Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Tak Želivského by rychleji autor popravil. Jak to říkal ten eh Topolánek........

1 3
možnosti
MB

Na dané téma píši pořád to stejné - Nic nebořit a neodstraňovat! Tak, jako dějiny šly, tak to má stát vedle sebe. Mariánský sloup - TGM - Hitler - Gottwald - Stalin - Lenin - Tank i Úderník s rudou hvězdou. Vše popsat cedulkami vysvětlení. Pod to tučně = "Naši milí , Následovníci! vůbec se nepodivujte = Takoví jsme byli a tak jsme žili"!

Můj děda, postupně bydlel na náměstí - TGM, Adolf-Hitler-Platz, Rudé armády a Náměstí Svobody. Pochopitelně se nepřestěhoval vůbec ! Jak je prozíravé volit názvy ulic - Květná, Šeříková ap. ... :-)

4 0
možnosti
ND

Nevím jestli by měl byt Mariánský sloup na Staromaku vztyčen, jen jsem se podivila důvodu nesouhlasu pana primátora proč není možné umožnit, aby tento sloup podle platného stavebního povoleni byl znovu postaven. Vlastníkem pozemku je prý město a to nesouhlasí, s jeho umístěním. Co dělalo město když se stavební povolení udělovalo? Není náhodou jako vlastník součástí řízení?

4 0
možnosti
Foto

Magistrát se v roce 2017 usnesl, že pomník nechce. To ještě současný primátor nebyl primátorem. V tom stavebním povolení je (alespoň podle páně Hřibova tvrzení) uvedeno, že musí souhlasit vlastník pozemku. A ten zjevně dlouhodobě nesouhlasí.

1 2
možnosti
JH

Pro autora typické - tedy obligátně demagogické :-)

5 6
možnosti
MB

:-) ???????????????????????????????????? :-)

1 0
možnosti
IJ

I15v27a83n 45J24i77r35e51š

18. 6. 2019 1:19

Příznačné, sprostý postoj sprostého člověka, který neuznává rovnost lidí před Bohem a zákonem a uslintává před kýmkoliv, kdo zdědil úřad, majetek a moc a tím je podle něj oprávněn a vyvolen poroučet a diktovat ostatním.

0 2
možnosti
JB

Bravo, pane Zieglere! Za tento článek děkuji a měl by si ho přečíst každý, kdo byl vykrmen Palackého-Jiráskovsko-Nejdelkovským kvazihistorickým kýčem R^

20 0
možnosti
Foto

Domnívám se, že by tam obnovený mariánský sloup měl opravdu jednou stát. Ale měl by to být především důkladný a poctivý proces postupného uzdravování našeho historického vědomí, aspoň trochu očištění od mýtů a lží (jež komunisté dál ochotně živili a rozdmychávali) A především proces usmíření ve společnosti.

Přitom všem mám také velkou úctu k práci, která je již udělaná (sochař Petr Váňa, Společnost pro obnovu Mariánského sloupu, atd.) a která fakticky může obnovení sloupu přiblížit. Ale chce to podle mne ještě trpělivost, dialog, pokojnější a smířlivější náladu v zemi... A na to musí kousíček zapracovat každý z nás. Usmíření nejde bez pravdivého pojmenování věcí, které se v minulosti staly.

17 0
možnosti
Foto

Na stržení sloupu se podílel rovněž dav v čele s Miladou Horákovou, a dalšími osobnostmi. Je tedy nutno zvážit, zda na takto nevhodném a dopravně přeexponovaném místě má vůbec být toto dílo pochybné umělecké hodnoty vůbec vztyčováno Rv

0 15
možnosti
VV

Samozrejme za destileta Milada Horakova vedla dav . Opravdu nemusite vase nevedomosti davat tak okate najevo. ;-(

4 1
možnosti
Foto

Po přečtení diskuse jsem dospěl k názoru, že pokud by se měla socha vytvořit v podstatě nová, měla by Panenka Marie mít podobu paní Martiny Moudré.

Mariánský sloup, pro změnu zlikvidovaný komunisty, byl také znovu obnoven. A je to správné, protože z mého hlediska nevěrce jde o umělecké dílo. Na údržbě sochy se podílel můj dědeček, který ji zlatil.

15 1
možnosti
Foto

Děláte medvědí službu své církvi.

Ten sloup byl symbolem toho, čím by se římští katolíci chlubit neměli, viz např. Kořistkův falešný toleranční patent na Valašsku 1777 - https://www.idnes.cz/zlin/zpravy/burian-kniha-dejiny-protestantismu-na-vsetinsku-koriska-evangelik.A171011_357203_zlin-zpravy_ras

Asi jako Stalinův pomník na Letné - neměl by být snad obnoven?

Jiná věc je, zda měl být stržen - asi ne, ale obnoven taky ne.

Naštěstí existuje i druhá tvář vaší církve, jako třeba bratři Piaristé v Litomyšli, kteří studenta Jana Krafiáta, z chudých poměrů Jimramovských, připravili a doporučili na studia v německé Güntersloze, kde vystudoval (protestantskou) teologii.

Nevím, proč máte zapotřebí zdůrazňovat to horší.

2 9
možnosti
VM

Píšete hlouposti. Praha byla v době postavení sloupu téměř celá katolická, sloup byl vztyčen s velkým nadšením z radosti ze záchrany a jako pocta hrdinům a ty věci, co píšete, s tím nemají co dělat.

7 2
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,68
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz