Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Komunisté a nacisté byli nejhoršími zločinci v dějinách lidstva. Komunisté také zavraždili víc lidí než nacisté.

5 2
možnosti
Foto

Tak pro Československo tato téze neplatí, pro svět tento údaj nejsem schopen potvrdit.

2 3
možnosti
Foto

UNRRA nám věnovala desítky lokomotiv, tisíce vagónů, aut a také hektolitrů benzínu a nafty. V rámci poválečné pomoci k nám byla, vedle masových konzerv, dovážena především mouka, kondenzované i sušené mléko, ovesné vločky, káva, kakao, čaj, čokoláda, sušená vejce, sardinky, makaróny, rýže, hrozinky, vanilka, pepř, džemy, sušenky, máslo i margarín, a také předmět touhy snad všech tehdejších dětí — žvýkačky. Některé z těchto komodit byly u nás naprosto neznámé — například burákové máslo, sušené maso nebo grapefruitové, rybízové a rajčatové džusy. Ministerstvo výživy proto v roce 1946 vydalo speciální brožurku nazvanou Jak připravovat zboží UNRRA, ve které názorně popisovalo, co je možné z jednotlivých potravin v kuchyni vytvořit. Jiné pochutiny, například zrnkovou kávu nebo čokoládu, lidé neviděli po dlouhé válečné roky, kdy si museli vystačit s nejrůznějšími náhražkami. Děti narozené na počátku okupace pak poprvé ochutnaly pomeranče, kakao nebo datle. UNRRA k nám dodávala nejen potraviny, ale také šatstvo, látky, obuv, pneumatiky, léky a zdravotnický materiál, dokonce celá vybavení nemocnic včetně sanitek, zubařské nástroje, rentgenové filmy, mýdlo, cigarety, obilí (například ještě v březnu 1946 byl každý třetí bochník upečen z obilí od UNRRY), traktory, umělá hnojiva, autobusy, mostní konstrukce, krávy, ovce, koně, dokonce i líhňová vejce, z kterých se až u nás vyklubala kuřata. Celkem Československo obdrželo pomoc za zhruba 270 milionů dolarů. Kromě toho UNRRA pomáhala organizovat návrat vězňů z koncentračních táborů nebo pátrala po dětech zavlečených do Německa. Její činnost v Československu byla oficiálně ukončena k 30. červnu 1947, ale dobíhala ještě řadu následujících měsíců. Pramen Dějiny a současnost.

6 0
možnosti

Nemuseli jsme tu pomoc náhodou pak v dalších letech tvrdě s uroky uhradit? Pochybuji, že by USA dalo něco zadarmo

2 7
možnosti

R^

Souhlasím s Vámi, že rudý i hnědý teror se od sebe podstatně neliší.

Ale dovolím si upozornit, že to sociální inženýrství, které mají společné (viz perex), na němž bohužel stavíme i v naší postkomunistické společnosti a pohrdáme svobodnými, přirozenými vztahy, se nám brzy vymstí! Stejně se nám vymstí pohrdání morálkou! Ostatně to již vnímáme dnes, že?

:-)

3 1
možnosti
Foto

Ono teror se od sebe neliší od dob antického Říma. Říkají vám něco proskripce?

2 4
možnosti

Nejvíc nám po roce 1945 pomohla pomoc UNRA, na které měly hlavní podíl USA.:-)

6 2
možnosti
Foto

Jak psal Peroutka, UNRA u nás vytvořila iluzi blahobytu. Však za ní Gottwald pěkně veřejně v novinách poděkoval. Ale skončila v polovině roku 1947. A šmytec, takže mohla být vytvářena legenda o dodávkách sovětského obilí. Ostatně SSSR tehdy nabízel obilí kde komu, např. GB. A měl dodávat obilí i hladovějícímu Rumunsku.

3 6
možnosti
Foto

Němečtí diplomaté v Charkovu informovali o průběhu hladomoru na Ukrajině. Psali, že lidé na ulicích padají na zem hlady. Stejně, tak Polští diplomaté v Charkovu, kteří nestačili vyřizovat žádosti o víza. Polské noviny psaly o hladomoru a burcovali veřejné mínění, protože Polsko sousedilo s Ukrajinou a znalo co se na Ukrajině děje. VPolsku žilo v té době 5 milionů Ukrajinců a i oni pochopili stejně jako Polsko rozsah tragedie na Ukrajině teprve až vkvětnu 1933.

5 0
možnosti

Třeba hodně se zapomíná na rok 1947, kdy u nás bylo enormní sucho a hrozil hladomor. Ačkoliv SSSR na tom nebyl také dobře s urodou , tak nám nezištně pomohl velkými dodávkami obilí. A pořád se bude kopat do národa, který nám přinesl svobodu v roce 1945 a pomohl zabránit kontrarevoluci v roce 1968.

2 8
možnosti
Foto

Nám hrozil hladomor??? To si dáte srandu ?? Co vám říká nezjištná pomoc USA v té době, kterou posktovlo naší zemí?? Asi nic,? Používáte stále oblíbenou lež o pomoci SSSR, kterou nám dodalo obilí. Podle dochovaných dokumentů se věc odehrála z dodávkou obilí odehrála takto Gottwald sděloval Stalinovi že teměř nesplnitelný požadavek dodat za rok 1948 Sovětskému svazu 100 tun ryzího uranu československá strana splní Dále se obrátil s žádostí, zda komunisté mohou využít dodávky obilí,která došla jako platba za dodanou ocel, protože to komunistů usnadní politicky boj. Stalin samozřejmě souhlasil a tak z obchodní smlouvy se stala sovětská pomoc Naši demokratičtí politici věděli, jak to bylo s dodávkou obilí. Stejně tak mlčelik k tomu, že média psala Sovětský svaz náš jediný , oddaný a mocný přítel k němuž chováme nekonečnou vděčnost oplácíme věrnost, věrností a láskou. Přitom se cudně mlčelo, že do roku 1950 každý třetí bochník chleba upečný u nás byl upečen z mouky,kterou nám dodalo USA

6 2
možnosti

Díky...politice...vypukl,,,hladomor. ;-O;-O

1 1
možnosti
Foto

Ono to bylo komplikovanější. Když se SSSR vrhl na industrializaci, tak začal dovážet příslušné stroje i celé fabriky ze zahraničí s tím, že příslušné úvěry bude splácet vývozem obilí. Do toho přišla velká hospodářská krize a ceny obilí podstatně se snížili. Tedy toho sovětského obilí bylo také nutné vyvézt podstatně více.

3 5
možnosti

Opět výborně a opět upřímně. Karma.

P.S. někdy to pivo fakt musíme dát ;-) R^

6 1
možnosti
Foto

R^ Karma.

O zrůdných nacistických zločinech jsme slýchali od dětství. Od přímých pamětníků, ve škole, všude. Byla o tom taky spousta knih, filmů, atd. Nikdy mi to nevadilo, že se o tom mluvilo a že se o tom dodnes mluví. Je správné o tom mluvit a znovu to připomínat. Na ČT běží stále dokola dokumentární pořady o nacizmu, existují bývalé nacistické lágry upravené jako památníky a je možné je navštívit. V Izraeli je památník Jad Vašem, který připomíná hrůzy šoa. Byl jsem tam... Zlo nacizmu bylo důkladně popsáno. morálně odsouzeno, řada nacistických zločinců byla potrestána.

Na druhé straně je stejně zrůdné zlo komunizmu, s počtem obětí až sto milionů, o němž se v zemích podmaněných Sovětským svazem nesmělo mluvit veřejně. Podle zákona rovnováhy by mělo dojít ke stejnému procesu poznání, důkladného popisu a morálního odsouzení komunistického zla. Oba ty systémy jsou totiž naprosto stejně zrůdné a zločinné. Nic neplatí ideologické bláboly o "novém komunistickém člověku" a o "světlých zítřcích", Tím nejvýmluvnější faktem o zlu komunizmu jsou počty obětí. Podle ovoce se pozná strom. Bránit popisům komunistických zločinů by bylo téměř stejnou špatností, jako to zlo samotné.

9 1
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,66
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz