Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stržení Mariánského sloupu je názorná ukázka, co dokáže zfanatizovaná lůza.

7 0
možnosti
Foto

Viz výše, ten na Staromáku zničil Franta Sauer a spol, ten v Turnově zase komunisti, vážený s. Bicero.

6 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

VM

Moc dobrý článek, opírající se o tvrdá fakta.

2 0
možnosti
VB

Moc pěkné. Z 27 "českých" pánů bylo 11 Němců, 9 z nich odpovídalo u soudu jenom německy. A ještě takové zamyšlení.

Co by znamenalo vítězství českého krále Fridricha Falckého v bitvě na Bílé hoře 8.11.1620? Kdo byli "my" v roce 1620? Tehdejší loajalita se odvíjela od příslušnosti k vladaři, od víry, ale ne od příslušnosti k národu, což je hrubě novodobý konstrukt.

V české veřejnosti panuje přesvědčení (mýtus), že vítězství na Bílé hoře by bylo pozitivní. Těžko říci. Místo příslušnosti k Habsburkům vládnoucím již v té době vícenárodní říši bychom se stali součástí německy mluvícího království, události by možná kopírovaly vývoj jako u Lužických Srbů a možná by Česko dnes bylo řádnou 17 spolkovou zemí Německa. (Mám na mysli nikoliv pouze ekonomicky, ale i formálně). Ostatně Lužice patřila k Českému království až do roku 1635 (tedy právě so Bílé hory) a následně se stala součástí Saska. Takže ukázka paralelního vývoje zde existuje.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661798

18 0
možnosti
Foto

Já chápu přitažlivost takových zamyšlení, ale z úvah co by, kdyby nelze nic vyvozovat. Stalo se, je dobré to popsat, všímat si osudů a událostí, ale nemíchat do toho své emoce a světonázory. Jak se to stává panu Zieglerovi.:-)

0 0
možnosti
AL

Celkem bych i souhlasil, ale sundávat desku Jana Želivského, a teď obecně bourat sochy, likvidovat různé památníky a další odkazy na minulost je poněkud barbarské.

Ve školách se i dnes učí o Žižkovi, Želivském, Leninovi, Hitlerovi, mariánských i morových sloupech atd. atd. V USA mají sochy i různé památníky taky špatní prezidenti, lupiči, vrahové i velmi neoblíbení politici.

A učitelé k těm památníkům vodí žáky a vysvětlují jim, jakým hrdinským činem, postojem nebo lumpárnou se dotyčný proslavil.

Jsou součástí americké historie.

1 1
možnosti
Foto

Sochy generálů Konfederace už mizí ... a možná zmizí i oni z Americké historie...

1 0
možnosti
MJ

Myslím, že Mariánský sloup na Staroměstské náměstí patří. A už by se konečně mohla přestat kádrovat umělecká díla...

16 0
možnosti
Foto

Napodobenina, byť třeba řemeslně dokonalá, není uměleckým dílem. A nebyla by jím ani přesná kopie. To ale není tento případ, neb není co kopírovat.

2 3
možnosti
Foto

Sice možná až zbytečně provokativně, ale karma..R^

6 0
možnosti
JR

J47a82n 82R74á56ž

17. 6. 2019 17:32

Zbourání Mariánského bylo barbarství. A obhajovat to jistými nezpochybnitelnými historickými pseudosouvislostmi , je nesmysl. Je to stejné, jako kdyby se někdo radoval z požáru katedrály Notre Dame, protože je to symbol útlaku francouzského lidu katolickou cíkví.

Postavit místo, "sloupu" jeho kopii ale považuji za nesmysl, protože už nebude mít uměleckou hodnotu originálu, pro kterou stálo za to, aby byl sloup zachován . Spíše by se hodilo na tom místě instalovat nějaký "památník " , kde by byly fotografie jak sloup vypadal i jak ho fanatici bourali, spolu s textem, který by vše kolem sloupu objektivně popsal.

Mimochodem : Reakce Hřiba na ten pokus s obnovou sloupu jen potvrzuje jaký je hlupák.

8 1
možnosti
JK

J70a88n 35K35o40z66á58k

17. 6. 2019 21:29

Mně by se ta kopie určitě líbila víc, než cedule s osvětou.

1 0
možnosti
PK

Ať tam klidně stojí, katolická církev není mou vyvolenou, le nemám námitek. Při vaší rozhorlenosti by jste měl jistě vědět, že v této zemi žije pouze cca % křestanů a zbytek má taky právo na svůj názor/nesouhlas

Dále nechápu vaší nenávist vůči JŽ, resp. nechápu žádnou nenávist. Navíc ta vaše není ani podložena vlastní zkušeností, nýbrž je odněkud vyčtena. Každopádně se dostáváte tímto na rověn jisté zdejší blogerky, která v záhlaví má nápsáno pravda a láska zvítězí a dští nenávist a zlo kolem sebe, jen to syčí

JŽ byl radikální husitský kněz a odmítal bohaté kněžské ornáty a naopak byl pro jednoduchou mši v češtině, kázal proti podvodníkům a proti kupcům a dalším, kteří poškozovali své bližní. Dnes by to byl Váš správný člověk na demonstraci, tak proč hned fanatik.Rv

1 0
možnosti
JZ

Co se týče Želivského, byl to náboženský blouznivec, který má na svědomí životy nevinných lidí včetně umírněných husitů. Byl to takový šílenec na úrovni islámského státu, mimo jiné zakazoval ženám nosit ozdoby apod. Jeho stoupenci ničili vzácné vybavení kostelů, pálili v klášterech vzácné rukopisy, apod.

4 0
možnosti
OP

Zdalipak jste si přečetl blog paní Splitkové pár článků pod vámi? Velmi precizně v něm popisu důvody nechuti občanů ke vznovuvztyčení sloupu povýšenosti katolické církve nade všemi

2 1
možnosti
JZ

Paní Splitková ani neotevřela diskusi a její blog je snůškou dávno překonaných lží, nesmyslů a hloupostí.Rv

1 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz