Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mezi Plzní a Prahou byl tehdy v květnu 1945 velký rozdíl. Zatímco v Praze se německý vojenský velitel de facto vzdal povstalcům, v Plzni to tamní německý vojenský velitel odmítl a vzdal se až Američanům.

0 0
možnosti

Nojo Honza je takový pivní historik. V podstatě o nic nešlo. Nacistické Německo se porazilo samo na východní frontě, Pražské povstání byla taková taškařice, protože Vlasovci se zavile vrhli proti svým chlebodárcům s cílem umírat za matičku Prahu a její obyvatele. Rudá armáda jela k Praze naprosto zbytečně, neměla nic jiného na práci, protože vše už bylo s Němci mírumilovně domluveno, na okupaci bylo rázem zapomenuto, a těch pár postřílených Pražanů a Sovětů nestojí za řeč, neb Němci přece věděli, že je potřeba míru. Kdybychom měli více takových Zieglerů v roce 1945 mohli jsme se osvobodit sami, protože by měli ve všem jasno a Němcům by to vysvětlili proč mají odtáhnout bez boje.

3 6
možnosti

Soudruh farský mele nesmysly, Prahu už dávno předtím mohli osvobodit Američané a tisíce lidských životů by bylo ušetřených.

2 1
možnosti

Zase jedna lež. Ta deska se zaměřuje právě na zahraniční vojáky, kteří přijeli osvobodit Prahu a ČR, tedy je pravdou, že tam přijel jakýsi 1. ukrajinský front.

Ale současná propaganda ráda překrucuje dějiny.

Nicméně, ta tabule nijak nepopírá fak o Pražském povstání, o západní frontě atd. Pouze kostatuje stav jedné události.

Ale to je pro vás asi na pochopení trochu moc.

2 5
možnosti

Tak dějiny přepisovali především komunisté. :-)A prahu neosvobodil I. ukrajinský front ten přišle do již svobodného města. Tím ovšem nikdo nezpochybňuje podíl Rudé armády na porážce nacismu.

3 1
možnosti

" Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, když chtějí říct něco chytrého!" VOLTAIERE

„Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého!“

Zdroj: https://citaty.net/citaty-o-hlouposti/

„Kolik hloupostí napovídají lidé jen proto, že chtějí říct něco chytrého!“

Zdroj: https://citaty.net/citaty-o-hlouposti/

1 0
možnosti

P66e98t62r 41N72e50d30v75ě44d

15. 8. 2019 23:37

Tak to už je asi nemoc. Tradičně odsoudit rusáky, upozadit jejich zásluhu na výsledku války. No tak to se poplácejte po ramenou, dejte si tu karmu a hlavně pak udělejte sbírku na pořádnou desku těm Vlasovcům.

3 6
možnosti

K96a77r23e92l 70B52o15k

15. 8. 2019 23:37

Jsem pamětník těchto událostí a s blogem naprosto souhlasím.

4 1
možnosti

9.5. se ovšem v Praze ještě bojovalo. A ty boje v Praze 9.5. byly intenzivnější než většina tzv. velkých bitev na západní frontě.

Pokud se v Praze nebojovalo, tak co potom Plzeň. To že mimo Prahu byly intenzivnější boje, neznamená že se v Praze nebojovalo.;-)Na některých místech ČSR se bojovalo ještě 11. května protože mnozí esesáci po kapitulaci odmítli složit zbraně.

A co ke Koněvovi dopsat zásluhy? Je tam napsáno že osvobodil Osvětim a kolik bitev vyhrál?

https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/tank-t-34-goncarenko-praha-klarov-kveten-1945.A180507_110533_vojenstvi_erp

4 6
možnosti

J27a79r60d95a 77S89o18k49o87l

15. 8. 2019 18:52

Mnoho lidí mnoho názorů. Ať si každý dá otázku jak bych se zachoval já?v takové situaci.

2 0
možnosti

J35i80r17i 85C59e79e

15. 8. 2019 17:41

Pomoc Vlasovců odmítla Česká národní rada, jmenovitě generál Kutlvašer, který si velmi dobře uvědomoval politickou neudržitelnost spolupráce s dosavadním spojencem Němců. Karel Kutlvašer byl příslušníkem Obrany národa nikdy nebyl členem KSČ, naopak byl po roce 1948 perzekvován. Jedním z důvodů bylo právě i "vyjednávání se zrádci Slovanstva".

Součástí ROA byla i 29. Waffen-Grenadier Division der SS (russische Nr. 1), která se podílela na likvidaci Varšavského povstání. Dále Kozácké prapory, které Němci aktivně využívali při protipartyzánských operacích na Ukrajině a Solvensku. Příslušníci ROA byli od roku 1944 využívání SD a Gestapem při provokačních a protipartyzánských akcích proti místnímu obyvatelstvu, jak na území Protektorátu, tak Slovenského štátu.

Armáda USA se k Vlasovcům zachoval jako k dezertérům, přesně ve smyslu dodatků III. Ženevské dohody. Odmítla je vzít do zajetí a pod hrozbou zastřelení je držela v sanitárním koridoru, kde si je po dosažení demarkační linie převzaly jednotky SMERŠ.

Stejně postupovali Britové v případě Kozáků a členů ROA zadržených v Rakousku a v oblasti Terstu. Jugoslávské jednotky tyto zajatce vůbec nebraly, rovnou je střílely.

Jak Američané, tak Britové v té době trestali u vlastních vojáků zběhnutí a zradu trestem smrti.

3 0
možnosti

Rudá armáda se na území Polska také dopouštěla válečných zločinů, rabovala a vraždila civilní obyvatelstvo.

2 0
možnosti

Proboha, za co Vlasovci?!?8-o

Za to, že se snažili získat nějaké kladné body než utečou do amerického zajetí?

Copak to dělali z nějakého přesvědčení? Kdyby byli na koni Němci, ochotně by přece pražské povstání s nimi potlačili. Nedělejte si žádné iluze.

Tam přece nešlo ani v nejmenším o žádný ušlechtilý záměr, ochotu někomu pomáhat, ušlechtilé pohnutky ..ale čistě a pouze o chladný kalkul.. obyčejnou zoufalou snahu zachránit si na poslední chvíli kůži.

Ostatně to neocenili ani ti Američané.

9 9
možnosti

A to se jim stejně nepovedlo a taky podle toho pak dopadli.

2 2
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,44
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz