovat a bude ze mě bojovník proti bezpráví a zlovůli státních úřadů...). To už bych byl radši pro dostavbu Staroměstské radnice, protože to torzo tam vypadá velmi ošklivě.

Jinak k tomu Janovi Želivskému - tohle přehodnocování významu historických osob je velmi ošemetné. Pokud někoho do té doby relativně kladného prosadíte jako lumpa a strhnete mu pamětní desku, tak to potom musí pokračovat i dále - přece nelze nechat po něm pojmenovanou stanici metra, ta by se musela přejmenovat, a těch náměstí co u nás je. Potom by se mohlo pokračovat s Janem Žižkou (tam jsou také rozporuplné pohledy) - přejmenujeme kvůli tomu Žižkov? A opět všechna náměstí v ČR? Pak odsoudíme husity jako celé hnutí (také by se k tomu našly důvody) a opět budeme přejmenovávat, bořit pomníky a sochy, zakážeme husitskou církev atd. Mám pocit, že by to udělalo více škody než užitku...

8 0
možnosti

Nejsem přívržence bourání soch a pomníků ... Ale také se stavění replik!

I když to odnesl Mariánský sloup vcelku nevinně, jednou se tak už stalo ..a získalo to jednak jistý symbolický význam, jednak Staroměstské náměstí získalo již jiný výraz.

Nemá smysl se vracet. Historická hodnota repliky je nula. Estetická hodnota po pravdě nic moc.. Tuctové a provinční.. podobně zdobené sloupy najdete na náměstích kdejakého okresního města..

V průběhu historie toho bylo zničeno mnoho zajímavějšího ..a také se dnes nestavějí repliky. Takže ta snaha o znovu vztyčení má především potřít a zvítězit nad tou tehdejší (jakkoli nesmyslně a barbarsky vnucenou) symbolikou odporu vůči cizí nadvládě. Ale tak šli dějiny. Mariánský sloup již na Staromák nepatří a tyhle aktivity na jeho obnovu mají nepříjemný a neupřímný podtext.

5 5
možnosti

Martine jsem zmaten jako žák Plha!

Popisujete v textu, že jste někam s dějinami ŠLI. A kam, jste tedy pak - vlastně došli ? Já si myslím, že skutečně v mnohém - Naše dějiny Pošly ! Pak jistě, Tvárnice a Sloupy - Nebrat ! ... :-)

2 0
možnosti

J69a43n 25H78r97a26d

18. 6. 2019 11:27

Proč není možné ten sloup postavit jinde? To jsem (dle diskusí) jediný, kterému se podle fotek ten sloup na Staroměstském náměstí nelíbí? (zrovna tak Husův pomník). Dejte tam vodu a zeleň.

4 2
možnosti

J28a19n 70P20a20v29e67l

18. 6. 2019 11:09

Zfanatizovaná lůza strhla a zničila sloup. Je to škoda, ale i to je součást historie snad všech národů. Teď ale nastává další problém. Část lidí, stejného myšlenkového nastavení jako dav před sto lety, chce sloup obnovit. A stejně jako ten dav před sto lety, kterým tak pohrdá, je ochotný jít "přes mrtvoly" .

Vždyť o nic nejde. Jde jen o pitomou repliku sloupu, na které si chce jeden sochař udělat jméno a pár lidí se prostě rozhodlo prosadit svou myšlenku přes cokoliv. Můj názor je, že tento spor absolutní většinu lidí totálně nezajímá. Když sloup bude, budiž, replik i originálů je v Praze dost a mezi ty stánky a pandy na Staromáku to zapadne. Když nebude, také se nic nestane. Prostě na místě sloupu bude stát panda.

4 6
možnosti
Foto

Karma, píšeš mi z dušeR^R^R^

6 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS